Защо евреите са богати?

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Защо евреите са богати?

   Танаха [Танах – еврейската библия] учи, че “Прилежните ще управляват, докато мързеливите ще бъдат заставени на принудителен труд.” Повечето евреи работят за себе си и наемат служители, вместо самите те да служат. Повечето не-евреи не се занимават да създават компания, изобретение, или инвестиция, и са служители.

   Евреите, които нямат своя компания избират високоплатени кариери като лекар, хирург, адвокат, пилот. Много не-евреи избират нископлатена работа, като обикновено се надяват да се изкачат по корпоративната стълбица и тогава, евентуално, да бъдат добре платени.

   Както казахме – на пръв поглед тук не четем нищо ново. Вече повечето хора, дори в бивши комунистически страни като България, са разбрали, че е по-лесно да забогатееш, ако имаш бизнес и прибираш плодовете от труда на своите служители, отколкото ако ти самият си служител в нечий чужд бизнес. Разликата е, че ние го знаем “на теория”, но не го прилагаме на практика и не възпитаваме децата си в този дух.

   Това важи особено що се отнася до избора на професия. Повечето родители са напълно неориентирани и оставят избора на професия изцяло в ръцете на децата си. (Да не говорим пък колко много родители изобщо не насърчават децата си да учат.) А всъщност насочването на децата към добре платени професии е простичък, но много разумен и ефективен съвет. (Впрочем доколкото знам подобна тактика е много разпространена в обществата на индийците и азиатците в Америка.)

   Успешните евреи са упорити и не се оставят провалът да ги спре. Упоритост означава продължително постоянство в дадена посока на действие независимо от трудности, препятствия, или обезкуражаване.Когато преследвате дадена цел, трябва да е с пълен фокус. Това означава без прекъсвания. По-добре да се фокусирате върху работата си за един цял час, отколкото за два часа с прекъсвания. Прекъсванията разкъсват влакчето на мислите ни.”
   Само едно уточнение относно “продължителното постоянство в дадена посока” – упорствайте само ако сте сигурни, че посоката е правилна. Ако захванете бизнес с продажбата на ръчно рисувани мидички например, и бизнесът не върви, проблемът надали е във вашето упорство. Някои бизнеси просто не са рентабилни. В този случай проблемът няма да се реши с упорство. Ако видите, че захванатата посока изначално е погрешна – колкото по-рано се откажете, по-добре.
   Всъщност тънкостта се състои именно в това да можете да разберете какъв е случаят – дали на бизнесът му трябва още малко упорство, или просто идеята поначало е нерентабилна.

   Също така има някои бизнеси (и професии и занаяти), които са вечни – като например банкирането, медицината, или диамантите. Но има и други, които са временни – като например бума на видеотеките през деветдесетте години или като скорошния бум на магазините за дрехи втора употреба. Видеотеки отдавна няма поради естествения ход на научно-техническия прогрес, а магазините за дрехи втора употреба, ако не изчезнат напълно, поне ще се свият до предишния си малък пазарен дял.

   Щастието не е резултат от удоволствието, а по-скоро от постигането на целта.
   Тук може би се има предвид, че щастието не се постига със средствата на краткотрайните и леснодостъпни удоволствия (като една вечер в дискотека или гледането на хубав филм), а по-скоро отдавайки се на неща, които не дават видим резултат на момента, но лека-полека създават предпоставките за постигането на целта (като например инвестицията в изучаването на дадено умение или занаят, или пък създаването на контакти).

   Много хора са омагьосани от така нареченият Закон на Привличането. Те вярват, че чрез своите мисли, мантри и други упражнения за “привличане” ще станат богати. Но в Танаха мъдро се казва: “Във всякоя работа има печалба, но само прости приказки носят единствено бедност.” И още, “Който работи здраво има много храна, но човек, който преследва фантазии завършва в бедност.” Идеята, че богатството може да дойде просто чрез повтаряне на мантри е фантазия.”
   На пръв поглед тук може да се открие противоречие с позитивното мислене и парите. Всъщност противоречие няма. Наистина само с мислене, въздишки и “пожелания” няма да материализирате 1000 лв, докато си седите на леглото. Но пък реалните действия, които ще ви донесат реални пари, трябва да се извършват на “правилния” фон, а именно – фона на позитивното мислене.

   Евреите разбират, че трябва да си търсят приятна професия и такава, която ще им носи удоволствие. В Талмуда се казва, “Светът не може без парфюмист, нито без човек, който боядисва кожа; блажен е този, чийто занаят е да прави парфюми; хвала на онзи, чийто занаят е да боядисва кожа. Винаги учи децата си на чист и лесен занаят, и горещо се моли на господ, комуто принадлежи всяко имане и богатство, да благослови работата им в занаята…”
   Това, че “щастието не е резултат от удоволствието, а по-скоро от постигането на целта” не означава, че пътят към тази цел трябва да е неприятен. Не означава, че човек трябва да печели пари само като се занимава с нещо трудоемко или което не обича. Пари могат да се изкарват по най-различни начини, така че защо да не си изберем някой от по-лесните и приятните? :)
   ”Учи децата си на чист и лесен занаят”…

   Какво мислите вие по въпроса?

   източник
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Не знам дали знаете, но в Израел, стандартът е изключително висок, т.е. много е скъпо, не само спрямо нашия стандарт. Една обикновена бира от квартален магазин, визирам кенче, е малко над 15 лв.
   За сравнение, в Ню Йорк също е така, но малко по-скъпо, казвам Ню Йорк, защото това е един от най-скъпите, ако не най-скъпият град в САЩ.

   Защо е всичко това, имате ли обяснение?
   Отговорът е много логичен, направо прост.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Единствената логика, която може да съществува относно цена е: цената е толкова, колкото някой е готов да я плати. Всичко останало са тинтири-минтири (и малко политика, понякога).
   Нима животът не е само капчица роса?
   La vie en rose
  • Mona wrote:

   Не знам дали знаете, но в Израел, стандартът е изключително висок, т.е. много е скъпо, не само спрямо нашия стандарт. Една обикновена бира от квартален магазин, визирам кенче, е малко над 15 лв.

   За сравнение, в Ню Йорк също е така, но малко по-скъпо, казвам Ню Йорк, защото това е един от най-скъпите, ако не най-скъпият град в САЩ.

   Защо е всичко това, имате ли обяснение?
   Отговорът е много логичен, направо прост.
   Вероятно се цели "естествен подбор" ?
   "— А сега ми кажи защо говориш непрекъснато за добри хора? Ти да не би всички да наричаш така!
   — Всички — отвърна арестантът, — зли хора на света няма.
   — За пръв път чувам такова нещо — усмихна се Пилат..."
  • Стимулират те да работиш и да се развиваш, за да можеш да си ги позволиш тези неща. Освен това явно високо ценят човешкият труд и тъй като заплатите са високи, съответно и цените на изходните продукти са високи.
   DIGNITY ALWAYS WIN.
  • curi0us wrote:

   Стимулират те да работиш и да се развиваш, за да можеш да си ги позволиш тези неща. Освен това явно високо ценят човешкият труд и тъй като заплатите са високи, съответно и цените на изходните продукти са високи.
   Не.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Kalistro wrote:

   Mona wrote:

   Ще дам жокер, намесена е геополитика.
   Поддържат висок стандарт и така ограничават възможността нискобюджетни пришълци да се настанят в страната им.
   И аз това си мислех, от друга страна - нали все някой трябва да им върши и черната работа ? В чуденка съм.
   "— А сега ми кажи защо говориш непрекъснато за добри хора? Ти да не би всички да наричаш така!
   — Всички — отвърна арестантът, — зли хора на света няма.
   — За пръв път чувам такова нещо — усмихна се Пилат..."
  • Палестинците, разбира се - те са мързеливи, бедни и маргинализирани.
   Неслучайно има такива високи, огромни стени. Евреите прекрасно знаят с какво и с кого си имат работа.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Kalistro wrote:

   От друга страна това е и нож с две остриета - младите евреи, след тригодишната военна служба (или с цел да я избегнат) поемат към Северна Америка.
   Ами нека, там има огромно еврейско лоби, без хляб няма да останат.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Roxelane wrote:

   Kalistro wrote:

   Mona wrote:

   Ще дам жокер, намесена е геополитика.
   Поддържат висок стандарт и така ограничават възможността нискобюджетни пришълци да се настанят в страната им.
   И аз това си мислех, от друга страна - нали все някой трябва да им върши и черната работа ? В чуденка съм.
   Roxelane, тя и Меркел май си мислеше, че нахлуващите човекоподобни ще й вършат черната работа и ще й целуват краката от умиление за възможността, но й излязоха криви сметките - колкото ние можем да хванем циганите да работят, толкова и евреите могат да разчитат но палестинците.
  • За евреите: да направиш от пустинята зелен рай (но без изкуственяци, както е в Дубай), е само едно - любов към родното място и земя.

   И остава висящ въпроса, защо в другите арабски близкоизточни земи, това не се случи и не се случва от столетия насам, а Европа е длъжна да приема всички нискообразовани, примитивни общества от околните на Израел, държави, доколкото са държави, а не племена.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Не харесвам евреите поради ред причини (причините, поради, които и Елена Блаватска не ги е харесвала), но не мога да не им призная огромния интелект, хъс и отговорност пред собствената съдба.
   И най-вече любов към родната земя.
   Stay soft. It looks beautiful on you.