Pinned In Memoriam

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • In Memoriam

   Днес ни напусна уникалният автор Тери Прачет ...
   Изключителен писател, отвъд забавното, близо до трагичното, поднесено като самоирония. Велик.


   Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.


   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • На 13-ти април на 87 години ни напусна Гюнтер Грас.

   Има хора, които смятаме за вечни и когато научим за смъртта им, сме склонни да изпитваме дори лична обида от подобна загуба - част от пътя на просветлението вече е затъмнена. Поне остават книгите: поезия, проза, блестяща публицистика!
   Поет и драматург, през 1999 г. той бе удостоен и с Нобелова награда за литература.

   "Разбитото стъкло носи щастие," - възкликна тя, щраквайки с пръсти, а после донесе метла и лопатка и измете всички стъклени парчета или цялото щастие.
   из Тенекиеният барабан

   някои от произведенията на Гюнтер Грас
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • В навечерието на 11-ти ноември, когато Кърт Вонегът, щеше да навърши 93 години, да си спомним за него. Един от моите любими автори.
   Да припомня, че той ни напусна на 11 април 2007 година.
   Незабравими послания на Вонегът


   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • На 11 декември 2018 г. се навършват 20 години от кончината на Петър Увалиев (познат и като Пиер Рув), един от най-влиятелните и световно признати български интелектуалци-емигранти от втората половина на ХХ век.

   Той е блестящ майстор на словото, дипломат, автор, театрал, семиотик, ерудит, енциклопедист, незабравим глас от радиоефира на Би Би Си, изкуствовед, учен, награждаван със „Златна палма“ филмов творец, университетски преподавател и преди всичко – несравним родолюбец. Работил години наред със световноизвестни колоси на културата като Чарли Чаплин, Федерико Фелини, Микеланджело Антониони, Марчело Мастрояни, София Лорен, Карло Понти, Ванеса Редгрейв, Бен Кингсли и др., Петър Увалиев остава завинаги верен на българския език, история и култура, на корените си, на всичко българско и родно.

   По повод на годишнината, неговата съпруга и спътница в живота проф. Соня Рув - Увалиева, дъщеря им Мила-Джорджина, както и учредената от тях Фондация „Увалиеви – фондация на България” канят всички, които помнят, ценят и обичат Петър Увалиев, да отбележат по своему и вътре в себе си тъжния, но и вдъхновяващ юбилей: като посветят 2 минути от времето си, точно в 12:00 ч. на 11 декември, независимо от часовата зона, на мисли и спомени за неговата личност, дело, слово, творчество, уникален глас, идеи и ценности.

   Stay soft. It looks beautiful on you.