Образованието в България

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Образованието в България

   Темата е мащабна. Провокирана съм от няколко сюжета за темата: днешните матури - зрелостниците трябва да разсъждават върху стихотворението "Ще бъдеш в бяло", и изследването, че много от младите хора в България нито учат, нито работят. Проблемът е, че и не толкова младите - също са в тази графа.

   Да се върнем на образованието и какво мислите затова: Простият родител е най-големият проблем на българското образование
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Темата наистина е мащабна и не засяга само България.
   Как е възникнало съвременното образование?
   В Прусия през 1794 г. пруският крал Фридрих Вилхелм II обявява, че задължителното образование е необходим елемент от безопасността на държавата, заедно с военната служба. Пруската държава постепенно отнема от църквата и частните учители правото да организират и ръководят училища, а заварените църковни и частни училища биват преустроени според държавните изисквания. Целта е да се произвеждат войници и наемни работници, т.е. хора, които да следват нареждания и да правят каквото им се казва.
   2 века и отгоре целта на образователната система не е мръднала и на йота. България, а и Европа и САЩ - образованието се основава на пруската система, Държавното образование не е предназначено да служи на личността; неговата цел е хората да израснат като поданници. И затова държавата е толкова активна (или неактивна), когато става въпрос за образованието.
   „Докато хората вярват, че държавата се грижи за благото на децата, те с радост ще приемат всяко отнемане на свободата.” Рави Даниел Лапин

   Отплеснах се. Защо трябва да се ходи на училище? Образование НЕ Е равно на ходене на училище. Училището е само един сертификатор, готово да те сложи между 2 и 6. В училище трябва да си послушен, да следваш наставленията на преподавателите и да правиш колкото се може по-малко грешки.
   Няма да има промяна и от училищата ще излизат все по-необразовани хора.
   Нима животът не е само капчица роса?
   La vie en rose
  • Armid wrote:

   Отплеснах се. Защо трябва да се ходи на училище? Образование НЕ Е равно на ходене на училище. Училището е само един сертификатор, готово да те сложи между 2 и 6. В училище трябва да си послушен, да следваш наставленията на преподавателите и да правиш колкото се може по-малко грешки.
   Няма да има промяна и от училищата ще излизат все по-необразовани хора.

   Училището, от ОДЗ, ЦДГ, през средните училища, та до университетите, не са част от конспиративна система, а инструмент който да даде основни умения на учещите се. Но нищо повече. Основната част от образованието и примера се пада на родителите и техния личен пример, както и на личните потребности и търсения на учещия се. Медицината не е напреднала толкова, че да "налива знания".

   Смешно ми е, когато се противопоставя домашното обучение, на това в масовите заведения. В държавните училища, освен учене, детето придобива и социални умения - работене в група, конкуренция, приспособяване и тн. Домашното обучение, може да отговори на индивидуалните нужди на ученика, но ще го лиши от сблъсъка със чужда среда, ще притъпи механизмите за разпознаване на поведенческите черти при другите.

   Образованието не е равно на ходене на училище, то е равно на личното желание за развитие.
   "Для каждого из них есть срок названный, и для каждого срока - запись." - Ибн Сина
  • Никъде не твърдя, че е "конспиративна" система. И да,

   Vendor wrote:

   Основната част от образованието и примера се пада на родителите и техния личен пример, както и на личните потребности и търсения на учещия се
   Домашното обучение не го разглеждам изобщо, за мен не е опция.

   Как бихте обяснили на детето си, че да ходиш на училище е супер, без да използвате клишета, че "така правят всички" "така трябва" или "ще станеш по-умен"? Личното желание за развитие, осъзнаването му, идва в една по-късна възраст.

   Смятате ли, че образованието в училище е адекватно на реалността?
   Нима животът не е само капчица роса?
   La vie en rose
  • Vendor wrote:

   В държавните училища, освен учене, детето придобива и социални умения - работене в група, конкуренция, приспособяване и тн. Домашното обучение, може да отговори на индивидуалните нужди на ученика, но ще го лиши от сблъсъка със чужда среда, ще притъпи механизмите за разпознаване на поведенческите черти при другите.
   Абсолютно невярно, че там се придобиват "социални умения"! Нито има група, нито конкуренция - това е общуване с една възрастова група и всички други са ония, с които ние не общуваме - нито с по-малките, нито с по-големите. Това е среда, каквато никога по друго време в живота си няма да срещнем, освен в затвор.
   Напротив, точно при домашно обучение, предполагам и при други форми, но не и българската имаме досег до обществото и "чуждата среда", както се изрази. Домашно не означава у дома. Напротив - има много повече възможности за общуване с различни възрастови групи, професионалисти, които работят в определена област, курсове и т.н.

   Една чудесна статия за домашното обучение

   И още една, доста по-дълга, но доста интересна относно обучението - комунално и не.

   И нещо свързано със "социализацията", приятелите и родителите.

   Всичките статии са на жена с три деца. Всичките на домашно обучение.
   И са едни от най-смислените текстове, които съм чела.
  • Явно годините прекарани в комунизъм са втълпили комуналното отглеждане на деца като единствена опция и хората не вярват, че могат сами да отгледат и обучат децата си, без специалисти.

   Че те дори и сега, с образователна система, не могат. В България това обучение не е приложимо, изолира децата от средата, в която трябва да бъдат. Въпросът е да се възпитава отношение към обучението, образованието като цяло. И да се възпитава у родителите също, защото когато едната везна куца, то и другата ще е наклонена. А при нас има пробив отвсякъде.
   Пък и една от "обучаващите" майки в коментарите си е драснала поста на латиница, личи си колко е грамотна.
  • Очаквах и се надявах да дадеш подобни материали.

   Няма смисъл да противопоставяме едното на другото, истината винаги е някъде там. Ти, предполагам, както и аз, както нашите родители и деди са завършили училище по стандартна процедура, а света не е свършил.

   В цялата полемика - "за" и "против" се пропуска един важен момент, както говорихме и в друга тема, кой може да си остане вкъщи, без да работи, за да се занимава с обучението на децата.

   При слаба икономика като нашата, освен другите граждани, явяващи се социална тежест, колко още работещи можем да загубим, при положение, че домашното обучение стане градираща практика.

   Тук малко ще променя фокуса на гледната точка, за да наблегна на друго - дразнещото скандиране, крясъците на майки - с едно, второ и трето дете, против ваксини, "за" кърмене, "за" домашно обучение, "за" раждане вкъщи, "за" кърмене на обществени места и тн. Това е мода и течение от скоро, което явно се дължи точно на липсата на работа и социална ангажираност.

   Майки, разберете, раждането на деца не е постижение, животните също го могат. Да си майка не е професия, не е призвание и не е повод да се превръщате в боа, питон или озверял тигър, който да ръмжи към всичко приближило се към отрочето му.

   Предполагам има различни форми на домашно обучение и спектър от подходи, но нека се замислим за още нещо - не е ли това поредната форма на контрол върху детето. Свидетел съм на майки, които звънят през час на децата си, за да говорят по 40 минути с тях. Колко биха били радостни, ако могат да присъстват на всяко усвояване на теорема и решаване на уравнение.

   Простата истина, е че ако едно дете е успешно, то то ще се справи във всякаква среда. Стремежа да подсигурим идеалната, не ни дава гаранция за успех, на нашето удивително дете.
   "Для каждого из них есть срок названный, и для каждого срока - запись." - Ибн Сина
  • Vendor wrote:

   Майки, разберете, раждането на деца не е постижение, животните също го могат. Да си майка не е професия, не е призвание и не е повод да се превръщате в боа, питон или озверял тигър, който да ръмжи към всичко приближило се към отрочето му.
   Точно, не сме мечки. Целесъобразното възпитание в ранна детска възраст е много важно. Най-отблъскващото поведение ми се вижда обграждането и обгрижването на децата от 3 колена роднини - прабаби, баби и майки и противоположните от мъжки пол. Това превръща детето в предмет, малка версия на "себе си" от реална видеоигра.
  • Понеже всички говорят за домашно образование, хайде не всички, биха ли ми показали личните си библиотеки, би било интересно.
   Така ще се добие представа и на какво ще научат децата си.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Реално, проблемът в България, е висшето образование, защото който не е кандидатствал, той е не е влязъл.
   Потоци от некадърници заливат висшите училища, да не говорим за нивото на владеене на чужди езици. Страшно е.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Vendor wrote:


   Това е мода и течение от скоро, което явно се дължи точно на липсата на работа и социална ангажираност.
   Очевидно не познаваш такива майки. Това е отговорно взето решение, на човек, който може да мисли, учи, разсъждава и да си задава въпроси. А не да следва стадото.
   От майките, които аз познавам, родили у дома... за против ваксини няма да говоря, че са доста повече, всичките са завършили висше заведение, оправни, работещи на високи заплати, повече от половината извън България.

   Ако едно дете е успешно?! Проблемът е, че в бг образователна система (а и не само тук) се подтиска енергията за учене и любопитство. Зубренето не е учене. Успешно в какво? Да учи наизуст? И да го забрави след матурата?
   Няма да споря де, това не е моя тема.
   Но ако имах възможност, нямаше да пратя моите деца на училище.
   Аз всъщност съм фен на unschooling - а :evil: ^^
   И на някои интересни педагогики като Валдорфската или пък на Щетинин.

   Проблемът в България е, че нямаме избор. Няма избор на образователни системи... да, вече отварят Монтесори, Валдорф, На Учителя, но не са много достъпни...
  • Vendor wrote:

   Майки, разберете, раждането на деца не е постижение, животните също го могат. Да си майка не е професия, не е призвание и не е повод да се превръщате в боа, питон или озверял тигър, който да ръмжи към всичко приближило се към отрочето му.
   Това е природен инстинкт, не можеш да говориш против него или да искаш да бъде контролиран.
   Предполагам имаш предвид, когато излиза извън релси... Но да защитаваш поколението си е твърде дълбоко заложено, ние не сме роботи, че да ни препрограмираш.

   Постижение?!

   Писах и още, но няма смисъл. Майката и бащата защитават и се грижат за децата си.

   The post was edited 1 time, last by Sha ().

  • Не за всички е природен инстинкт, по-скоро е досада.

   Хората са твърде различни, но докато едните работят и дават пари, другите умуват.

   Какво ли ще се случи, ако всички искат да се отделят в комуни и да живеят както искат? Аз бих се радвала, ще има повече пари за мен.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Всички сме съгласни, че образованието е важно. За съжаление, обаче, последните 2 века училището е средство за производство на работници, готови да прекарат живота си някъде от 9 до 5, а след това от 6 до 10 - пред телевизора, псувайки шефа, ядейки полуфабрикати, усещащи, че това всичкото е смрад, но никога няма да се помръднат да променят нещо. (Разбира се, пишещите тук са изключение ;) ) За каква конкурентност става въпрос, когато тя се изражда в дребно интригантство, вместо да е градивна, да води до сътрудничество? В училище не те учат на такава, напротив, всеки е маркиран с някаква оценка. Няма как това да те стимулира за знания.
   Да, оцелели сме след 12 години училище, и сегашните "зрелостници" и те са оцелели, но не искаме да има само оцеляване, а развитие и движение напред. След някое друго десетилетие и матури няма да има, само ще ги питат могат ли да броят и да си напишат името и хайде- ето ти диплома.
   За висшето образование просто не ми се говори, аз лично съжалявам за 5-те изгубени години. Излизайки от там започнах да уча всичко на ново. Там е псевдо - образование, колкото да се оправдае съществуването на "доценти" и "професори".
   Нима животът не е само капчица роса?
   La vie en rose
  • Mona wrote:

   Да се върнем на образованието и какво мислите затова: Простият родител е най-големият проблем на българското образование
   Това за мен е основният, базовият проблем, каквото и да си говорим.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Простият родител е най-големият проблем, доколкото можем със сигурност да се изкажем по въпроса дали гените или средата са определящи за характера и живота на човек. Т.е. истината е винаги "някъде там".
   Ако родителят възпитава отрочето, да чете повече и пише вярно, е много добре.
   Обаче нека да разкажа нещо накратко. Преди 2-3 месеца седнах да чета на сина ми - 6г, "Ането" на Каралийчев. Кошмар! Всяка 3-та дума беше архаична и трябваше да се обеснява обстойно. Принудих се накрая да я разкажа съкратено, без да четем. А това се учи в у-ще, не помня, 2-3 клас. Първо, преподавателя няма да се хване да им обеснява всички думи, ще попрочетат, нищо няма да разберат и ще решат, че е "тъпо". И лошото е, че е така с голяма част от произведенията, които се изучават. Родителят ще обесни това, ще обесни онова, но няма как да съпровожда целия учебен процес. (А и трябва ли?)
   Това е реалността. Защото всекидневно ученикът се сблъсква с подобни несъответствия. Колкото се качва нагоре в класовете. несъответствията между реалния живот и образованието стават все по-големи. А ученикът прекарва около 6-7 часа в у-ще. и му трябват поне още 2-3 да назубри това, което са му преподали днес. Колко време му остава за истинско четене? А за спорт?
   Много е лесно да се правят обобщения и да се говори на едро. Потопете се в реалния живот, във всекидневието и тогава правете обобщения.
   Така че - Честит 24 май! Напред, науката е слънце!
   Нима животът не е само капчица роса?
   La vie en rose
  • Понеже всички сега обвиняват образованието в немарливост и изобщо образователната система в неправдоподобност, слушайки как всички искат да накарат някого да чете и да се образова и едва ли не да прави акробатични упражнения, се сещам нещо. Например за 15 век.

   А знаем как всички имат деца гении, уникални като генезис и като изява, питам следното. Изобщо, децата на всички са родени гениални и вече са измислили прототип на космически совалки, но все още НАСА, не го знае. Но скоро ще го разбере, мисля.

   Та, кой е обучавал Леонардо да Винчи, кое му е било специалното образование, коя секта или специална програма за зелено училище, за алтернативно образование го е поела, кой точно велик духовен учител му е показал пътя в живота. С каква точно веге храна е закусвал, изричайки молитви към Създателя? Кой го е питал - ти коя книжка прочете за лятото, можеш ли да броиш до 10, хайде сега кажи стихотворение на тази леля и на този чичко ... Аууу, а ти си в този отбор, браво на теб. Герой.

   Е, не разбрах, кое е алтернативното обучение, коя е образователната система на да Винчи, някой ще ме осветли ли?
   И да не забравяме, че той е незаконнородено дете по всички правила на времето тогава и на нашето и сега, това е стигма.
   Няма всепоглъщаща откачена майка и пасивен баща. Т.е. отгледан е по друг начин.

   Кой е образователният модел на да Винчи, някой знае ли?
   Stay soft. It looks beautiful on you.