ЛУНАТА, Нощта, Magick Mirror

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • ЛУНАТА, Нощта, Magick Mirror

   Карта, като всички останали от Големите Аркани. Много по-малко негативна е като послание от Дяволът, например. НО, едно е сигурно, в Таро са важни съчетанията, комбинациите от карти, ако става дума за тълкуване на отговор на определен въпрос.

   За всеки един Голям аркан е важно кое място заема, къде е разположен в схемата на гадаенето, иначе е безпредметно да говорим по принцип. Има опасност да се повторят стари думи, защото Луната не е карта на изненадите, нито на големите предстоящи събития. Тя по-скоро описва едно състояние на обърканост, на незнаене какво да се направи, на едно лутане - човекът е обсебен от емоциите си, от страха си дори да вземе някакво решение или просто страх да съзре истината за нещо.
   В известен смисъл Луната е близка и до картата Магът в дадени съчетания, защото и тя е картата на манипулацията, на онова, за което не знаем, но за което други знаят, дори доволно могат да потриват и ръце ... Луната е измамница в тои смисъл, тя подвежда, тя е миражна в пустинята от значения; човек се обърква, затова са нужни здрави устои.

   Не се подвеждай, ако я видиш някъде в гледането. Важно е да си отговориш защо точно тя, точно тази карта се появява точно там, на това място. Ако успееш да си отговориш кое ти пречи да прозреш отвъд някаква истината, картата Луната ще е свършила същинската си роля - да е неблагодарната сестра на Висшата жрица, но и нейно копие по пътя към откриването на истината за нещо съкровено.
   Луната е условно женска карта. Открай време знаем, лунните божества са били женски, а и са свързани с физиологическите особености при жената: от менструалния й цикъл до бременността, всичко се изчислява в лунни месеци, не в слънчеви.
   Изобщо, много може да се говори за Луната като митологически образ, но това всеки може да направи, като се порови в книгите или в интернет.

   Аз обаче, никога не отделям Луната от Висшата жрица. Двете карти са двете страни на една и съща монета - врата към психичния живот на човека, към несъзнаваното, към света на сънищата, виденията и страховете. От друга страна, Луната е 18 по ред карта, а това прави 9, което веднага ни препраща към Отшелникът и неговите характеристики: можем да си представим нещата така: тенденцията, която предлага Луната има два лъча на изява - във Висшата жрица и в Отшелникът. Но, както винаги в таро, това отваря пътища за други верижни реакции ...
   После Висшата жрица е 2, а това прави 11 - отиваме към Справедливостта - извънчовешка и извънсъбитийна карта. Споменавам всички тези карти, защото имат една невидима нишка помежду си и не трябва да се разглеждат изолирано една от друга. Това най-добре се проследява в гледане за един и същи проблем, но в течение на времето; и ако в началото се е появила Луната, то би било интересно, развитието на схемата докъде е довело, дали до Отшелника или до Справедливостта.
   Има някои особено тежки карти в Таро, много често трудно тълкувани от повечето хора; това са Луната, Висшата жрица, Силата, Справедливостта, Императорът и Императрицата; сега се сещам за тези, има и други, разбира се.

   Но, Луната е трудна за тълкуване, защото тя винаги си има нейните тайни, крие ги ревниво, но дали ще ги запази, държейки човека в ужасно напрежение - в лицето на 8 меча от малките аркани или, ще се превърне в поетична клюкарка или налудничава маниачка, в лицето на Кралица чаши или обсебена от власт личност (Крал или Кралица пентакли), само конкретната ситуация от карти може да да подскаже.

   И още нещо важно: има карти от Големите Аркани в Таро и някои от малките, които не са карти точно за гледане. Това е и една от причините да звучат странно в някои подредби и гледания. Една от тези карти е Луната, както и Висшата жрица. Просто се използват за друго и там са си на мястото.

   78 карти в Таро, интересна цифра, не мислите ли Съберете тези числа, ще получите интересна карта ... После ги редуцирайте до едноцифрено число - отново ще получите интересен отговор. Досега никой не е обръщал внимание на това, а то е в основата на цялото познание за Таро. И всъщност упоменава преди всичко за какво се използват картите.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Аз имам асоциации по картата и се извинявам, ако бият много на лична проекция /твърде възможно е да са./

   Вълшебна гора. Безкрайна нощ. Сребърни дръвчета. Ти си там. Не знаеш как си попаднал! Пътеки няма, бродове няма. Не е добра идея да стоиш на едно място, за да не те изяде някой вълк. Просто трябва да поемеш нанякъде.
   Вървиш и те е страх, защото, duuuh!, на непознато място си. Тъмно е, а нощта е дълга, да не кажем безкрайна. Тук е вечна нощ. Знаеш, че все някога ще свърши, но знаеш, че иска време, ще стане дълго, може и да е мъчително. И има цена, а не е просто да се отбие времето.
   В гората има таласъмчета и същества. Приятнострашно е. Абе страшно си е. Но е и интересно. Някои се крият, други просто се закачат - докато вървиш те дърпат за крачола, после се скриват. Магическо огледало! Може би и малко криво огледало.
   Като в Страната на чудесата.
   Можеш да се плашиш много, на различните сенки и отблясъци. Не виждаш много реално нещата, но не си и на реално място.
   Красива е гората с нейните сребърни звънчета. Красива, малко страшна, малко интересна, на моменти ужасяваща, на моменти интригуваща и дори зарадваща.
   А ти просто трябва да вървиш през нея, докато стигнеш до ??????????
   DIGNITY ALWAYS WIN.
  • curi0s колко приятно си я описала тази карта, като приказка, като филм жанр "фентъзи"... Може би така се е проявила при теб от възможните и проявления (смея да твърдя, че това е може би най-"милото" ѝ проявление)... Но... Аз я изживях, преминах през ада на тази карта, в сърцевината и бях, онази мъртва точка, онзи отчаян вик, писък за помощ, но дори и да няма ехо, толкова тъмна и гъста нощ или бездна...
   Тотално си объркан, не знаеш кое е истина, кое не е, кое реално и кое не е, всичко се слива в едно, безпомощен си, неорентиран, трябва да вървиш да, но си парализиран, трудно дишаш дори.... Опитваш се да" видиш "малко светлина, дори я" виждаш", но не вярваш на това, защото не си сигурен, дали е истина, мираж, лъжа?
   Това е кошмарът, от който се опитваш да се събудиш, но не можеш, това е дъното на океана, където е студено и тъмно, и ти се опитваш да изплуваш, но колкото и да плуваш към онази мътна бледа светлина на Луната, която почти виждаш, за миг изчезне, защото я скрил някой тъмен облак, за момент се объркваш, побъркваш, паникьосваш, мислиш си, че умът ти играе някакви откачени игрички с теб... Мъка е голяма, тази карта, какво по- лошо от объркан човек, неадекватен... невярващ и съмняващ се във всичко... Огромен страх... Изгубен път...
   Не пожелавам на никой да изпита силата на тази карта, трябва да си с наистина стабилна психика, за да преминеш изпита при нея, тя е заредена и с огромно напрежение и колкото и да трябва да вървиш, да не спираш, то при нея се чака, какво чакаш незнам, но не е нещо човешко... Мисля, че се нагаждат някакви слоеве, пластове, "земетресение" просто трябва да оцелееш при нея, който успее... В нея има много сила, енергия по точно...., но "тъмна" ѝ е силата , "тъмна" енергия, може да те раздроби до най-малката част до атома....

   "Тъмна"- имам впредвид -неубоздана, неопитомена, дори коварна...