Ролите в една връзка

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Ролите в една връзка

   Колкото и да сме се цивилизовали, в колкото и напредничаво време да живеем, все още продължаваме да вярваме в стереотипите. Особено когато става дума за двата пола.
   Какво мислите за ролите в една връзка? Докъде се простират задълженията и правата на единия и на другия?
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • "Като архитект съм автор на проектите на стотина индивидуални къщи в България.
   Този опит с възложителите на тези строежи ми дава материал за някои изводи по темата на статията.
   В 100% от случаите мъжът-българин се оставя на мнението на Жената в къщи.

   Мнението на Жената за проекта, неговата функционалност, пълнота и красота е категорично определящо! Някои го смятат за напълно естествено, други казват: "така ми е по-спокойно", други пък си правят тънката сметка да прехвърлят отговорността.
   ... В случаите, когато мъжът имитира игнориране на женското мнение, ми отваря повече работа. Често иска промени, не знае какво точно иска, като види резултата не знае как да го оцени. За такива знам - не иска да си признае, че Жената дирижира процеса по свой начин - мрънка безспир, реве, тръшка се, прави му скандали или прави всичко по най-фин и манипулативен начин, но, накрая той иска от мен поредната промяна, уж сам премислил.
   Иска да има една видимост - на мъжа-"мачо", на "господаря" в къщи, "чиято дума е закон", който обаче реално не е и равноправен, а подчинен. Бидейки реално подчинен, често пъти българският мъж навън иска да изглежда "мъж-паметник" с обемиста кола и непоклатимо мнение, "мъжкар 100%", мразещ "педалите, джендърите, меките китки". Пред мнението на домашната си Господарка обаче е същинска "мека китка" до пълна загуба на достойнство. Защото отделно - Тя реално го знае точно колко струва, колко са парите му и един вид дори "скрива недъзите му" пред обществото, което Я прави допълнително опасна.
   Противоречието между реалността и непохватно рисуваната от "мъжа-паметник" видимост за своята персона го кара да бъде агресивно налагащ един свой образ в околните - на грубиян и простак, с "твърда ръка" и "последна дума" за всичко, подозрителен и мнителен, както той разбира понятието "умен".

   Отделно простотията и "битовия османлък", но в много от случаите виждам точно тази причина за отхвърлянето на реално четената от много малък брой хора ИК.
   Има ги и реално мразещи Запада индивиди с кърпени зелени чорапи, които са против тази конвенция ей така, по задължение, защото макар да идва от Истанбул, е нещо "прекалено западно" като за приемане.
   Ако обаче путин приеме ИК или каже едни хубави думи за нея, как ли ще се извъртят корнелите и карабастуните?... Няма да им е за пръв път!"

   автор Торбеш, мнението е написано по повод следната статия, която препоръчвам да се прочете:
   Българите имат недоизбистрена социално-полова идентичност
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Mona wrote:

   Колкото и да сме се цивилизовали, в колкото и напредничаво време да живеем, все още продължаваме да вярваме в стереотипите. Особено когато става дума за двата пола.
   Какво мислите за ролите в една връзка? Докъде се простират задълженията и правата на единия и на другия?
   О, това е много хубава тема.
   Крайно време е нашенецът да се отърси от тези стереотипи на типично балканското мислене, че мъжът трябва да доминира в една връзка.
   Ако има истинска любов, никой не доминира, всичко се случва плавно и енергиите текат свободно между двамата.
   Истинският мъж знае цената си и не изпитва необходимост от доминиране над жената, а напротив - оставя всичко в нейните ръце и на нейните избори, ала стои винаги с широкия си гръб зад нея.
   Нашево брата балканоолу /син на балкана/ има много изкривени понятия за това що е то мъж и как да се държи с жена си. Просто е - като към човекът до теб. Не над теб, не под теб, не пред теб или зад теб - а до теб - тя просто е другата ти половинка.
   Fiat Lux!