Фраза от любима книга на Шарл дьо Костер, "Фламандски легенди"
"Не се е родил мъжът, който ще излезе срещу мен." (Гербът на рода на Дирк Гарвана в "Господарят Халевин")
Българският превод повече ми харесва от оригиналната фраза на френски, която е просто "Nul ne pеut contre moi".
"— А сега ми кажи защо говориш непрекъснато за добри хора? Ти да не би всички да наричаш така! — Всички — отвърна арестантът, — зли хора на света няма. — За пръв път чувам такова нещо — усмихна се Пилат..."
"Ако не ви харесва как се държи мъжът, не търсете оправдания за поведението му. Ситуацията „той не ми върна обаждане“ за здравото момиче означава край на отношенията, за болното – началото на любовта." Михаил Лабковски, психолог
"L'amour, c'est donner quelque chose que l'on n'a pas à quelqu'un qui n'en veut pas."
Jacques Lacan
"Любовта, това е да дадем нещо, което нямаме, на някой, който не го иска."
Жак Лакан, психоаналитик
"— А сега ми кажи защо говориш непрекъснато за добри хора? Ти да не би всички да наричаш така! — Всички — отвърна арестантът, — зли хора на света няма. — За пръв път чувам такова нещо — усмихна се Пилат..."
"You should be angry. You must not be bitter. Bitterness is like cancer. It eats upon the host. It doesn’t do anything to the object of its displeasure. So use that anger. You write it. You paint it. You dance it. You march it. You vote it. You do everything about it. You talk it. Never stop talking it."
Maya Angelou.
Най-важното за учениците на Зен е да не бъдат дуалистични. Нашият “изначален ум” включва в себе си всичко. Той винаги е богат и достатъчен в себе си. Вие не трябва да губите това състояние на ума. То не означава затворен ум, а всъщност празен и готов ум. Ако умът ви е празен, той винаги e готов за нещо, той е отворен за всичко. В ума на начинаещия има много възможности, в ума на експерта – малко.