Таро/Определяне на Времето

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Таро/Определяне на Времето

   Няма ясна концепция за определяне на времето при картите Таро. Има само условни ориентири, като това, че големите Аркани са по-бавни, а малките – бързи. Няма и достатъчно литература по въпроса.
   Всеки, който се занимава с таро, особено ако има и дълъг опит, научава кои карти са бързи и кои бавни с течение на времето. От друга страна, картите Таро не обичат въпроси, отнасящи се до неопределно време напред, нито назад.
   Времето е една екзистенциална човешка концепция и поради това е една условност. Адаптирането на житейското време до вселенското време е въженият мост за определяне на времето и чрез картите Таро.
   От моят опит съм установила кои карти са условно бързи и кои условно бавни.
   Една от най-бавните карти в колодата е Отшелникът, за разлика от Рицар жезли, която пък е една от най-бързите. Боя жезли като цяло, съм приела за бързи карти, с изключение на 10 жезли. Мечовете също имат „холерична” характеристика, с изключение на 3 мечове. От боя чаши, като алегория на емоционалната човешка вселена, не причислявам като карти, определящи времето, но ако на въпрос, свързан с конкретно време, се паднат дадени карти от чаши – разбирам, че самият питащ е объркан и за него въпросът със сроковете не е актуален. Боя пентакли определям като сравнително бавни, спокойни карти, с изключение на 2 пентакли и 6 пентакли.
   От големите Аркани още бавни са Звездата, Обесеният, Императрицата, Императорът, Дяволът, Силата, Умереността. Страшният съд има изключително място като карта, свързана с Времето в един подчертано философски смисъл, а като карта на човешкото време, аз й определям период от поне 5 години на влияние.

   Темата предполага широки интерпетации, най-малкото защото идеята за Времето в Таро и то за Времето като Траене е една излючително езотерична тема и включва у себе си всевъзможни хронологии – от определяне на „дали до 3 месеца ще замина еди къде си” до „защо един миг може и да трае цяла вечност”…
   Какъв е вашият опит с определяне на времето с Таро, кои карти мислите за условно бързи и кои за условно бавни и защо?
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Времето в Таро определя и структурата на развитието на въпроса: при конструкции, започващи с боя жезли (без Ас жезли), става дума за близко минало, близко време на случване (обстоятелства и ситуации, които са довели до 2-та или 3-та карта, а по 2-та и/или 3-та карта се съди дали това е състояние или движение), независимо от въпроса.
   Имаме въпрос - някой ще замине ли еди къде си до еди кога си, примерно, и се пада първа карта 6 жезли: в случая се говори затова, че субектът наскоро е бил вдъхновен от подобна идея, имал е разговор, видял е нещо свързано с пътуването си, провел е разговор по темата и т.н. Т.е. в тази конструкция, времевият акцент е близко минало към настоящето, но няма указание за бъдещи процеси, независимо от последващите карти.

   Друг е случаят, когато питаме същия въпрос и трета или последна е 6 жезли (или други жезли). Структурата се изменя, защото са важни предходните карти, които да укажат ще се стигне ли до заминаване или няма. Активни карти на трета позиция, без подкрепата на активни карти на първите позиции разтеглят и разтягат времето и реално не се стига до случване. Много често Таро конструкциите говорят за състояния, пожелания, настроения, инвенции за бързо случване, но без реален аргумент чрез картите.
   Няма как да имаме предходни чаши или тежки големи аркани, и нещото да се случи в определения зададен срок. Това са несъчетаеми модули, като: Императорът с жезли, Императрицата също, Папата с жезли (изключение е Папата с 6 пентакли, но след мечове) и т.н.

   Дори Страшният съд с жезли отново няма да доведе до резултат, подобни конструкции са по-скоро етапи на съзряване за нещо, което отнема много време и в случая 6 жезли от карта на случването в линеарно време, става карта на бавно узряване на емоционален/психически факт/компенсация. А психическото време тече по други закони :)
   Подобна двойна роля имат доста карти в Таро.

   Затова е от особена важност да се научим да се водим по конструкциите от карти, не от въпросите си. Както е всеизвестно: не е важно какво питаме и искаме да чуем, а какво Таро иска ни отговори и да ни каже.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Дайте примери от вашата практика за краткосрочни прогнози и дългосрочни прогнози с картите.
   Как определяте времето в Таро и кои са основните принципи, според които определяте времето в комбинациите?

   И, според вас, какъв е възможният най-дълъг срок, който картите могат да предвидят?
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Mona wrote:

   Дайте примери от вашата практика за краткосрочни прогнози и дългосрочни прогнози с картите.
   Как определяте времето в Таро и кои са основните принципи, според които определяте времето в комбинациите?

   И, според вас, какъв е възможният най-дълъг срок, който картите могат да предвидят?
   Когато подредбата е от 3 карти - развитие по въпроса , или промяна в състоянието може да се очаква в срок от 3 м.( когато има жезли или мечове ) до 9 месеца - когато в подредбата присъстват чаши или пентакли .
   За подредба от 7 и половече карти - година , две или три -в зависимост от броя на картите и от това дали са преходни или не .Повече карти - по-дълъг период на реализация . .
  • Броят на картите няма нищо общо с времето в картите. Самите карти съдържат времето у себе си или отсъствието му - ние можем да питаме за срок от 3 месеца, а картите да ни отговорят, че въпросът ни няма нищо общо с време, а със състояние. А и трябва да можем да разбираме траенето в Таро като един процес, който тече на няколко нива.
   За съжаление, масово в книгите за картите се дават всякакви примери за срокове, значения на карти и време, които са меко казано абсурдни.

   Броят на картите е като броят на страниците в една книга: могат да говорят за няколко епохи, както е в поредицата на Толкин, но 1000 страници, могат да описват и само един ден, както е в Одисей на Джойс.
   И отделно, в в една и съща конструкция, можем да говорим за минали събития, за настоящи събития, за бъдещи събития, за хора, семейства, синове, бащи, деца, за пари и за имоти ... т.е. за страшно много информация, която може да се съдържа само в 2 или в 3 карти. Един Келтски кръст може да бъде много беден на информация, но и много богат. И още нещо, картите Таро са взаимозаменяеми субекти, но ако говорим конкретно за време, то винаги има индикации и то в комбинациите от карти, не от картите сами по себе си.

   Ще се радвам да давате конкретни примери с конкретни карти.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Mona wrote:

   Броят на картите няма нищо общо с времето в картите. Самите карти съдържат времето у себе си или отсъствието му - ние можем да питаме за срок от 3 месеца, а картите да ни отговорят, че въпросът ни няма нищо общо с време, а със състояние. А и трябва да можем да разбираме траенето в Таро като един процес, който тече на няколко нива.
   За съжаление, масово в книгите за картите се дават всякакви примери за срокове, значения на карти и време, които са меко казано абсурдни.

   Броят на картите е като броят на страниците в една книга: могат да говорят за няколко епохи, както е в поредицата на Толкин, но 1000 страници, могат да описват и само един ден, както е в Одисей на Джойс.
   И отделно, в в една и съща конструкция, можем да говорим за минали събития, за настоящи събития, за бъдещи събития, за хора, семейства, синове, бащи, деца, за пари и за имоти ... т.е. за страшно много информация, която може да се съдържа само в 2 или в 3 карти. Един Келтски кръст може да много беден на информация, но и много богат. И още нещо, картите Таро са взаимозаменяеми субекти, но ако говорим конкретно за време, то винаги има индикации и то в комбинациите от карти, не от картите сами по себе си.

   Ще се радвам да давате конкретни примери с конкретни карти.
   Добре , давам един пример , който се надявам да ти се стори интересен и ти да го анализираш :

   Дявола - Слънце- 5 жезли :
   Така ....ако говорим за време -показва внезапно настъпила ситуация и активна борба . Точно за какво се отнася -може да е здравословен проблем ( инфаркт)или примерно сбиване със сериозни последици ...интерпретациите са различни .
  • Писах снощи в темата Истина и проекции, всъщност мнението ми не е за там, защото ситуацията не е проективна, а се отнася до времето в таро. Ето и поста ми, с някои съкращения, защото и без това е дълъг.

   Гледах за куче, никой не ме е молил, бях впечатлена от любовта и от упорството на човека, който е изгубил кучето си. Гледах на карти, картите бяха категорични по смисъла на Таро, че с кучето има сериозен инцидент, при който, то е сериозно наранено.
   Много тежки карти, карти наистина за и на Смъртта, на случилата се смърт - сега оценявам, че тия карти са били за моята котка, която загубих преди 12 години. Друга история, изплувала под пластовете на несъзнаваното ми.
   Отделно от това, целият ужас на този човек, който безкрайно обича любимеца си, бе настойчив, дори невротичен.

   За пръв път бях истински щастлива, че моята прогноза не е верна към момента (кучето бе живо намерено) и го казах преди това, защото го обсъждах и споделих. Съдбата ме е чула. Или по-скоро се е подиграла по нейния си начин: днес малко щастие, утре - плащане.
   Направихме размяна - смърт за живот, сън за щастие.

   Друга тема е, че при Големият лихвар всичко може да се замени: живот за смърт, години за мигове, плащане сега за плащане после ....

   И още по-лошото е, че разтегливото време в комбинациите за гореспоменатото куче, завършващи на Крал меча, 10 меча, Обесеният и 8 меча, няма как да не се случи, то просто (действието) е отложено. Рядък случай в Таро, когато конкретно време, обвързано със срок, става протяжно и се разгъва като дъвка. В началото на развитието си означава само надвиснал тъмен облак, после се оказва, че си бил с тъмни очила, и тъкмо когато си видял слънцето, да вземе да се заформи ураган ...

   Хем колеблива прогноза, хем бетонираща: времето хем се е случило като инвенция, хем още не е излязло от утробата и държи всички в напрежение.
   Най-тъпото е, че резултатът ще е трагичен и няма как да се преодолеят подобни завършващи карти.

   Не знам какво да кажа, надявам се да ви стане интересно и да обсъдим подобни случаи.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Явно бъдеще и настояще преплитат смисъла си, няма чудно в това, след като са предимно човешки възприятия. Аз досега не бях обръщала внимание на тази възможност, но тя е изключително важен елемент, както и всичко останало у таро, за създаването на единен образ в смисъла. Време, което се е случило, време, което не е било, но ще се случи и прочие.
   Впрочем това е и основната нишка, върхо която май трябва да градим разтълкуването.
   А към този случай конкретно за мен най-силен акцент имат Обесения и 8 меча.

   Вие какво мислите момичета? :)
  • Не е лошо да напомня, че е много важно какво време задаваме на картите, защото това е вид програмиране, малко или много.
   Отделно, в самия отговор на картите, отново е заложено някакво време. Би било добре двете времена да съвпаднат, т.е. картите да действат като машина. Но и това е нож с две остриета, защото:


   Онзи ден се случи да гледам за нещо, за отговор и зададох срок до два часа. Видях, че отговорът е положителен - карти, при които няма как да има нюанси и да допускат въображение и много разсъждения. На другия ден обаче, положителния отговор стана отрицателен
   Доста съм си военизирала картите .. Стана ми смешно, защото до 3 часа например човек може да изкара да най-щастливите си мигове и точно на четвъртият час вече да е предал богу дух, образно и необразно казано. И няма как да се хванеш за някаква втора сюжетна линия, която да говори за втори вариант на развитие; случва се, но с "отвлечени" карти, като Звездата, например и това е по-скоро изключение. Пък и когато трябва основно да се наблегне на тази втора сюжетна линия, която ще се окаже впоследствие и по-важна за питащия.


   Така, че със задаването на срокове трябва да се работи много внимателно и отделно да се изучава как работи Таро, съотнесено към времето изобщо.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Не съм предполагала, че Смъртта се разгръща толкова бавно във времето, че указва процес, траещ няколко години (сега разбирам, защо Мона я определя като ситуационна карта). Някак, винаги съм я пренебрегвала - трансформация (все едно е от днес за утре), нещо старо си отива (сякаш на мига).
   Има ли случаи, в които Смъртта е бърза като времетраене / процес?
   При мен се повтаряше заедно с Обесеният, Отшелникът, 8 чаши, 6 меча (понякога - Звездата ) и отне повече от 3 години, за да изкристализира. Като гноен цирей в подсъзнанието, който най-накрая се спука и усетих облекчение, но процесът отне много време, назряваше постепенно.
  • Да отворим една доста обширна дискусия: колко е дълго/кратко, колко е много и малко време в Таро. Как разбираме това?
   И по-важното, как разбираме, че бъдещето време, което условно се представя от следхождащите карти, често обуслява минали процеси и кога предстоящите събития наистина са предстоящи и кога имаме ситуация наистина на изживяно минало?
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Аз имам въпрос. Как тълкуваме,когато в комбинацията има един по-бърз ГА и един бавен ГА?
   Конкретен въпрос : Как ще се развие дадена ситуация? /без времева рамка/
   Отпътуването на героя/Колесницата,Имаго на бащата/Император,3 пентакли /приземяване

   С Колесницата развитие има,по мои наблюдения е активна,3-те пентакъла носят потенциал,който зависи от участващите и разработването му-също,но Императорът се е заклещил на втора позиция. Сиреч ще се развие ли тази ситуация изобщо се питам...Колесницата е възпряна от Императора по някакъв начин. Или просто времето за случване се разтяга при неговото присъствие.

   Картите не са теглени от мен. Чудя се дали и аз да тегля. Какво мислите? :)

   The post was edited 1 time, last by Moon ().

  • Имам следната комбинация : Справедливостта/Съдът,4 жезли(оплождане на духа),10 пентакли(приземяване)

   Времева рамка има,доколкото зададох въпроса в сегашно време. Пита се какво притеснява К. в общото ни начинание. (и отношения в това число)

   Свикнала съм да гледам на Справедливостта като карта,свързана с времето от гледна точка на процеси. По мои наблюдения,когато е на 2-ра позиция нещата обикновено се случват(ако няма калциран ГА и при наличието на поне 1 активна карта),но когато е на първа ми е трудно да определя дали се касае за процес,за чието реализиране времето е пропуснато или разтегнато твърде продължително т.е влачене. Разглеждан е и проблемът за вината в тази карта-вина за пропуснати ползи,както аз го наричам. Каквото посееш,това ще жънеш. Ако обаче сеитбата е закъсняла,не се знае дали ще имаш изобщо нещо да ожънеш. В този тон на мисли обаче ми е трудно да ситуирам Справедливостта в рамката минало-настояще-бъдеще. Има някакво минало в тази карта при всяко положение,аз поне така го чувствам. Независимо на коя позиция е. Процесът е започнал преди момента на питането според мен.

   В конкретната ситуация Справедливостта чрез 4 жезли преминава в 10 пентакли. (Замисляне на дългосрочна инвестиция? )Може ли да се каже,че ще има промяна в нагласите и мисленето? Реализация в дългосрочен план? Иначе казано ефектът на Справедливостта тук довежда ли до раздвижване. Аз я гледам като малко пасивна карта в тази комбинация. Възможно е да бъркам,на първа ми в трудно да я асимилирам с другите карти. Чудех се дали да пиша и в темата за Справедливостта.

   Случва се планиране в момента и се притеснявам,че К. има някакви резерви към дългосрочните планове. Ще се преодолее ли момента на Справедливостта по ваше мнение?
  • Mona wrote:

   Да отворим една доста обширна дискусия: колко е дълго/кратко, колко е много и малко време в Таро. Как разбираме това?
   И по-важното, как разбираме, че бъдещето време, което условно се представя от следхождащите карти, често обуслява минали процеси и кога предстоящите събития наистина са предстоящи и кога имаме ситуация наистина на изживяно минало?
   Основни маркери за определяне на времето в Таро, са така наречените зануляващи карти (които могат да бъдат и Големи, и Малки аркани), когато са на първа и на последна позиция.
   Този проблем подробно се разисква в провеждания от мен индивидуален курс по Таро.
   Stay soft. It looks beautiful on you.