Мигрантската вълна

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Какво мислите за носенето на бурки в страни, които са приоритетно християнски?
   Например, Франция е една от малкото държави, в които има глоба за носенето на бурки, на стойност 150 евро. Но това не се спазва и никой не се глобява, а носенето на бурки там става все по-разпространено.

   Това обаче е масова тенденция, която напоследък се засилва. Мюсюлманските общности, когато са сред християни, стават по-радикални и по-ангажирани в традициите си. Такива са и радикалните евреи, които обаче масово се заселват в Западна Европа след изгонването им от Изабел Кастилска и Фернанрдо Арагонски през 15 век.

   Не ми е приятно да го призная, но повече бурки, жени с чували отгоре-до долу, видях в Европа, не в ислямски държави (като тук изключвам Турция, защото от времето на Кемал Ататюрк досега, Турция е единствената светска мюсюлманска държава). Само допреди 5 години Европа беше различна. Това е обаче само един от малкото въпроси, който искам да предложа за дискусия.

   Това отваря и един друг въпрос, доста разнопосочен, за бежанците идващи предимно от Сирия (но и не само, имайки предвид и колко много емигранти идват от Сомалия и т.н.) и бягащи от гражданската война там. Именно въпросът за задължителните квоти, които би изисквал ЕС от страните-членки. Припомням: през месец май ЕС предложи схема за разпределяне на бежанците сред 28-те страни - членки на ЕС, чрез квоти. Тя включва и започване на работа директно в бежанските лагери в чужбина - предимно тези в Турция и Ливан, събрали общо почти 4 милиона сирийци, с цел определяне на най-нуждаещите се от приютяване и най-квалифицираните да бъдат допуснати законно в ЕС.

   През март Евростат съобщи, че кандидатите за убежище в ЕС са се увеличили през миналата година с 44% до 626 000. Всеки трети, или над 200 000, са настанени в Германия, следвана от Швеция с 81 200 и Италия с 64 600. През април председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че "Солидарността трябва да бъде споделена".
   Дали е прав, какво мислите?
   ...
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Мисля че германците са проявили прекалено от солидарността. Отвъд традициите - ако тези хора не бъдат интегрирани или нямат желание, мястото им не е в Европа. Не може да мерим с двойни ценности, пък били те и на бежанци. В твърде комерсиален свят няма място за уникати. Те общо взето излизат от скамейките на престижните университети или са рядко надарените хора. Защо Русия не ги приеме?
  • Didi wrote:

   Мисля че германците са проявили прекалено от солидарността. Отвъд традициите - ако тези хора не бъдат интегрирани или нямат желание, мястото им не е в Европа. Не може да мерим с двойни ценности, пък били те и на бежанци. В твърде комерсиален свят няма място за уникати. Те общо взето излизат от скамейките на престижните университети или са рядко надарените хора. Защо Русия не ги приеме?
   Не само Русия, страните от Персийския залив, Русия и Китай не са предложили и едно място за настаняване на бежанци.
   Около 3.8 млн. бежанци от Сирия са настанени предимно в пет водещи държави в региона – Турция, Ливан, Йордания, Ирак и Египет. И само на 1.7% от общия им брой е предложено убежище в останалата част на света.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Почти половината британци – 42% - са на мнение, че на бежанците, включително и тези, които бягат от Сирия поради кървавата гражданска война, не трябва да бъде даван достъп до Великобритания. Фондация Ислямска помощ определя резултатите като "драматично втвърдяване на възгледите" срещу разселените от войни хора, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

   Въпреки призивите от международната общност и коалиция от благотворителни фондации, досега Лондон е дал убежище на едва 187 сирийски бежанци.

   вижте повече тук
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Проблемът е, че и двете са хубави неща - да съществуваме чрез традициите, гените и самосъзнанието на рода;
   - и да общуваме без граници и фобии.

   Чудесно е да опознаваме света и да можем да пътешестваме без ограничения, но ето че някои хора смятат, че са по-висши от други и трябва да наложат собствените си възгледи, правила и т.н.

   Глобализацията като цяло е интересна, обаче да загубим корените си и да се превърнем в машинки е нещо, което не приемам за мен.

   НО... от друга страна, как може "западната цивилизация" да приеме бруталното убийство чрез хвърляне на камъни по момиче, което е било изнасилено???

   Къде е границата, кое е цивилизовано и кое не... Има ли граница при сливането на културите ни... и дали изобщо могат да съществуват заедно...

   Основния проблем според мен е, че не се чуваме, когато говорим! По мое мнение не бива да има войни - има достатъчно зрели и интелигентни хора от двете или повече страни, чрез които да се стигне съгласие... за съжаление, не това е целта на войните... просто някои хора са по-алчни от други...

   Аз нямам проблем с общуване и приятелство с хора от други култури, но имам проблем, когато те решат че могат да си безчинстват безнаказано.
  • Проблемите винаги се появяват, когато няма компромис между гледни точки, особено когато това са гледни точки на нации, религии и учения.

   Преди време ислямски проповедник, обяви че Земята е плоска, при положение, че неговите деди, като ал-Бируни, са измерили обиколката й, изчислили са в каква посока трябва да са обърнати молещите се в различните краища на империята, за да се в посока на Мека, точно с отчет на изкривяването на земната повърхност. Създали са най-точните слънчеви часовници, за да определят времето за молитва.Същият този проповедник, явно не е запознат с Ибн Сино, Ал Фараби, Ал Харезми, Омар Хаям и много други, основатели на ислямската култура и философия, и тяхното иронично отношение към духовенството и религията.

   Но всичко това, което наблюдаваме, като апогей на ислямския фанатизъм и безумие, говори не за друго, а за пропускане на етапи в развитието, както на обществото, така и в човека. Както ние, на запад, можем да се отнасяме критично, към религията, да търсим и развиваме, да сме изживели нашата инквизиция и религиозни войни, така ислямския свят е потъпкал културата си в краката на камили и пясъчни дюни.

   Точно от това идва проблема в сблъсъка между цивилизациите. Едната е готова да приеме другата, защото е преживяла противоречията в себе си, докато другата, намира опора само в каноничните текстове и ако ги загуби, губи всичко. Затова света на изток се капсулира зад бурки и минарета, отправя молитви по пет пъти на ден към небето, защото няма какво да свърши на земята.

   Глобализация не е имали, няма и да има. В света, когато всеки има достъп до все повече и повече информация, светът е все по дезинформиран, хората все по малко се разбират, стават все по затворени. Оказва се че не света, а човека не е готов да поеме и асимилира такова разнообразие и да се приспособи.

   Арабският свят по една или друга причина не иска да остави религията, като фонов шум, като традиция и да й позволи да е само щрих от личността. Напротив, както се забранява изобразяването на човешки лица, така и целият ислямски свят се старае да стане все по безличен, все по аморфен и в крайна сметка - всепоглъщащ.
   "Для каждого из них есть срок названный, и для каждого срока - запись." - Ибн Сина
  • Напротив, глобализация има.
   Фактът, че САЩ е приела маса хора от всякакви раси и те са американски граждани, говори, че има глобализация. Но другия свят не може да приеме това.

   Светът е ужасно интелектуално и ментално разделен.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Чудя се друго аз, не във този късен час - какви са тия мъже, които изоставят родината си и заедно с децата, жените и старците тръгват да бягат?
   Тия нямат ли родина, нямат ли национална идентичност? Не искат ли свобода? Не, не искат, защото са лишени от усещане за цялостност, защото се множат като скакалци и точно като тях нападат.

   Какво говоря аз, това са племенни общества, които по пътя си осират всичко, точно както са осрали и собствените си държави.

   Не ги искам на християнска земя.

   А на всичките апологетики на измъчената екзотика, разни ориенталски простотии и ищах за шарено-златни преживявания, ще им пожелая месец в арабския свят.

   А до любителите на турските сериали - като толкова ги харесвате, се гответе да носите бурки, защото Истанбул не е Турция, Турция е Анадола.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Някой представя ли си Кьолн, Шартр, Париж, София .. мюсюлмански колонии, където върху катедралите никнат джамии като след дъжд? Импотентността на Европа е застрашаваща нашата идентичност. А охлокрацията ще ни заличи, не само нас, а и всички след нас и около нас. Дали е прекалено, не, не е - настъпват орди от нецивилизовани племена, за които метафората на съпреживяването на божественото, е начин да надскочат собствената си племенна омраза и нищо повече. Т.е. да я заличат. В търсене на добрия живот, не се търсят устои за храма, а мотиви, да се разрушат основите му.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Мона, плашиш ме. Живея с илюзията, че моят свят е защитен, че няма нужда утре да търся скривалище и да се налага да защитавам семейството си.
   Пропускливи? Толкова ли сме се отпуснали, че не виждаме реалността? Че полегнали удобно и похапвайки сладко, сме притъпили страховете си?
   Нима животът не е само капчица роса?
   La vie en rose
  • Armid wrote:

   Мона, плашиш ме. Живея с илюзията, че моят свят е защитен, че няма нужда утре да търся скривалище и да се налага да защитавам семейството си.
   Пропускливи? Толкова ли сме се отпуснали, че не виждаме реалността? Че полегнали удобно и похапвайки сладко, сме притъпили страховете си?
   50 милиона мюсюлмани в Европа, как ти звучи? Сега са толкова, а след 5 години, а след 10?
   Живея с неилюзията, че ако не се вземат спешни и крути мерки, то процесът ще стане необратим, лавинообразен.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Забравили сме, че живеем в свят, заобиколен от диваци. Тези числа са потресаващи. 1,8 за французите и 8,1 за техните мюсулмански събратя. Само по това число може да изчислим разликата в светоусещането и манталитета.
  • Цивилизацията ни направи мързеливи. + Факта, че има безспирни опити да се оплюва Църквата. Така че, не виждам кой ще тръгне на Кръстоносен поход в 21 век.
   Спешни крути мерки? Ограда 5 метра висока около Европа? Военни действия? Та и до днес дискриминация на религиозна основа е криминализирана, не ми се вярва че хоп - от утре мюсулманите започваме а ги отписваме от у-ще, уволняват ги от работа и ги изселват на мюсулмански територии (преди това ги скопяваме, разбира се). Не съм им адвокат, дори бих се определила като расист, но подобни сценарии ми се виждат абсурдни. Европа, а САЩ пък съвсем, няма да предприемат подобни мерки в близките години, не и преди да е станало прекалено късно! (Най-малкото САЩ щяха да гласуват кандидатурата на Тръпм за президент, който прокламира затваряне на границите за имигранти).
   Аз изход не виждам, може би Латинска Америка ще отане последното убежище на християнството. Отдавна си мисля за Уругвай като следваща дестинация. (Или да се молим там горе Христос да надвие Мохамед). Да, може да ви се стори прекалено шеговит тона ми. Но не виждам сериозна преграда и отпор в размножаването и в "произвеждането" на мюсулмани.
   Нима животът не е само капчица роса?
   La vie en rose
  • Религията прави хората мързеливи, особено религията, която не създава продукт на цивилизацията. Достатъчно е да се види какво тези хора са сътворили в родните си държави: нищо за столетия наред.

   Цивилизацията кара и жените, и мъжете да се трудят и да се развиват.

   Тръмп може и да успее, защото на американците им е писнало от мексиканската напаст.

   Иначе, европейците няма да допуснат това, просто ще се възроди новият Хитлер и така. Германците ежедневно протестират и палят, на всички ще им писне да издържат пиявици. А тия преселници да се оправят както знаят в собствените си клоаки, да си ги направили по-добри места за живеене.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • А нашите политкоректни медии спестяват поне 50% от истината, затова е жизненоважно да се говорят поне 2 западни езика, единият задължителен от гледна точка на ситуацията - немски.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Мислиш ли, че тази ограда ще ги спре? Те започнаха да се придвижват в групи от по 2-10 хил. човека... Само с добра воля няма да стане. Колко средства ще се отделят за хора да се занимават с тях, колко терористи ще се пръкнат? Тези хора имат съвсем друг манталитет, и по дяволите, САЩ не ми се струват виновни за кризата в Близкия Изток. Дадоха им свобода и какво се случи като резултат - смачкаха я. Сега вероятно разни институции ще се възползват от европейски програми за занимавка с бежанците, да финансират някое и друго социологическо и етноложко проучване.
   Какво става с индивидите, на които отхвърлят искането за политическо убежище и евентуален мигрантски статут?
  • Унгария е стъпка, ала малка, глас в пустиня. На никой друг (като държава говоря) не му стиска да каже НЕ. Германците може да се събират на групи и да протестират, но не се знае утре държавната им машина дали вместо бежанците няма всъщност да смачка тях. Тъжно е това.

   Didi wrote:

   Какво става с индивидите, на които отхвърлят искането за политическо убежище и евентуален мигрантски статут?
   По принцип трябва да ги върнат в държавата им. Ама дали го правят изобщо не знам. Все едно да натоварят 200 самолета с мигранти и да ги изсипят в Сирия. Едва ли. И да, що пари ще се усвоят... вместо да ги ползват по предназначение!
   Нима животът не е само капчица роса?
   La vie en rose