ВИСШАТА ЖРИЦА, Девицата, Marie Laveau, Веста

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • ВИСШАТА ЖРИЦА, Девицата, Marie Laveau, Веста

   И сега за образа на Висшата жрица, пречистена от икуменическите си наслоявания и трафаретна символика. Безкрайно е опростенческо да я наречем символ на духовно единение и познание.
   Аз бих я нарекла Змията в Таро, какво е тя и как може да бъде "събудена"?

   И какво имат предвид старите автори, когато казват, че само един изчистен буддхи (интелект) или един изчистен интелект, може да я събуди, нея, Змията. А какво е Змията, ако не Кундалини?

   Напредъкът в познанието е възможен единствено, ако събудите Змията, а тя, може да бъде събудена, само от правилна нагласа .. Изразено на езика на психологията, това значи, че можете да доближите несъзнаваното само по един път - с пречистен дух и без мислене за Доброто и за Злото с благословията на Небето, условно казано, което е именно Кундалини.

   Какво е нужно - онази специална Искра, стремежът, който ви тласка през водата към следващия център. Тук водата има единствено и само метафорично значение. Този център, този Остров (от предишния ден, ала и от тукашния), е Кундалини, нещо тотално непознаваемо, за което лингвистиката, езикът като цяло, е недостатъчен. Но лесно можем да си я представим като страх, активно въображение, нещо извън нашата воля, иначе няма минаване през и над водата.
   При първата пречка следва връщане назад и регрес - щом се види Левиатана, следва и бягство. Неизбежно.

   Но, ако целта е постигане на оживяване на енергията, която носи Висшата жрица, която ще ви хване и притисне за врата, така че бягството да е невъзможно, няма връщане назад и ще трябва да се посрещне с иронична усмивка музиката на паралелните светове

   П.С. Разбирам, че така написаното от мен, звучи фрагментарно, но няма начин, това е стилистиката на писането във форуми. По-натам ще продължа с връзката между Висшата жрица и Луната, особено в различните религиозни практики, защо например, в индийската традиция (шиваизмът специално, полумесецът е мъжки символ (но не и в тибетската практика, където Шива често е рисуван в женска форма, танцуваща върху починалите в гробището), а в западната традиция, тъкмо напротив, е женски, както и връзката с юдаизма, визирам специално образа на Яхве в ролята на мъже-женствен бог. При всички случаи, Луната винаги се разбира като приемник на душите на умрелите (билата вече земя и майка на днешната Земя в теософията).
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Предлагам ви за анализ следната верига от митични персонажи за произхода на Таро образа на Висшата жрица (обединяващ и разделящ) персонаж, който не може да живее извън психичното си време. Идеята да се обогати разбирането и тълкуването на картата, като се внесат нови смисли, значения и най-вече тълкувания.

   Има много образи на богини и митични същества, които са пряка (и непряка) генеалогия и на Висшата жрица. Ще спомена само някои:
   Лилит (Великата змия), още позната като Астарте, Истар, Ищар, Милита, Инини и Инана; "Виждаща през нощта" (в образа на сова или на кукумявка), Савската царица (реални доказателства за нейното фактическо съществуване няма); като Медуза (пазителка на сакрални тайни), Медея (пазителка на Златното руно), да не пропусна и Тройната Бригит (Богиня, Проститука и Царица на отвъдното/вечната ялова Девица), както и Мария-Магдалена ... Лорелай също. Много са, но споменах някои от най-важните образи, без да включвам много други персонажи от останалите континенти.

   Важното е да отделим езотеричния кич и разкрасяването на образа на Висшата жрица (защото малко или много нейният образ ни кара да мечтаем, дава ни нуминозна сила да фантазираме "духовност и промисъл" и често бъркаме привидното с реалното), да не се прехласваме и по възможностите й за социална адаптация, защото тя обикновено е извън контекста на случващото се: най-често тя се появява в конструкции, които изискват "насилствено" да приемем даден факт, събитие, ситуация, човешко поведение, т.е. нейната природа е да противоречи на другите карти, фалшиво подканяйки ни да потърсим цел и битие точно в противоположното - комбинацията изисква вглеждане и промяна на модела ни на мислене, но за повечето тя е изява на правилността ... Погрешно, подвеждащо, манипулативно.

   Сами влизаме в ролята на мистификатори, докато нейният глас ни омайва. Нашата роля, като тълкуватели на Таро, е да демистифицираме всеки проективен сюжет, който ни налага тази или онази Таро карта.
   Случаят с Висшата жрица е по-особен, защото не само че трябва да се отървем от склонността си към свръхценни мисли, но и от желанието си да се противопоставяме на промените, мислейки самите себе си за различни, за бунтари, за владеещи "тайнствени сили", за изричащи истини хора.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Мона, не зная дали тук е мястото да попитам дали разбирам правилно написаното по-горе за Висшата жрица. Въпросът е за чувствата на мъж към жена:
   8 пентакли, 7 пентакли, Висша жрица
   Мъжът няма чувства, според мен пентаклите показват общата им работа ( колеги са). Но се чудя защо се появява Жрицата тук - индикатор на заблудената жена ли е, която вярва, че мъжът е влюбен в нея?
  • Момичета, здравейте :) .
   Искам да споделя нещо важно с вас и съм сигурна, че ще е от полза за всички ни.
   Разказах ви раздела Чат, за периода, в който се намирам, кризата в която се оказах най - неочаквано, за съмненията които се появиха в мен, защото усещах, че има нещо повече от това, което виждам, усещах как нещо се променя в мен, дори и картите... Исках да знам повече, не ми стигаше да тълкувам, както до сега, но все едно имаше бариера, която трябва да прескоча, а аз така и не успявах, защото не знаех какво се случва... , защо се случва..., няма да се впускам в подробности, в чата бях доста детайлна, но ще повторя нещо - това е едно специфично чувство, нищо общо с онова негодувание, когато не можеш да разгадаеш някоя комбинация, това е нещо различно, специфично, където мозъка ти сякаш работи на някакви бързи честоти и това те панирва... След като прочетох и обясненията на Мона, за което искам още веднъж да благодаря, се поуспокоих и замислих и знаете ли момичета,какво се сетих и осъзнах, през последната седмица, дори седмица и половина , всеки ден, на всяко гледане, без значение за какво Висшата Жрица беше там! Когато размесвам картите Тя се обръщаше, хвърчеше от тестето, дори в лицето ми е хвърчала колко пъти , прибирам тестето и тя отгоре, толкова настоятелно ме преследваше и толкова се чудех, умувах какво иска да ми каже... Не разбирах и не разбирах, до сега.
   Тя ме е предупреждавала за предстоящото, Таро ме е предупреждавало през цялото време, но аз не разбирах това. Предупреждавало ме е чрез Висшата Жрица, за промяната, пренастройката, която предстои, за ситуацията в която ще изпадна.

   Висшата Жрица спря да се появява точно в деня, в който изпаднах в това състояние, сега ги осъзнавам вече тези неща.
   Така, че момичета и момчета (ако има във форума), ако започне да ви се появява толкова настоятелно Висшата Жрица, знайте какво ще последва, бъдете подготвени и не се стряскайте и чудете като мен какво се случва. Надявам се да съм ви помогнала с този пост. Вече имам съвсем различно отношение към Висшата Жрица, тя крие голяма сила и познание и със сигурност ще ѝ обръщам по-голямо внимание. Сега чувствам едно спокойствие след като разбрах, осъзнах изживях и все още изживявам тази нова за мен ситуация. Както Мона е написала - довери се на Таро, така и направих.
  • Имам някои нови опитности с тази карта.

   Тя просто действа по други начини и на други нива на съзнанието ни.
   Тя не се възприема в будно състояние, ето защо вече мога спокойно да говоря за карти на съня и карти на будуването в Таро.

   Не говоря просто така да сънуваме някакви карти или опитности с тях насън, не. Всичко е съзнателен процес. Нарочен. Техники.

   Методиката на Таро изисква различна опитност, да стигнеш и до невъзможни неща, за да извлечеш максималната есенция от посланието на Таро. Просто, картата Висшата Жрица се възприема САМО от спящото съзнание, което, само то, може да бъде преход и към будното, но това е по-скоро пожелателно на това ниво (еволюционно) на човека.
   Направих някои експерименти с нея и това се доказа. Това не е ситуационна карта, както винаги съм писала, знаела, а в началото - само усещала.

   Да отделиш формата от символа, да разчлениш и фрагментираш структурата на тази карта, да я поставиш на мястото й - където й е мястото, е правилно решение. Така, картата ще се чувства в свои води, а ти няма да си виновен, че не я разбираш.

   И само така, тази карта, Висшата жрица, ще облее всички със светлината.
   Ослепителна.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Обсъждах с curi0us нещо относно картите и мисля, че най-точно мога да опиша Висшата жрица така:

   Тя държи ключът към света на Луната, в чийто край на пътя ни чака Кулата.

   Всеки ден се уча да бъда неграмотна по твоята азбука.
  • wolfy wrote:

   Обсъждах с curi0us нещо относно картите и мисля, че най-точно мога да опиша Висшата жрица така:

   Тя държи ключът към света на Луната, в чийто край на пътя ни чака Кулата.
   По-скоро ви чака Силата и/или Обесеният.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Имам три комбинации, за жалост са все любовни, за трима различни човека.

   Развитие на отношения с Х до седмица?
   пандали са: Крал пентакли, 8 жезли
   6 чаши
   комбинация: Кралица чаши, Дявол, Висша жрица

   Ще пише ли У?
   Кралица Чаши - 10 жезли - Висша Жрица

   Развитие на отношение със Z?
   Луната -Обърната 10 жезли - Висшата Жрица

   По първата. Нямам идея, но имах усещане, че скоро нещата ще приключат, помолих приятелка да хвърли карти. Не беше точно седмица, но след седмица и малко се разделихме, мирно.

   По втората. Много нажежени бяха нещата там, на човека му беше втръснало от мен, но аз преодолях нещата горе-долу пак в рамките на седмица и всичко потъна. Не ми се изясниха много неща, но нямах и нужда вече.

   По третата. Нещата никак не се развиха, тук по-скоро Таро беше уловило моментната ми ситуация, бях в обърнати 10 жезли, притисната между Луната и Жрицата, след горе-долу седмица напуснах работа и напрежението от 10 жезли изчезна.

   Като обобщение бих казала, че тая карта ... нарежда някак си нещата, по своему, позволява ни да продължим напред, запазва тайните си. Никога няма да разберем какво се е криело зад кулисите, кой какво е казал, защо така е постъпил. Важното е, че се продължава напред.
   В моите конкретни случаи говорим за седмица, или малко повече, но във всички комбинации присъстват жезлите, които горят бързо.

   Всеки ден се уча да бъда неграмотна по твоята азбука.