октомври 20, 2019, 08:37:43 pm

Автор Тема: Тълкуване на сънища  (Прочетена 1310 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

март 05, 2015, 10:22:56 am
Нека в тази тема се обсъждат общите положения в сънищата, от гледна точка на личното и на колективното несъзнавано. Личният анализ е задължителен.


Отговор #1 март 05, 2015, 09:31:23 pm
Нека съм първата, която ще сподели свой сън. Няма смисъл да го тълкувам, защото вече това бе направено на други места, но ценят е ценен заради символиката, която носи у себе си.

Сънувах, че съм на остров, като турист. Беше есен. На острова нямаше нищо друго, освен магнолиеви дървета - хиляди, милиони магнолии. Изключителна красота.
В центъра на острова се намираше музей, в който отново магнолията беше царицата - картини с магнолии, всякакви артефакти само с магнолии. Пред една врата се бяха насъбрали много възрастни хора - мъже и жени. Старци и старици - отваряха вратата и повече не се връщаха назад.
Чудех се какво правя с тях ...
Тръгнах си, излязох извън музея и отново природата ме порази - на всяка крачка, вляво или вдясно - само магнолии.
Казах си - "Най-после открих моят остров! Най-красивото място на земята!"
Не публикувам съня си, за да се тълкува или анализира.
Искам да споделя с вас тази красота и усещане за вечност, безвремие, тъга (в смисъла на Дзен), кръговрат на живота, но и свобода.
 
Инак всеки може да пусне търсачката и да разбере на какво са символи магнолията, острова, вратата, старците и стариците :)
 
Вие сте с вашите сънища:)


Отговор #2 март 07, 2015, 05:48:06 pm

CassyDi Жена Неактивен • **
  • *
  • *

 • world wide mystery
  • Профил
Сънищата при мен са на килограм, всяка божа нощ ме спохождат - герои всякакви, места, събития, сцени и сценаристи. Честно казано не се мъча да ги тълкувам, само когато оставят у мен особено усещане. Но има сънища, които все още си спомням.


Отговор #3 март 08, 2015, 01:03:46 am
През последните няколко месеца имах повтарящ се сън - слизам в дълбока пещера / подземие и се изправям пред Минотавъра. Рядко ми се случва сънищата ми да се повтарят, още повече с такъв архетипен символ.
Наскоро сънувах следното - намирам се сред житна нива, в края на която има малка дървена къщичка. Невзрачна е, изоставена. Тръгвам към нея и вратата се отваря - излязоха 4 създания : върколак, змия, еднорог и шут. Последните три ме гледаха спокойно, но върколакът беше побеснял, крещеше ми - "вече не следваш инстинктите си, ти ме предаде!" После се озовах на брега на придошла река. Там имаше слон, качих се на гърба му и преминах на отсрещния бяг.
Сънят не е труден за тълкуване, дори се учудих, че е толкова буквален  :). Четирите създания са различните аспекти на личността и сънят е съвет / предупреждение, че единствено цялостната / интегрирана личност ( слонът ), може да нагази спокойно в бурните води на несъзнаваното и успешно да премине отвъд.
Приемам това, че в съня благополучно се озовах на другия бряг, за добър знак  :)


Отговор #4 март 08, 2015, 09:56:04 am

CassyDi Жена Неактивен • **
  • *
  • *

 • world wide mystery
  • Профил
Аз помня, че преди ми беше споделила за съня си, свързан с едни мои карти.
Ето какво намерих из нета:

Цитат
Някои митолози смятат, че Минотавъра е олицетворение на слънцето и гръцка вариация на божествата Баал-Молох на финикийците.
Цитат
According to A. B. Cook, Minos and Minotaur are only different forms of the same personage, representing the sun-god of the Cretans, who depicted the sun as a bull. He and J. G. Frazer both explain Pasiphaë's union with the bull as a sacred ceremony, at which the queen of Knossos was wedded to a bull-formed god, just as the wife of the Tyrant in Athens was wedded to Dionysus.
Цитат
Сол е древно-римски бог на Слънцето. Познат е най-вече във формата си от 2 век сл.н.е. като Непобедимото слънце (лат. „Sol Invictus“). Присъства в рамките на водещата религия в империята - митраизъм.

От Уикипедия

Както знаем, митраизмът тачи жертвоприношението на бикове.
Темата обаче е по-скоро митологична и символна.
« Последна редакция: март 08, 2015, 09:58:08 am от CassyDi »


Отговор #5 март 15, 2015, 09:32:45 am
  Здравейте! Благодаря за темата, която силно ме вълнува напоследък. Рядко сънувам, но ако и когато това се случи ме обзема вълнение.
   В момента търся възможност да намеря обяснение за това, че  аз и моя многогодишна приятелка се сънуваме заедно.
Тя на два пъти сънува мълчаливото ни присъствие на гара, а в моите сънища аз я карам да ме последва в катерене по брезово дърво за да се спасим от вода, която много странно се придвижваше по пътя като строен батальон. Гледахме мълчаливо от голяма височина. Имам усещания, но ще се радвам на ваше виждане. Благодаря !


Отговор #6 март 16, 2015, 09:11:08 am
От няколко месеца от време на време сънувам парфюми, луксозни шишенца пълни с ароматна течност, пълни . И винаги насън усещам аромата, но досега някакси го улавях отдалече. Сега сънувах три парфюма, по-точно насън знаех, че са ми подарени, но аз ги бях забравила, и сега ги открих, откриването беше един след друг, изваждах ги от  шкаф, и бяха пълни, а аромата невероятно приятен.
Свързвам парфюмите с приятни емоции, съдя за това по чувството, което изпитвам насън.
Свързвате ли ароматите насън вие с нещо?


Отговор #7 март 27, 2015, 07:11:06 pm
Признавам, тълкуването на сънищата ми е колкото интересно, толкова и трудно, предимно поради недостатъчното познаване на символиката. Също така, доколкото съм чела, изконно правило е тълкуването да бъде съобразено с усещането на самия сънуващ за конкретните съновидения и символни елементи, а не с това как тълкуващия ги разчита. От няколко дни се опитвам да се справя с един мой сън, който не че е толкова интересен и изключителен, но пък точно затова реших да започна опитите си с него.

Сънят: Обяснявам на някого как джуджетата (разбирайте не фантастичния им образ, а много ниски хора) са толкова „нормални” колкото и ние, но са по-ниски. След това слагам такова джудже – жена, напълно нормална на вид, в дланта си и я протягам до бор, за да се види разликата във височината между тях.

Нахвърлих си „опорни точки” за всеки един елемент от съня, за да видя с какво подсъзнателно ги свързвам – нещо като запознаване на съзнание с подсъзнание. Признавам, попрочетох някои неща в съновник (знам, че е безумие, но всъщност по-сериозните такива са съборазени с основните архетипи и символи), потърсих и значението на символите в разни книги.  Аз лично го разтълкувах най-общо като себе си, поставена пред собствените си цели, които виждам като по-големи отколкото чувствам, че мога да постигна. Слагам джуджето в длан и го показвам, тоест така се показвам на света – по-дребна от целта. В митологията джуджетата най-често пазят „съкровищата” си в пещери – несъзнаваното. Островърхостта на бора ми заприлича на нуждата от изкачване и излизане наяве на скритото.  Това е някаква част от тълкуването, което направих, на този етап дори не се и опитвам да разглеждам символите като фалически, защото тотално ще се оплета :D


Отговор #8 март 27, 2015, 09:11:54 pm
  Здравейте! Благодаря за темата, която силно ме вълнува напоследък. Рядко сънувам, но ако и когато това се случи ме обзема вълнение.
   В момента търся възможност да намеря обяснение за това, че  аз и моя многогодишна приятелка се сънуваме заедно.
Тя на два пъти сънува мълчаливото ни присъствие на гара, а в моите сънища аз я карам да ме последва в катерене по брезово дърво за да се спасим от вода, която много странно се придвижваше по пътя като строен батальон. Гледахме мълчаливо от голяма височина. Имам усещания, но ще се радвам на ваше виждане. Благодаря !

Пиятелката ти е имала сериозна опасност, изживяване и те е потърсила "ментално" като спътник в трудното си преживявяане. Като малки, хайде преди време сте били по-близки, отколкото после.

Приятелката ти или се е разболяла или е преживявала трудно възстановяване. Нормално е несъзнаваното ни да търси други изходи за спасение.

Важно е да разбереш какво е брезовото дърво, а то не е трудно, че да се спасите от водата, която винаги е опасност, особено ако бягаш от нея. Често мислим водата само за проекция на неинтегрирани азови съдържания, но буквално може да значи сериозно заболяване, опасност и всичко, свързано с това.


Отговор #9 март 20, 2016, 11:46:52 pm
      Особено важен за мен остава и се потвърждава  факта, че аз рядко сънувам. След този сън бях в очакване на нещо екстремно, бурно и опасно за мен да се случи. Случи се. Все още се катеря по единствения скален път . Надявам се реално посоката да е нагоре.
      Сега , след една година пак сънувах / в нощта срещу Тодоров ден/. В съня си бях до конюшни, на състезания или...незнам. Сърцето ми се преобърна когато чух силно конско цвилене. Душата ми изплака. Обърнах се към конюшната и в тесния коридор, на видимото място 5-6 мъже се направиха на хрисими и сякаш нищо не бяха сторили на коня, които едва удържаха. Придвижиха се във вътрешността и чух отново силния конски плач. При поредното появяване и утихване, конят се разяри, изправи се и стъпка с предните си копита държащия го мъж. Той падна окървавен. Помня, че другите не удържаха коня, а се спуснаха над ранения.
       През деня, по време на кошиите четох, че в Сапарева баня е имало подобен инцидент. Това обърква усещанията за съня ми.
        Моля, очаквам да ми кажете и ваши тълкувания. Знам символиката на коня. Не зная аз точно къде съм, извън коня или слята с душата му. Изпитвах цялата му болка, унижение и неприятно чувство от въжетата, тоягите, дърпането  и удрянето.
           Благодаря ви!