Книги за анализ на сънища

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Книги за анализ на сънища

   Здравейте, много се опитваме да тълкуваме сънища и да преповтаряме или измисляме тълкования за сънища.
   Но, всички би трябвало да знаем, че сънищата са част от личната ни психика и от личното несъзнавано, но освен това има и архетипно - надличностно несъзнавано, без което нашите сънища няма да имат нито приказни сюжети, нито да ни променят във времето.


   Много хора преди нас, са изучавали света на сънищата и ние не откриваме нищо ново Ние черпим нашите сънни вдъхновения от митологията и ако не я познаваме, няма как да разгадаваме и сънищата си.
   Затова е добре да се напишат онези велики психолози, които са изучавали човешката душа и сънищата й, без това няма как нито да тълкуваме сънища, нито да сме уверени в думите си.
   Кои книги вие прочетохте за човешките сънища?
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Сега и аз ще предложа някои:

   "Тълкуване на сънищата", Зигмунд Фройд, изд. Евразия, 1993 г.
   "Забравеният език. Въведение в науката за разбирането на сънищата, приказките и митовете", Ерих Фром, изд. Захари Стоянов, 2005 г.

   от Юнг:
   "Върху природата на сънищата", Карл Густав Юнг, изд. Евразия-Абагар, 1994 г.
   "Символи на промяната"
   "Mysterium coniunctionis"
   "Психология и алхимия"
   "Архетипове и колективно несъзнавано" и " Психологически типове".
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Има една уникална книга, която, мисля, не съм споменала. Това е книгата на Вилхелм Йенсен (Der Wahn und die Träume in W. Jensens Gradiva). Но, става дума за есеистична творба на Фройд, която анализира новелата Градива от гледна точка на психоанализата.

   Новелата се разказва за млад археолог, който осъзнава любовта си към приятелка от детството чрез дълъг и сложен процес, главно асоциирайки я с идеализирана жена под формата на барелефа Градива в древния град Помпей.
   Сънища и реалност, настояще и минало взаимно се преплитат и указват как несъзаваното чертае житейски пътища, стига добре да се анализира причината за появата на определени мистични видения, съновидения и активно въображение.
   Препоръчвам книгата на всеки, който иска да се задълбочи в тълкуването на сънищата си.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Преди около месец си взех една от поредицата "К. Г. Юнг и последователи" - "Юнгианска анализа на сънищата" на Джеймс Хол. Имам и "Тълкуване на сънищата" на Пиер Дако, но нещо не останах особено доволна... поне като я четох преди години.
  • Gee wrote:

   Преди около месец си взех една от поредицата "К. Г. Юнг и последователи" - "Юнгианска анализа на сънищата" на Джеймс Хол. Имам и "Тълкуване на сънищата" на Пиер Дако, но нещо не останах особено доволна... поне като я четох преди години.
   Така е, Дако е за ранна закуска, докато си още сънен :)
   Stay soft. It looks beautiful on you.