Палиативни грижи

  Използваме бисквитки. Продължавайки да разглеждате сайта вие се съгласявате с употребата им. Детайли

  • Палиативни грижи

   Това е тема, за която не се говори, сякаш това не са хора, пациентите, които са там.
   Това е ужасно.

   Стотици пациенти са в палиативни грижи. Да се говори за тях, не само за онези, за които има евентуална надежда да се излекуват. Ала аз искам да се говори и за онези, за които няма вече надежда.

   Който се е сблъсквал с това, не може да го забрави. И тук всички религии намират смъртта си, както и поверия, както и вери, както и прогнози на нелепи врачки, дори е срамно да кажа това, но го казах. Тук илюзията намира своята естествена смърт, но намира изход живота, парадоксално е. Факт е.

   Помня моята група. Умиращите ме накархаа да погледна с други очи живеенето, не на живота. Странно, а? Да погледна с други очи теменужените небеса за една много възрастна жена с кървящ .... А после да разбера, че реално небето е теменужено, ала ние не го виждаме така.
   Не е.

   Докосвайки се до смъртта, ти ставаш различиен и вече никога същия. Аз като един истински мръсен учен, съм изследвала всичко с Таро, но това е неизбежно. Проучването на живота, е свързано с много страдание, най-вече с раздели. Които трябва да се преживявват.

   Много мога да говоря затова, ала няма. Защото няма да обслужвам естествения порив на човека към кръвта, нека всеки намери своя път към кръвта, която става лед, да стане и наука.

   Тежко е. Ала е поносимо, когато си се захванала с Таро или с медицина.

   Истината е, че малко отделения разполагат и с психолог в палитивни грижи, първи бяха варненци, после имаше в София и във Враца. Почна се от една кампания против болката, която съпътства всеки пациент в тази фаза. Отделно, липсваха специалисти в подобни грижи за душата на умиращи хора.

   Мен това ме интересува, много сме назад, оставили сме хората сами на себе си. Сами да си отиват, не става така.
   Но такова е нивото на обществото ни, ние не обичаме слабите, сякаш всички сме силни и сме мощни и сякаш утре няма да сме в тяхното легло.

   .....
   Copyright © 2015 Mona Vendor. Всички права запазени.