ОТШЕЛНИКЪТ, Старецът от Планината, Couché

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • ОТШЕЛНИКЪТ, Старецът от Планината, Couché

   Отшелникът ...
   Една от най-сложните карти в Таро.
   Изключвам тук всички спекулации и препратки към религиозни или други мистични практики. За мен важен е човекът и Таро, не Таро заради самото Таро ...

   Отшелникът - да откриеш светлината в най-тъмното, да изчезнеш от света, дори и от себе си, за да се намериш. Да преминеш хиляди пътища, за да откриеш малката пътечка - онази, през която има брод и той е осъзнаването. Често то е болезнено. Отшелникът и болката вървят ръка за ръка, но това е неговият път - изкачването на планини е нелеко занимание, въздухът по висините е разреден и трудно се диша. Състоянието на Отшелникът е липса и на кислород, но и виждане на Светлината - знаеш, разбираш кой си, за какво си дошъл дотук, единствено липсва последната крачка - отговорът, който всеки Отшелник е търсил. Да напуснеш Пещерата (си) е висша смелост и най-важното е - да не ослепееш от силната светлина на Деня, да не се уплашиш, ако си разбрал, че си се борил напразно, да преминеш през ада на съмненията си, да се приемеш такъв, какъвто си, да СЕ ПОГЛЕДНЕШ В ОГЛЕДАЛОТО И ДА СЕ СМИРИШ ... Всичко това за мен е картата Отшелникът.

   В конкретни житейски ситуации, най-често картата означава, че ни предстои сложен избор, който е свързан с отказване от стари модели и стереотипи на поведение. Отшелникът е следващата стъпка след Обесеният - осъзнаване на жертвата, приемането й и най-вече - приемане на реалността такава, каквато е - без маска и грим.


   П.С. Двете карти заедно - Отшелникът и Обесеният са равносилни на Страшният съд като послание.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Ако търсите сигнал, знак за край на нещо, то първият признак е винаги по картата Отшелникът - започне ли да се появява някъде из колодата, из гледанията, то началото на края е дошло.
   Разбира се, ако отговаря и на съответните въпроси. НО, прокрадва ли се идеята на Отшелника, то нещата са отекли вече.
   Няма какво да се направи, освен да се понесе.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • 5 пентакли 9 жезли Отшелника

   На въпроси за тази ситуация до момента ме преследваше 5 меча. И наистина, нещата са доста скофтени, лошо сме изненадани, възможно е и донякъде грешно да сме си направили сметката. Сега излязоха тези карти. Мисля, че ще продължаваме периода на вървене през минно поле, но накрая ще се наложи да вземем по крайно решение и да приемем това като нашия урок/ грешка.
   Нима животът не е само капчица роса?
   La vie en rose
  • Мисля, че и при двете карти го има този елемент на бродене вътре в себе си, осъзнаване на грешките - като действия и нагласи, и тъжно вглеждане в действителността, но все пак с наченка на надежда и изход след много време. И двете карти намирам за проникновени и проникващи, просто няма как да не си отвориш очите, че досега си бъркал, щеш не щеш трябва да погледнеш към себе си. И двете карти указват път и процес, и то продължителен.
   Може би като разлика отличавам, че 5 пентакли е като че ли по-трагична, по-фрустрираща и "кастрираща", а Отшелникът за някои хора може и да е удоволствено преживяване.. или поне по-удоволствено сравнено с 5 пентакли. Но и в двете карти има процес на саморефлексия и търсене на истината.
   DIGNITY ALWAYS WIN.
  • curi0us wrote:

   Мисля, че и при двете карти го има този елемент на бродене вътре в себе си, осъзнаване на грешките - като действия и нагласи, и тъжно вглеждане в действителността, но все пак с наченка на надежда и изход след много време. И двете карти намирам за проникновени и проникващи, просто няма как да не си отвориш очите, че досега си бъркал, щеш не щеш трябва да погледнеш към себе си. И двете карти указват път и процес, и то продължителен.
   Може би като разлика отличавам, че 5 пентакли е като че ли по-трагична, по-фрустрираща и "кастрираща", а Отшелникът за някои хора може и да е удоволствено преживяване.. или поне по-удоволствено сравнено с 5 пентакли. Но и в двете карти има процес на саморефлексия и търсене на истината.
   А какво би отговорила на всички онези, които виждат у Големите Аркани архетипи.
   Според теб, те изобщо знаят ли какво е "архетип"?
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Не знам какво да им отговоря. Предполагам, че те не знаят какво точно е архетип, но са чули отнякъде за връзката на ГА с архетипите и повтарят наизуст. Ако трябва да съм на 100% честна, то и аз не разбирам добре какво точно е нещо "архетипа". Не познавам добре Юнг. Но си го обяснявам с това, че архетипите са нещо глобално, което човечеството носи в своята памет и несъзнавано, и всеки в неговото лично несъзнавано носи някакви частички от всеки архетип и съответно той се проявява по 1 или по друг начин в живота на човека.

   От там следва, че няма как да се разберат Големите аркани, ако нямаш личен опит с тях, или поне дълъг опит с картите Таро, за да преживееш всичко и да разбереш посланията. Да, Големите аркани може би са архетипи, но те разказват и някаква история, част са от нашата психика (или поне доста добре я рапрезентират) и ако не си достатъчно аналитичен да разбереш собствения си конфликт и каква история се открива пред теб благодарение на теб, то трябва да си търпелив и да си събираш комбинациите и да се учиш от опита си. :)
   DIGNITY ALWAYS WIN.
  • Отшелникът е другото аз на Дяволът - свети и привлича към светлината си, пеперудите.
   Той има нужда от жертви, за да живее и за да бъде значим.

   Онези, които работят зад него, той не отразява, а само - търсенето на истината, която сам е изгубил.
   Този мръсен старец. Старецът от Пустинята на всички спомени.

   От Детството.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Попаднах на нещо, което ми напомни за Отшелника в Таро.

   "Сред тази маса от атавизми има няколко формации, породени именно от психиката на човека - те стоят малко настрана и свидетелстват за нашето отличие от животинския свят. Това са архетиповете на Мъдреца, Мага, Истината, Самотата и още няколко други. Сред късните "прообрази" е и архетипът на странника. Той е близък до архетипа на Самотата. Той е близък също така до архетипа на Мъдреца, тъй като доста дълго време човекът, искаш да събере мъдрост е странствал, посещавал е различни философски или мистични школи и неговият земен живот се е оказвал път към съвършенство, към новото и широко разбиране на света, т.е. към Мъдростта.
   .....
   В пълноценен архетипен смисъл "Странникът" ходи по световете и събира Знание, за да се доближи до Истината. Той странства не само по повърхността на тази разнообразна планета, но и в дълбините на собствената си психика. Понякога предпочита "вътрешните пътешествия ", тогава животът му също е пълен с открития, вълнения, дори опасности - достатъчно е както си седи в креслото, да се потопи в обичайния транс, и вече е на път. "

   "Дългият път на маговете" - Алексей Ксендзюк