Повтарящи се натрапливи сънища

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Повтарящи се натрапливи сънища

   Убедена съм, че всеки от нас има повтарящи се сънища. Добавих и натрапливи, защото те са акцентирани в своята повторяемост, развитие на сюжетната линия и развръзка, или пък липсата на такава. Както са започнали, то така и свършват. Понякога продължават седмици, понякога месеци, а понякога и години ...

   Аз лично имам няколко такива цикли от сънища, едни бяха по-кратки, други: по-дълги. Както и един, който вече сънувам сигурно откакто станах на 20, та до сега. Той поне е веднъж в годината :)

   Т.е. можем да говорим за цикъл от сънища, създаване на своеобразни романни нишки с повествование, често по-оплететно от много бестселъри. Несъзнаваното миксира, както архетипни клективни съдържания, така и съдържания на личното несъзнавано, коктейлите са често със странен вкус и аромат :)

   Разкажете, ако имате подобни сънища, но и ако имате анализ за тях. Защо сте сънували такива сънища и защо според вас са продължили и са се развили във времето.
   Какво научихте за себе си?
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Сънища с един и същи сюжет - не, но има един натраплив мотив, който се е повтарял във всичките ми кошмари. Някой или нещо с ужасяващо лице, или пък човек, но от който потръпваш, се приближава изключително близо до мен, до лицето ми, сякаш ще влезе в мен. Е няма такъв ужас. Не знам как да го тълкувам :(
   "— А сега ми кажи защо говориш непрекъснато за добри хора? Ти да не би всички да наричаш така!
   — Всички — отвърна арестантът, — зли хора на света няма.
   — За пръв път чувам такова нещо — усмихна се Пилат..."
  • Може би някакви упадъчни и подтиснати шизофренни уклони :rolleyes:
   "— А сега ми кажи защо говориш непрекъснато за добри хора? Ти да не би всички да наричаш така!
   — Всички — отвърна арестантът, — зли хора на света няма.
   — За пръв път чувам такова нещо — усмихна се Пилат..."
  • Не се сещам сега за повтарящ се сън, понякога се случва след месеци да си продължа историята на някой сън.

   Но определено имам един мотив, от който направо ми се гади. Поне два-три пъти в седмицата сънувам, че съм в училище.
   Коридори, учители, стари съученици... просто вече ми е дотегнало.
   И до сега не стигам до заключение защо продължавам да се сънувам точно там, години минаха, освен че явно не съм си доразрешила някави проблеми от тогава и го подтискам в себе си.

   Всеки ден се уча да бъда неграмотна по твоята азбука.
  • От известно време насам, сънувам мъж на средна възраст, без лице. Фигурата, облеклото, косата са си същите, но на мястото на лицето - черно петно. Не мога да го определя като положителен или отрицателен персонаж, той просто стои като страничен наблюдател в сънищата ми. Не говори, не участва, нищо - просто присъства там и наблюдава отстрани.
  • curi0us wrote:

   Може би това е част от теб, която ти просто не познаваш добре.
   Помисли си с какво го свързваш - незабавните ти асоциации, незабавни спомени, усещания, етц.
   Ще ти се проясни!
   Много интересно се получи, макар да не съм стигнала до ядрото. Мъжът без лице от сънищата е индианец - с характерното облекло, пера, дълга коса на плитки. Мислих, от къде е изникнал, откъде подобна асоциация и си спомних за случка от ранното ми детство. Баща ми ми разказваше за баба (неговата майка) и ми каза, че на младини е била много красива: "висока, стройна, с дълги черни плитки - приличаше на индианка." После си спомних, че първите ми книги, които прочетох (при баба, на село), бяха на Карл Май и ставаше въпрос все за индиански истории. След време много се разочаровах като разбрах, че авторът изобщо не е посещавал земите, които описва.
   Може и да ми просветне нещо, само дето не разбирам, защо сънувам мъж (а не жена - баба - аз, за евентуални асоциации).
  • Сънувала съм няколко пъти в живота си мургав мъж с ярко, много яркосини очи, да ме гледа втренчено. Събуждах се винаги объркана. Имам чувството, че оглупявам все повече, и търся знаци... Защото не искам вече връзки, не искам никого да наранявам. Бих вложила единствено във връзка, за която знам, че ще е Този. Дали означава нещо този сън, какво мислите ?
   "— А сега ми кажи защо говориш непрекъснато за добри хора? Ти да не би всички да наричаш така!
   — Всички — отвърна арестантът, — зли хора на света няма.
   — За пръв път чувам такова нещо — усмихна се Пилат..."