ДЯВОЛЪТ, Змията, Courir de Mardi Gras

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • ДЯВОЛЪТ, Змията, Courir de Mardi Gras

   Tanya wrote:

   Какво е значението на Дяволът обърнат - засилват ли се негативните му характеристики или напротив - води до освобождение от страхове / вкоренени поведенчески модели и т.н.?

   Mona wrote:

   Обърнат сам по себе си, няма как да се тълкува, знаеш.
   Но обърнат Дявол до карти от боя мечове, особено до дворцовите карти е кофти карта меко казано.
   Също така усилва "психарските" си параметри до обърнати карти от боя пентакли, отново дворцови карти.

   Иначе, например обърнат Дявол до обърнат Маг в комбинация, е особено тежка конструкция като послание - за каквото и да е и е гранична за човешката психика.


   Tanya wrote:

   Дяволът има ли връзка с Анимата при мъжа и Анимусът при жената? Питам, понеже е коментиран по отношение на Сянката, която произлиза от личното несъзнавано, а Анимата и Анимусът също са компоненти на несъзнаваното, само че на колективното несъзнавано.


   Mona wrote:

   Ще ти отговоря с цитат от темата Таро и Йоруба:

   Цитат
   Лутанията на Дяволът (като карта, а и не само) минават от Греха, през Страданието към Изкуплението. Жертвата, която трябва да принесе той е жестока и това не е нито гордостта, нито пък похотта. Тя се измерва с отказ от това да бъдем свободни в името на лицемерния морал и понеже огнената любов на Дявола е дълбоко изтласкана в несъзнаваното ни, то тя е заменена със Страх, Отхвърляне и Отричане на Плътта, на Материята, за сметка на уж Духовното.. А подобен дуализъм ни превръща просто в роби - за съжаление грозен символ са веригите в повечето колоди карти Таро, като сигнатура на Дяволът.

   Дяволът е надличностна зона, извън контрола на Аз-а и затова е и неосъзнат принцип, каквито са Анимата и Анимуса. Сянката е най-вече свързана с Персоната/Маската, която слагаме пред света, най-общо казано.

   Дяволът са всички онези нуминозни сили, които "дремят" у човека и в състояние на афект/транс, се проявяват - от това да убиеш или да извършиш геройски дела до това да ти се привиждат призраци, духове на умрели (кама рупа), да чуваш гласове и всичко, свързано с това. Изживяванията се приемат за истински и буквални. Ако човек познаваше повече скритите си сили и имаше по-стабилна връзка с несъзнавания си свят, щеше да твори чудеса, защото потенциала на Дяволът е огромен, но са огромни и заблудите му/самозаблудите.

   Неслучайно, една от първите карти, които трябва да се "оковат" в Портите, е именно Дяволът.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Днес зададох въпрос за 2 девойчета - (един и същ въпрос, за всяка по отделно) - дали ще ги приемат в гимназията, в която желаят (кандидат-гимназистки ;( ) и на двете излезе Дявол в различни позиции:
   номер 1. 5 чаши - 9 меча - Дявол
   номер 2. Крал меча - Дявол - 4 пентакли

   При номер 1 ми се струва, че положението е отървано отдавна, има едно дуднене от страна на родителите и вменяване на вина при провал. А дявола накрая хм, не знам защо, сякаш я прилъгва много мазно и й дава път.
   При ноемр 2 ми се виждаше една идея по-оптимистично, обаче 4 пентакли ще се опита да я приземи доста брутално, няма да има еуфория, което ме кара да мисля, че отговора е НЕ.

   Моля, помогнете с тълкуването на Дявола в такива прозаични въпроси.
   Нима животът не е само капчица роса?
   La vie en rose
  • Проблемът не е изобщо дали ще бъдат приети или няма да бъдат. А това, че ги вълнуват съвсем различни неща, което е характерно за тая възраст.

   Дяволът е карта на възрастовите промени и изменения и то чисто на физическо ниво. Имам и още нещо предвид, но ще го развия по-натам.

   Това за Дяволът като карта на възрастовите измения, като карта на времето в неговия регрес обаче (който преди това е бил прогрес), е нещо тотално ново за Таро науката. Но това е от моята практика. Имам предвид, че има обянснения за много заболявания, свързани с остаряването.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Дяволът може да говори или за късен мензис или за твърде ранен, зависи от другите карти.
   При възрастни жени - за фиброза и възрастови изменения на тъканта: дали са миомни възли, мастопатии или други фибрози, е все едно.

   Дяволът е карта на остаряването. И не само - това е истинската карта на смъртта.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Аз имам предвид комбинацията - Дяволът и Слънцето . Не става въпрос , дали някой е лицеприятен или не , добър или лош - всички правим грешки , но всички ли ни радва страданието на другия ?! Всички ли сме садисти ...?
  • Josephine wrote:

   Аз имам предвид комбинацията - Дяволът и Слънцето . Не става въпрос , дали някой е лицеприятен или не , добър или лош - всички правим грешки , но всички ли ни радва страданието на другия ?! Всички ли сме садисти ...?
   Проблемът е, че отново търсим хора в тази комбинация, каквито липсват. Никой няма нито силата на Дявола да се реализира, нито силата на Слънцето да устои, т.е. отново това е проекция.
   Търсим човешкото, а пък в Таро, то липсва. Контрадикция.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Прости примери давам, затова и предложих анализ на Келтски кръст или на която и да е подредба с повече от 7 карти - именно там се вижда потенциала на гледащия и на анализиращия. Винаги картите Таро работят в комбинации, никога сами по себе си, все едно дали там е Дяволът, въпреки, че сега обсъждаме него или друга карта, все едно. Таро е силно в комбинациите и там е прогностиката.

   И винаги с повече от 7 карти, а в моя любим случай, с повече от 25 карти. В крайна сметка, картите Таро са 78 и всичките те правят музиката на Таро.
   Затова, Дяволът със Слънцето, може да е акцент, но ако трета е Крал меча, ако е 5 меча, Слънцето ще изгори, а Дяволът ще потъне в здрача на самосъжаленията си. Ако трета пък е Императрицата, отново всичко ще премине в полусънния живота на онова, което не е било и бял ден няма да види, а ако първа е обърната Колесница - нахалост труда е бил, както и усилието ... И така нататък.

   Всичко в Таро е комбинация от картини, всичко е история и разказ.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Josephine wrote:

   За мен Дяволът е сложна карта , както казах ...мислех си, че може да представлява архетип . Дяволът и Слънцето - какъв потенциал носи тази комбинация , и каква карта може да я реализира ..?!
   Архетип е, но не трябва да ти е сложна карта. Това може би е първата карта за осъзнаване в Таро - да я приемеш за нещо нормално и да нямаш проблеми с нея.
   Потенциала на Дявол и Слънце е Обесен в повечето случаи, в редки е Страшен съд, да отговоря конкретно.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Josephine wrote:

   Дяволът не представлява ли лошото в човека ? Неговите слабости , страсти...Има ли изобщо позитивни значения ?
   Не, Дяволът може да бъде най-доброто у човека, единствената страст да живее може да значи и това няма нищо с другите страсти. Втпрос на оцеляване е ДЯВОЛЪТ.
   Stay soft. It looks beautiful on you.