Индийска предантична литература

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Индийска предантична литература

   Започват темата с уговорката, че не съм от вещите лица в тази област - а именно "Тъмната Индия" :)

   Спецификациите на индийската предантична литература означават само едно - религиозна литература, служеща си с различни цели.
   Първите познати текстове от индоевропейското езиково семейство са на санскрит. На него е написан корпусът на Ведите (за по-точно ведически санскрит, ако правилно превеждам), Упанишадите, както и други дисциплини на посвещението и науката относно "знанието за словото".

   По-подробно може да се запознаете тук.

   Качвам текст с авторски превод, към който прилагам и линк. Текстът е от Ригведа, 121 химн от десета мандала.


   ХИМН ЗА ПРАДЖАПАТИ

   В самото начало самовъзникнал златният зародиш, който се родил като единствен господар на съществата и закрепил както Небето, така и Земята, на кое божество тогава да възнасяме възлияния?


   Неговите наставления спазват всички, дори и боговете, смъртта и безсмъртието са негова сянка, на кое божество тогава да възнасяме възлияния?


   Той е единствен по могъщество за дишащите и спящите на света, властелин на двуноги и четириноги, на кое божство тогава да възнасяме възлияния?


   Казват, че величието му, това са планините, океанът, Раса /името на легендарна река/, а световните посоки са двете му ръце, на кое божество тогава да възнасяме възлияния?


   Той крепи могъщото Небе и Земята, той е застопорил Слънцето и Небесния свод и се движи през сферата на светлината в Пространството, на кое божество тогава да възнасяме възлияния?


   Него гледат двете враждуващи армии (Небето и Земята), закрепени по негова воля, докато треперят в ума си, тук, където изгрялото слънце блести, на кое божество тогава да възнасяме възлияния?


   Самият той е възникнал като единствено дихание за боговете тогава, когато доближил надигналите се и породили Агни (Огъня) Изначални води, поставени като всеобхватната утроба, на кое божествотогава да възнасяме възлияния?


   В мощта си той е обхванал с поглед Изначалните води, поставили Дакша (бог на усърдието от категорията Адитя) и породили Жертвоприношението, той е единствен Бог сред Боговете, на кое божество тогава да възнасяме възлияния?


   Нека не ни наранява този, който е родител на Земята и следва Истината и Законите, който е породил Небето и надигналите се сияйни води, на кое божество тогава да възнасяме възлияния?


   О, Праджапати! Няма друг освен теб, който е обгърнал всички твари, нека се сбъднат нашите съкровени желания, нека бъдем дарени с богатства!

   Автор: Elenikindia (elenikindia.blogspot.com/2012/03/prajapati-hymn.html)


   Впечатление ми правят абзаците с "Изначалните води", това би трябвало да обяснява много.

   The post was edited 1 time, last by Didi ().

  • Поздравления за темата, само да вметна, че най-накрая Ведите са преведени и на български език, мисля че изданието беше пуснато преди около 10 години, но не си спомням. За съжаление, книгата не може да се намери на пазара, ако някой я иска, да ми пише, ще му я пратя, но само при сериозен интерес.

   За мен най-ценна от Ведите, е последната част - Упанишадите - по естествени причини.
   10-те основни Упанишади
   Тук може да намерите 108 Упанишади с коментари

   Проблемът при познанието за Ведите изобщо е, задължителното познание на терминологията на санскрит и на хинди.
   Stay soft. It looks beautiful on you.