декември 16, 2019, 02:48:44 pm

Автор Тема: Тест за ниво Напреднали  (Прочетена 2360 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Отговор #15 април 11, 2015, 02:22:10 pm

CassyDi Жена Неактивен  • **
    • *
    • *

  • world wide mystery
    • Профил
Подозирам, че форумът ще има пореден повод да заличи мнения, затова си записвам следното като бекъп. Искам да се върна за коментар относно двата големи аркана - Луната и Жрицата.

Нека почна с Луната пак. Освен че е първична, както вече стана ясно, от което твърдение като извод произлиза и връзката й с безсъзнателното, аз бих й дала следните характеристики. Едно първично божество с незапомнени във времето корени, което не би могло понастоящем да се тълкува, ползва или върне към живот на символично и емпирично ниво по начина, по който някога е било изживявано. Водите, или силите на тази първична утроба и майка, напояват устоите на материята на Земята (или Императрицата), пряко свързани са със земните порядки, но те са от един друг свят, не могат да се синхронизират с битийния принцип на човек. Луната е отвъд, тя е по-далеч дори от Дявола, спомен за който все още има в човешкото съзнание. Мистерията е пълна защото следите и връзките са загубени от векове.
Луната винаги е завръщане към примордиалното.
Мисля си за Одисей и острова на нимфите, това е подходящо сравнение за безсилието на човек да мине границите. Има ли смелост някой да пристъпи непозната територия и да се превърне в герой със собствени сили (без помощта на външни фактори или „богове“), рискувайки да загуби живота или по-лошо, съзнанието си?

Жреческият символ, образът на В. Жрица, по аналогия със своя мъжки архетип и еквивалент - Папата, има за цел да постави определени устои. Обхватът и границите на съзнанието са рамкирани, но това не значи, че няма уловки. Както вече споменах, тази карта при мен извиква студенина, сякаш виждам снимка в отдалечена ретроспекция. Жрицата поставя условия, обозначава порядки, подобно на Жреца. Отказът от нещо, за да бъдеш приобщен, да си в определена роля или да си част от съсловие, в което важат правила. Знанието се категоризира чрез назначена догма и ред. За нея трябват определени жертви.
Но освен видимата част, трябва да има нещо скрито от погледа на първи прочит. За обратната страна на Жрицата предполагам само, че изискването е да се употребят други аркани в опита тази й страна да се разбере. Т.е. по-различни пътища. Този втори образ е възможно да има връзка с Луната.

Луната и Звездата са нощни светила, смисълът на величините, които изразяват са скрито (в нощта) и далечно. Предполагам оттам идват всички тези по отдалечаването спрямо човешкия свят. Жрицата е един вид аватар на горепосочените, представителство, тя единствена прави връзката с кораба-майка, Земята  ;D
« Последна редакция: април 11, 2015, 02:40:20 pm от CassyDi »