Занимаващите се с Таро

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Занимаващите се с Таро

   Хората занимаващи се с прогностични науки са особена порода, не го казвам в добрия смисъл на думата.

   Това което имам като опит и наблюдения, е че всички използват таро и астрология, като петна на Роршах, върху който проецират личните си виждания, преди всичко - фантазии.

   В един момент се оказва, че гадателските науки, се използват не като инструмент за предсказване, а като инструмент за каляване на лъжите, с които обграждаме живота си - мирогледа си, отношенията си, дори представите ни за себе си.

   Та в контекста на формулировката на темата, хората занимаващи се с таро, респективно - астрология, в голямата си част, са предимно хора склонни към самозаблуда, емоционално незрели, търсещи оправдание за личното си нещастие и неуспех, както и търсещи свръхестествена намеса, която да ги хване за ръката и поведе към тучни пасища.

   Но основното, което мен ме дразни, когато срещам тълкувания, анализи и въобще работа с подобен род науки е липсата на здрава логика, дисциплина на разсъжденията и анализ, оценка на информацията, която се подава. Това говори единствено, за липса на познания, първо - на базата, върху която е стъпила въпросната наука и второ - механизмите, които я движат и са заложени в нея.

   Нито Таро е наръч от картинки, нито астрологията е само планети в знак. Зад фасадата на картинки и символи, се крие същината, която е непосилна за обвитите в розова мъгла мозъци.

   Та, какъв е психологическия, поведенческия и социален профил на занимаващите се с прогнозни науки човек?

   Питам, защото да умееш да прогнозираш, означава да си адаптивен, подготвен и способен да реагираш, не на тънките светове и на миризмата на феромони, а точно в социума.
   "Для каждого из них есть срок названный, и для каждого срока - запись." - Ибн Сина
  • Чудя се да бъда ли груба или още по-груба.

   Таро е преди всичко дефицитно състояние по заместване на липсващ архетип - този на родителя (често на бащата при жените или уродливия анимус, който е заместен с едно пожелателно битие), обикновено. Визирам общия случай, не говоря за хората, които имат проникновение затова.

   Статусът при всички положения е липса на статус - 90% от жените, щото са жени, не работят или не са удовлетворени от работата си, т.е. те нямат интелектуално удовлетоврение, защото търсят емоционално такова. И тук опираме до гредата.

   Те нямат никакви познания, защото не са научени да четат, освен евтини лесни неща, те искат щастие, каквото няма и не би могло да има никъде и никога. Ала и любовта има нужда от учене да се научиш да страдаш. Но това, че някой те е напуснал, не е страдание, да уточня. И нито, че си се разминал с някого, не е страдание.
   Най-голямото страдание е да се разминеш емоционално със себе си. И точно там, точно на този мост на страданието, е Таро - нуминозността да се осъзнаеш като отделен индивид, да се видиш като едно нещастно същество - да имаш саморефлексия и да разбереш, че гурме трапезата ти е постна селска манджа, а ти си среднокрасив или средногрозен човек.
   Средно злобен, средно ядлив, средно никой човек, само претенциите са големи.
   И накрая - нищо.

   Е, ще бъда доста груба, ала ми писна и на мене да се гаврят с Таро:
   100% е задължително да имаш социален успех, за да имаш какъвто и друг успех, за да си добър и в Таро или Астрологията.
   Егоизмът и липсата на интелект, ще ни убият.

   Поведенческият профил е ясен, отвори бг мама, отвори, който и да е форум за Таро - такава гавра в нито една друга държава спрямо Таро, няма.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Надявам се, не мислите, че това, че тази тема ще е любима, няма да е.

   Познавам всякакви категории жени, занимаващи се Таро. И там е точно същото, както е при всички секти - очакване на спасение.
   И винаги съм се чудила как може да отделиш месец от времето си да идеш някъде, а да не работиш.

   Освен, ако нямаш много пари. Но и това не е така - без вода и без къпане не се живее, това е наистина хипарска история за хора, които определено са социопатни. На тях бюджетът не разчита. Те са out от социума.

   Държавата се издържа от данъкоплатци, не от маниаци.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Хвърлих поглед в темите за таро в Бг мама. Пълна трагедия с "Т". Такова егоистично отношение не може да е истина. Всеки пита единствено и само за себе си :( и то за любов, гадателките пишат мнения на основата на изкопирани съждения. Липсва цялостност. Такова захаросано отношение - мерси...
  • Didi wrote:

   Хвърлих поглед в темите за таро в Бг мама. Пълна трагедия с "Т". Такова егоистично отношение не може да е истина. Всеки пита единствено и само за себе си :( и то за любов, гадателките пишат мнения на основата на изкопирани съждения. Липсва цялостност. Такова захаросано отношение - мерси...
   Хайде да не ги сатанизираме толкова. Просто това е нивото на Таро в България. Каквито са хората, такова е и Тарото им: нито повече, нито по-малко. Където и да попаднеш във форуми за Таро, все това ще се види и такова ще си остане и след 100 години. Аз съм дълбок скептик, че някога ще има промяна, като отношение и високи изисквания за Таро като наука.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Мда, и аз ги следя. Ама за какво да питат, за световния мир ли? всеки се интересува единствено от себе си, смята себе си за центъра на вселената. На неговата си вселена. Не знам какво е нивото на Таро, може би е на нивото на всичко останало в Бг.

   Mona wrote:

   Най-голямото страдание е да се разминеш емоционално със себе си.
   Само ако го осъзнаваш. Обаче поради непрекъснатото призоваване да бъдем по-позитивни всички ходят подозрително ухилени. И обичат да се самозалъгват и да ги лъжат красиво. Да си призная, и на мен ми харесва да ми заглаждат косъма, ама нали съм мнителна, бързо ми минава.
   И част от мен също е домакиня, недоволна понякога. Не знам дали минавам психотеста.
   Нима животът не е само капчица роса?
   La vie en rose
  • Таро е Учител и Учебник. Колкото ученици, толкова и психо/социо/поведенчески профили. Всички всичко правим компенсаторно, да се стремим да го отричаме е отново компенсация, въпреки че избягвам да категоризрам от воле и въпреки че всяко правило си има изключения (изключенията си имат своя отделна статистика, предполагам). Началото рядко има значение, според мен, по-скоро важен е пътят. Ако ще е само началото – другото няма значение, защото началото е и край. Каквото бяха картите за мен преди години, например… вече не са, вече са Повече и съм сигурна, че ще стават още повече, защото така избрах, така си мисля поне. Друг друго избира, трети не избира, четвърти оставя това на пети и така до следващата 0.
  • Занимават ме някои мисли напоследък, провокирани са от прочетено в блогове за картите Таро и не толкова от форуми за Таро.
   Отдавна не бях чеквала какво се случва на хоризонта, та проверих има ли нещо ново, няма ли. Ново няма, увеличили са се само личните разсъждания/тиради на занимаващите се с картите, на блогърите.

   Тук не визирам популярните врачки и тв магове, визирам хората, които афишират, че се занимават с Таро, че четат, че се интересуват, които имат интелектуални претенции.
   Какво ми прави впечатление?
   Повтаряне на думата забавление като обобщение на заниманията с картите, повтаряне на клишета, че Таро понякога давало точни прогнози, понякога – не, без изобщо гледащият да се замисли, че виновният да не „види“ е той, не са картите.

   Повтаряне, презастраховане с фразата „но аз не гледам нито за здраве, нито за живот или за смърт“. И защо, питам аз, не гледате "за живот или за смърт"?
   Забавлението с картите май ще се превърне от играчка в плачка или се губи една ключова дума, наречена „отговорност“?!

   Значи картите са забавлението на девойките (между 20 и 60 години) като социална разтуха между въжделенията по идеалният-единствен и скуката от битието – префасонирани в днешния ден, като занимание за хора, които искат да са духовно по-извисени, по-така, защото коктейлът от псевдопсихология и пишман езотерика, явно дава най-обилния урожай на пазара за души на „промоция“.
   Никъде не прочетох думата „наука“, „епистемология“, „натрупване на огромен по количество и качество капитал от знания“; според повечето блогъри, да „гледа“ на таро, може всеки, стига да му е интересно … На мен също ми е интересно да летя, но мога ли?
   Бих добавила следното: той може да гледа, ама ВИЖДА ЛИ?

   Несериозното и дори присмехулно отношение, често поднасяно като игрива самоирония от блогърите, крие един прост факт: те предпочитат картите да са забавна книжка с картинки за оцветяване, понякога и с по-дълбоки окултни послания за разкош, психологически тест за търсещи себе си хора с тийнеджърска емоционална интелигентност (дори и отдавна да са преминали тази възраст), но не и езотерична система, която сама по себе си представлява строга, дори аскетична философска концепция за битието.

   Затова и стои клишираното мислене, че картите не могат да дават точни и категорични отговори: дават, дават и още как. А те дават точни отговори, когато и в главата на човека не цари хаос, а желание за конкретен отговор – няма шанс, ако ти самият не си наясно с нищо в живота ти, да очакваш картите да ти „оправят“ живота. А от друга страна, лицемерното представление, че ние не знаем какво искаме, от какво се страхуваме и кого мразим или обичаме, няма как да не се отрази в картите и те да ни отвърнат със звучен шамар. Заслужено!

   Отвъд привидното, отвъд шарените образи (по-умните са ги нарекли символи), отвъд блудкавите потоци от романтична лава по форуми и блогове, в чийто център, на сцената са картите Таро, ние забравяме, че картите не са създадени за игра или забавление (с изкл. на специалните карти за игра), не са създадени и за да ни служат или за да ни разказват небивалици за живота. Не.
   Истинското обучение в Таро започва, когато спрем да иронизираме неспособността си да „виждаме“, да спрем с мантрата, че Таро е агностично, защото зад всяка една способност или неспособност, стои нашият мозък и нашия интелект.

   Да проецираме върху Таро свръхценните си мисли за добро, за зло, за можене и неможене, за предопределност и за воля, е безсмислено упражнение. Ала и твърде егоистично и самомнително. И лъжовно, защото дава неверни резултати и прогнози.

   Затова, ако някой иска да продължи с картите и те за него да не са и да не останат само забавна следобедна игра на чаша чай и дребни сладки … да забрави подигравателната усмивка и надменното усещане за превъзходство на човека над познанието Таро.
   Тази фриволна игривост на наратива у повечето пишещи за картите (в блогове и сайтове за езотерични науки), е вредна, защото лишава Таро от това, то да заслужи необходимото уважение.
   Таро не е забавачница, Таро не е хоби, Таро не е прекарване на "свободното време", Таро не може да е и запълване на емоционални празнини.
   Таро е Наука.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Mona wrote:

   Занимават ме някои мисли напоследък, провокирани са от прочетено в блогове за картите Таро и не толкова от форуми за Таро.

   Отдавна не бях чеквала какво се случва на хоризонта, та проверих има ли нещо ново, няма ли. Ново няма, увеличили са се само личните разсъждания/тиради на занимаващите се с картите, на блогърите.

   Тук не визирам популярните врачки и тв магове, визирам хората, които афишират, че се занимават с Таро, че четат, че се интересуват, които имат интелектуални претенции.
   Какво ми прави впечатление?
   Повтаряне на думата забавление като обобщение на заниманията с картите, повтаряне на клишета, че Таро понякога давало точни прогнози, понякога – не, без изобщо гледащият да се замисли, че виновният да не „види“ е той, не са картите.

   Повтаряне, презастраховане с фразата „но аз не гледам нито за здраве, нито за живот или за смърт“. И защо, питам аз, не гледате "за живот или за смърт"?
   Забавлението с картите май ще се превърне от играчка в плачка или се губи една ключова дума, наречена „отговорност“?!

   Значи картите са забавлението на девойките (между 20 и 60 години) като социална разтуха между въжделенията по идеалният-единствен и скуката от битието – префасонирани в днешния ден, като занимание за хора, които искат да са духовно по-извисени, по-така, защото коктейлът от псевдопсихология и пишман езотерика, явно дава най-обилния урожай на пазара за души на „промоция“.
   Никъде не прочетох думата „наука“, „епистемология“, „натрупване на огромен по количество и качество капитал от знания“; според повечето блогъри, да „гледа“ на таро, може всеки, стига да му е интересно … На мен също ми е интересно да летя, но мога ли?
   Бих добавила следното: той може да гледа, ама ВИЖДА ЛИ?

   Несериозното и дори присмехулно отношение, често поднасяно като игрива самоирония от блогърите, крие един прост факт: те предпочитат картите да са забавна книжка с картинки за оцветяване, понякога и с по-дълбоки окултни послания за разкош, психологически тест за търсещи себе си хора с тийнеджърска емоционална интелигентност (дори и отдавна да са преминали тази възраст), но не и езотерична система, която сама по себе си представлява строга, дори аскетична философска концепция за битието.

   Затова и стои клишираното мислене, че картите не могат да дават точни и категорични отговори: дават, дават и още как. А те дават точни отговори, когато и в главата на човека не цари хаос, а желание за конкретен отговор – няма шанс, ако ти самият не си наясно с нищо в живота ти, да очакваш картите да ти „оправят“ живота. А от друга страна, лицемерното представление, че ние не знаем какво искаме, от какво се страхуваме и кого мразим или обичаме, няма как да не се отрази в картите и те да ни отвърнат със звучен шамар. Заслужено!

   Отвъд привидното, отвъд шарените образи (по-умните са ги нарекли символи), отвъд блудкавите потоци от романтична лава по форуми и блогове, в чийто център, на сцената са картите Таро, ние забравяме, че картите не са създадени за игра или забавление (с изкл. на специалните карти за игра), не са създадени и за да ни служат или за да ни разказват небивалици за живота. Не.
   Истинското обучение в Таро започва, когато спрем да иронизираме неспособността си да „виждаме“, да спрем с мантрата, че Таро е агностично, защото зад всяка една способност или неспособност, стои нашият мозък и нашия интелект.

   Да проецираме върху Таро свръхценните си мисли за добро, за зло, за можене и неможене, за предопределност и за воля, е безсмислено упражнение. Ала и твърде егоистично и самомнително. И лъжовно, защото дава неверни резултати и прогнози.

   Затова, ако някой иска да продължи с картите и те за него да не са и да не останат само забавна следобедна игра на чаша чай и дребни сладки … да забрави подигравателната усмивка и надменното усещане за превъзходство на човека над познанието Таро.
   Тази фриволна игривост на наратива у повечето пишещи за картите (в блогове и сайтове за езотерични науки), е вредна, защото лишава Таро от това, то да заслужи необходимото уважение.
   Таро не е забавачница, Таро не е хоби, Таро не е прекарване на "свободното време", Таро не може да е и запълване на емоционални празнини.
   Таро е Наука.
   Така е . ;) Във форумите за Таро , може да се начетеш на всякакви глупости и измишльотини .Смешни блогърки са се взели на сериозно , мислейки си , че са разбрали смисъла на Таро , щото са прочели някоя книжка...заблудени душици .. да ги оставим да си вярват. Хората си решават сами да им се доверят или не - проблема си е техен :)
  • Не, нямам предвид само определена група хора, явлението е масово.
   А колко насериозно са се взели, не е много ясно, след като присмехулничат със самите себе си от гледна точка на Таро.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • То е ясно , че явлението е масово . Има и такива ,които присмехулничат ,защото има кой да им чете глупостите и се правят на интересни .. ние не можем да направим нищо по въпроса . Това се превърна в една мода - в каквато Таро не бива да се превръща .Някои от това кинти правят...много станаха и много зависи на какъв ще попаднеш ...и стават все повече ... Процесът е необратим - изборът труден . Всичко си зависи от човека , който се интересува и пита ..
  • Ама защо наистина трябва да им се отделя такова внимание, на лошите примери?
   Има блогъри и блогъри. Срещала съм и обратни примери на описаните от теб "гледачки". Поне за един пример се сещам (да, за съжаление малцинство)

   Както във всяка сфера, има разбиращи и не-разбиращи. Има хора, посветили се със страст, отдаденост, и сериозно отношение, но има и хора, на които не им се дълбае толкова, или просто не могат - по-малък капацитет или мързел, или и двете.

   Впрочем, и аз мисля, че всеки "може" да гледа на Таро, но само дотолкова, доколкото той самият "може" изобщо; Звучи доста опростенчески, ама не е ли така? Някои хора разбират поезията (например), други не я, но си мислят, че я, трети не вдяват "какво се опитва да каже авторът" и искат наготово смляна интерпретация. Не всеки може да мисли и да възприема света около него многомерно - което e важно изобщо в живота, не само при гледането с Таро.

   Мона, всичко, което си написала, е вярно, само не мисля, че Таро може да научи който и да е човек на нещо. Всичко почва от самите нас.
   Изстрадаш ли достатъчно, разшириш ли си мирогледа, почнеш ли да живееш в реалността, нещата в Таро (пък и не само), вземат че почват да се получават. Важно е да сме отговорни, както си написала.


   Обаче защо постоянно фокусът трябва да е на некадърните и това не е ли един опит чрез критика да се почувстваме по някакъв начин по-висши, че не сме като "простолюдието"? Малък teaser, не се заяждам.
   Кой какви въпроси задавал, ами нека си задава. Всеки човек с неговата си лична история, и човешката природа е такава, че да си преувеличава преживяванията.
   И друг въпрос, ала не знам дали е за тая тема точно: защо трябва да се гледа за живот и смърт, бременност и т.н.? Отговорност, отговорност, ала да поднесеш негативна информация на някой, особено ако не си разчел правилно комбинацията, може много да обезсърчи човека насреща, и евентуално настройката му, предизвикана от теб, да привлече злощастни събития. Допълнително, нещо, което не разбирам: защо да се гледа за здраве, ако докторът ще потвърди така или иначе новината (раци, тумори, etc)? Какъв е смисълът тогава? Тази тема кога е смислено въобще да се гледа, също ме занимава доста.

   Не само в България има лоши примери, и в чуждите форуми се пита за любов и все някакви себеотносни въпроси, напр.: "Той ще МЕ потърси ли?", "Какво е готов да направи ЗА МЕН" изобщо, все едно животът и събитията само ти се случват, а ти не участваш по никакъв начин. Инфантилно. Но това е човекът изобщо, в масовият случай, не само българската "гледачка". Дали ще гледаме към тея хора със състрадание или назидателно, е въпрос на личен избор, предполагам.
   DIGNITY ALWAYS WIN.
  • Ясно е кой може и кой не може - това е чиста статистика. Точно 99% от хората не стигат доникъде. Проблемът, ако може да се нарече така, лежи в сърцевината на Таро и комплексната му природа. За мен Таро-практиците са хора, заобикалящи себе си по всякакъв начин, те не искат срещата със себе си. Дали ще е илюзията, алюзията по по-добър каданс от живота (в даден момент) или вечното търсене на сенки в мрака, то всичко е предвидено да завърши с една и съща финална нота. Просто, момичета, забравете идеята, че годините на "трупане на опит" ще са от огромна полза.
   Не познавам хора, намерили себе си посредством Таро. Затова са важни отговорите, които се постигат чрез картите, и тяхната анализа като практически издържан успех.
  • Честно казано, леко съм учудена от интерпретациите на моя пост. Мисля, че сме изгубени в превода.

   Ключовата дума/думи там са "наука", "епистемология", сиреч система, сиреч етапност на обучението.
   Още: уважение към Таро в противовес на несериозността и присмехулността и залитането в аз-субектността и невъзможността да "излезем извън и отвъд себе си".
   Като всеки семиотичен "текст", и този на Таро се нуждае не от разпалена емоционалност, а от интелект, сиреч от рацио.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Въведение в ТАРО: Да чуеш шепота на вътрешния водач

   Вижте добре това, попрочетете.
   Искат да ми кажат сега, че имам персонален личен водач ...

   "Работата с Таро изгражда връзка с Вътрешния водач, който всеки от нас има на дълбоко подсъзнателно ниво, персонален езотеричен консултант, който повишава и обогатява многократно личната ефективност и удовлетворение. Всеки човек може да се възползва от знанието и информацията, която Таро дава, не са необходими специални психически заложби, само трябва да бъдем отворени за мъдростта на интуицията, която е заложена във всеки от нас. Презентацията ще даде възможност на всеки участник за индивидуална работа с картите като изследване на подсъзнателните психически енергии, които в момента са активни за него и които по силата на проекцията предопределят поведенческия му модел и съответно моделират събитията и ситуациите, с които се сблъсква във външния свят."
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Поводът да пиша тук е провокиран от разгоряла се наскоро дискусия относно натрапливите въпроси/питания за любов. Отварям скоба и свързвам това мнение с последния си пост в темата Интерфейс и функционалност, а именно, че се пише в максимум 5 теми, които теми, са изцяло за лична/интровертна употреба на Таро.

   Проблемът изобщо не е в това, че панически се избягват други теми, а че панически развитието на личното познание за Таро е сведено само до познаването на няколко до десетки от 78 карти; до това, че въртенето в една и съща тематика не учи на НИЩО. Очевидно е.
   Виждам хора, които вече не са начинаещи в онзи смисъл на думата, когато говорим за начинаещи, но продължават тенденцията да блъскат още до първата врата на Таро, образно казано. И не помръдват. А идеята на този форум за Таро с неговите десетки теми е да развива уменията.

   Близко е до ума, че ако продължаваш да циклиш в една и съща тематика в Таро, никога няма преминеш напред и нагоре, защото е сбъркана посоката: картите Таро не са обслужващ персонал за лична употреба, те могат да бъдат само партньор, с когото все още говорим на различни езици ... Прави впечаление как искаме от картите да говорят на нашия език, все едно са длъжни. Ами никак не са. То и затова нивото на владеене на Таро е на такова ниско ниво.

   Прави ми лошо впечатление нежеланието да се чете, нежеланието за лично развитие и изминаване на стъпките към по-високите нива в Таро. Не може да питаш за развитие на някаква ситуация, а междувременно да не си прочел (на десетки места) за съответната карта, че не може да означава онова, което значи и да разчиташ на някакви прочетени някъде някога изказвания на принципа - една жена казала или това някъде го прочетох в Архива.

   Момичета, този сайт съществува от две години и информацията е НОВА и подобрена. Четете и другите теми и не си мислете, че повърхностното отношение не се връща като рикошет в опитите ви да анализирате картите.

   Бъдете креативни и задълбочени.
   И накрая, но не на последно място: картите Таро са изключително сложна материя (който ги мисли за цветни номерирани картинки, е сбъркал "хобито" си), която изисква отдаденост, много четене, здрава и силна психика, готовност да помагаш, огромна енергия, търпение и последователност.
   Успех!
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Едни мои разсъждения ще споделя с вас и е добре да не ми се сърди никого, не че ми пука особено :)

   Чета тук и там как всички са се вторачили в някакви подредби, в някакви схеми и методики за гледанки в Таро, как това отдолу били като и онова отгоре, а онова по средата е като същото, което е като първото след второто ... Wow!

   Как това отдолу или онова там по време на цепенето ------ нещо значело, и колко е важно да бъдем членове на партизанска организация и да се кефим, че сме тъпи. Мммм не.

   ТРОВЕДЪТ не нарича питащият кверент - тотален русизъм, противен за моите уши, нещо лично да кажа, не обичам руските школи, те нито са езотерични, нито са тароведски. Там са ниво Ванга и КГБ. Отврат.

   Да се върна на Таро и на питащите, на занимаващите се с него, с нея, с тях ... Само резултатите от прогностиката ще ви кажат кои сте, ала и не само - ако напасваш картите, както ти е удобно, само защото си лицемерно лайно, което иска смотания му свят да е подреден в рамки, няма да стане. Да си приличен човекопободен с наклонности на маймуна.

   Изненадата винаги идва, и тя е страшна. Защото, рано или късно идват сериозните проблеми и въпроси, на които никой не ще да отговаря.
   Какво правим тогава????

   Цепим по средата, разсъждаваме за схемата ли, за кое?? Това ми прилича на един лаф - русофилите адски обичат Русия, но защо некак си все в ЕС отиват.
   Що ли?
   Същото е и с Таро.

   Придържайте само към същността, не към формата. Зад стройна измислена форма, обикновено се крие канцер в сложния случай, в простият - елементарна психика.
   Stay soft. It looks beautiful on you.