Средната класа в България

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Средната класа в България

   Първият критерий един човек да попада в средната класа са личните му доходи или средните доходи на член от домакинство. Ако мъжа получава 1,600 лева заплата на месец, а съпругата му 1,200 лева, то средния доход на човек от това домакинство ще е 1,400 лева. Но, какъв доход трябва да имаш за да си от средната класа? Труден въпрос и зависи най-вече от това в кой град живееш.
   За повечето градове в България (без София) съм абсолютно сигурен, че това е 1,000 лева на месец или „иляда ле’а” (както е по-правилно да се каже). Това за повечето хора извън столицата е някаква магическа цифра с чудодейна сила. Ако получаваш такава заплата, ти ще си „царя на квартала” и всеки, които те види трябва да коленичи и да ти целува ръка :).

   За София картинката е малко по-различна. Това е обусловено най-вече от разходите за живот (ще стигнем и до тях). В столицата, за да покриеш първия критерии на средната класа, трябва да си докарваш поне по 1,500 лева на месец. Това е така, защото разходите за живот в София са като цяло по-високи и най-вече цените на жилищата и наемите, които в много случаи са дори 2 пъти по-високи от тези в по-малките градове.

   Както стана въпрос малко по-нагоре, хората от ниската класа имат най-много средно образование. По пътя на логиката, представителите на средната класа са висшисти почти без изключение. Това е така, защото те са предимно мениджъри на средно и високо ниво, лекари, собственици на малък и среден бизнес и др. А за всички тези дейности се изисква високо ниво на образование. Все по-често успешните мениджъри и предприемачи са завършили в престижни университети в чужбина или поне са изкарали една следдипломна квалификация там. За представителите на средната класа е особено важно непрекъснато да се образоват и да се развиват, тъй като те по презумпция са наемници, а предприемачите сред тях нямат финансовата възможност да наемат висококвалифицирани специалисти и трябва сами да се справят.

   Какво имаме дотук? Висшист със заплата от 1,000 лева (1,500 лева за София). Но, това не го прави автоматично представител на средната класа. Един от най-важните критерии, който отличава представителите на ниската класа от средната и висшата е собствеността. Хората от средната класа предпочитат да си купува луксозни къщи, мощни коли и други „престижни” стоки, за да демонстрира по-висок стандарт, от колкото притежават и за да „минават” за висша класа. Но, всичките им скъпи покупки не носят допълнителни пари, а ги правят по-бедни поради нарастващите разходи, за да се поддържа този изкуствено по-висок стандарт.
   Богатите, от друга страна, първо си купуват активи и средства за производство, които им носят доходи всеки месец, и едва след това си купуват къщи, яхти и коли. Май това е основната разлика между средната и висшата класа.
   В България положението е същото. Всеки, който види малко по-висока заплата бърза да си купи огромен луксозен апартамент в центъра (вместо в по-спокоен квартал, както правят наистина богатите) и мощна кола (за да се фука пред колеги и приятели). Само че тези неща, освен че не ти носят никакви доходи, всеки месец ти бъркат в джоба.

   Колко са ти разходите?
   И така стигнахме до разходите. Съгласете се, че дори един човек да е висшист, с добра работа и висока заплата, ако след като плати ипотеката за апартамента и лизинга за колата му остават 300-400 лева, едва ли принадлежи към средната класа. Имам доста такива познати. Образовани, с апартамент в престижен квартал, нова кола, а чакат 5-то число от месеца като Нова година. Ако някой от тях остане без работа, няма да могат да си плащат вноските по жилището и колата. Лошото е, че продължават да затъват, защото имат кредитни карти от всички възможни банки, а те им отпускат все по-големи лимити. Според мен здравословното ниво на дълг не трябва да превишава 30% от месечните ти доходи.

   На почивка в чужбина
   Ако допреди десетина години само най-богатите хора у нас можеха да си позволят да отидат на почивка или екскурзия в чужбина, сега не е така. Все повече българи прекарват летните си отпуски на гръцкото и турското море, а това да срещнеш нашенци в градове като Барселона, Мадрид, Рим и Лондон не е никаква изненада. Това е добре и по друга причина. Българската средна класа се отваря към света и се култивира малко. Вижда как живеят хората в другите страни, къде ходят, как и къде пазаруват, как се веселят и т.н., а това е много важно, за да излезем от стереотипа „Булгар, Булгар!”.

   Истината за средната класа в България
   По изброените вече критерии, броя на хората от средната класа у нас е около 1 милион. Дали единия милион висшисти са същия един милион, които са ходили в чужбина и имат кола. Да, най-вероятно е така. Но, малко или много е този брой за страна като България. В проценти малко над 14% от цялото население принадлежат към средната класа. За сравнение в САЩ и други развити страни този процент е над 40.
   И накрая, каква е истината за средната класа у нас? Истината е, че тя е сравнително бедна (в сравнение с повечето страни в ЕС), разходите ѝ за заеми и лизинги са над 50% от месечния доход, харчи остатъка от доходите си за луксозни стоки, с които демонстрира фалшив висок стандарт и повечето ѝ представители не знаят как да управляват личните си финанси и затъват все повече в дългове.

   източник
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Истината е една: средната класа в България, а нея я има, издържа всички останали - прави социалните осигуровки възможни, както и пенсиите. В общество, в което малко хора се осигуряват на реални заплати, бюджетът няма как да не е в дефицит и още повече да не взема нови заеми.

   Намаляващо население, визирам намаляващо/остаряващо работещо население, осигуряващо се, няма как да доведе до високи доходи. Отделно от това, данъците в България са ниски. НО и кой ще ги плаща при само 20% активно работещи и активно осигуряващи се. С проценти вповече са работещите българи в чужбина, но те не дават пари за националния бюджет, а техните пари отиват в купуване на имоти и в бързооборотни пари, т.е. данъци не плащат.

   Какво правим? Все по-малко се намира работа и то с добри пари, с добри осигуровки, отделно от това, пазарът търси квалифицирани кадри, каквито реално няма. Всеки трети е психолог, което практически е необосновано, малко лекари (изкл. малко анестезиолози), много икономисти, много юристи - пълен провал на образователната система.

   Светът на работещите от средната класа е изолиран свят: те не разбират процесите, изолирани са. От другата страна, отново има тотално неразбиране, дори омраза - хората мечтаят за заплати от 1000 лв, което е смешно. С 1000 лв. заплата в София не можеш да направиш нищо. Истината е, че средната заплата в София в секторите е около 2000 лв. А с бонуси и други стига до 3000-5000 лв.
   Разликата между София и провинцията е катастрофална.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Средната класа умира, не само в България. Само че, имам един по-различен поглед защо. Всичко това, което си написала по-горе, е безспорно вярно, и то ще доведе до крайни промени, колкото и на правителствата да не им се иска. Защото големите сривове в икономиките тепърва предстоят и след тях светът ще бъде много променен и правилата ще са други.
   Средната класа ще умре, защото е самодоволна. Може би към края на миналия век средната класа постигна апогея на съществуването си. Изкарваха се добри пари, което ги накара да купуват стоки за потребление, които не носят никаква стойност, освен чувството на задоволство у тях. Само че стойността на парите пада непрекъснато (нищо че сега сме в дефлация) и средната класа се оказва неприятно изненадана и неподготвена. Средната класа не знае как да управлява парите, които е изкарала.

   Mona wrote:

   Светът на работещите от средната класа е изолиран свят: те не разбират процесите, изолирани са.
   Така е, но никой няма да дойде да ме хване за ръка и да ми обясни процесите, особено ако се правя, че съм над нещата. 99% от средната класа влагат парите си в спестявания. Пестенето на пари в банка може да изглежда разумно на много хора, но за мен е прахосване на време и пари. Т. нар. средна класа не влага нито лев, нито грам време във финансовото си образование.Времето е такова, че всеки сам трябва да се погрижи за финансовата си сигурност. не може да се разчита на политици, на правителства. Съжалявам, средната класа ще умре. И да, пенсионната система вече е умряла, но я държат на изкуствено дишане. Въпросът е какво ще правим след "блъскането на кораба".
   Нима животът не е само капчица роса?
   La vie en rose
  • Няма такова безобразие: тъпунгерите популисти от БСП + аверите им от дпс и сие, са внесли предложение за отмяна на плоския данък за физически лица - пълна простотия: още не са във властта и вече харчат за сметка на всички работещи българи; цитирам: "За заплатите в размер на между 1000 и 2000 лева от БСП са предвидили данък в размер на 15% за горницата над 1000 лева. Получаващите между 2000 и 5000 лева пък трябва да плащат данък до 20% за горницата над 2000 лева.

   За бедните 0% данъци, увеличение на пенсии, на майчински и не знам още какво - и всичко това за сметка на така наречената средна класа, на онези, които бачкат и внасят свежи пари в осигурителната система и изобщо в бюджета. И понеже, видите ли сме "много", та и ще ни ярат с още данъци и облагания на доходите.

   Това ще довоеде до укриване на доходи, изключителен бум на сивата икономика, означава пълен погром над спестените над 3 млрд от националния бюджет и яко разходване, само и само да се харесат на най-необразованите, на мързеливците, на всички простаци, които са гласували за тях или са им потенциални избиратели. Защото за българина е яко важно някой да му даде наготово, да мрази богатият, а сам нищо да не направи за скапаното си битие на въшка.

   Ще повърна! Никога не съм мислела сериозно за трайна емиграция, защото обичам да пътувам, но този път няма да стане. Мои пари на тази скапана пенсионерска държава, няма да давам. Интересно, кой ще изкара моята пенсия един ден след 100 години - циганите може би, или престарелите, или всички маргинали, които не са си мръднали пръста никога.
   Ето защо на тоя народ нито референдуми му трябват, нито избирателни права - това е народ, който единствено може да копае сам дъното и да изследва колко то е дълбоко, за друго не става.
   Бесна съм!
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Резултатът от стимулите за укриване и неизкарване на доходи при високото прогресивно данъчно облагане е не увеличение на данъчните приходи, а напротив – по-скоро намаление на данъчните приходи в сравнение със ситуацията на ниски данъчни ставки. Този ефект се обозначава най-често като Крива на Лафер.

   Избягването на плащането на данъци в резултат на високите пределни данъчни ставки води до ответна реакция от страна на администрацията – та се опитва да се справи с проблема чрез повече регулации, повече бюрокрация, повече проверки, повече лицензи, по-високи наказания и глоби и т.н. Накратко, създават се допълнителни проблеми пред бизнеса, които влошават бизнес средата и носят допълнителни разходи. Освен това, с увеличаване на властта на чиновниците, се увеличават и възможностите и стимулите за тяхното корумпиране (да си припомним думите на лорд Актън – властта корумпира, абсолютната власт корумпира абсолютно). Резултатът е по-малко бизнес активност.
   Високото данъчно облагане на хората с високи доходи предизвиква т.нар. данъчна миграция. Това е процес, при който хората, създаващи доход, преместват съответния бизнес и облагаемия доход в друга страна, където данъчното облагане е по-ниско.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Днес прочетох следното:
   "Демокрацията спира да съществува, когато започнеш да взимаш от тези, които искат да работят и да даваш на тези, които не искат" Томас Джеферсън

   Сега, ако плоския данък отпадне, гледай как всички ще се опитват да се направят, че са под минимума. Вместо да обслужвам 1 фирма, ще направя 3-4, за да си разпределя приходите и да плащам по-малко данък. Защото в момента говорят само за физически лица, но съм сигурна, че ще го направят и за фирмите. Това също е много показателно - че всъщност левите са много далеч от лявото - правят промени първо за физ.лица, т.е. до някъде защитават крупния капитал, защото са наясно, че хората на заплата много по-трудно ще укрият данъци.
   Нима животът не е само капчица роса?
   La vie en rose
  • Има лоша финансова култура и тук, и извън България. Не мога да си представя да използвам кредит например, за да си изправя бръчките, защото много жени (бивайки и с по-ниски средни доходи, тъй като са представители на женския пол) стигат и дотам с кредитните карти. Все едно си длъжен да изглеждаш като на 20 цял живот...
   И защо е толкова важно да се купуват жилища за живеене на кредит в кооперации с откровено ниско качество на строежа.
   Развиващите се страни от ЕС са с по-добър икономически ръст от нас, чуждестранните инвестиции са малко.