Отлагане /боя Чаши/

This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

 • Отлагане /боя Чаши/

  Чашите отговарят на елемента вода.

  Асо чаши – Емоционален подем, порив и наплив на чувства, понякога неясни и за самия човек.
  2 чаши – До големи аркани понякога означава проява на силно любопитство и огромен интерес към нещо. Пр.: Обесеният + 2 чаши; Висша Жрица + 2 чаши и др.
  3 чаши – Кратковременна и бързолетяща радост. Като трета карта или завършваща може да даде положителен отговор, но не за сериозно питане. В някои съчетания може да означава емоционално залитане: Висша Жрица + 3 чаши; зависимост от алкохол: Обесеният + 3 чаши. Има едно константно съчетание: Дяволът + 3 чаши - освобождаване от зависимост, но временно (каквато и да е).
  4 чаши – Умора от себе си, умора от света, неудовлетворение, досада, но и обида; карта-преход към 5 чаши; начало на депресивен период.
  5 чаши – Една от най-емоционалнонатоварените карти в Таро. Период на депресия; тъжно вглеждане в себе си, огромно разочарование от общуването с други хора, както и липса на мотивация за преодоляването му.
  6 чаши – Появи ли се тази карта, тя винаги има връзка с минал период от живота ви. Изобщо, това е карта на миналото с всичките му аспекти, в зависимост от съседните карти и комбинации.
  7 чаши – Твърде много желания накуп. Неизпълними са. Карта на самозаблудата.
  8 чаши – Осъзнавате, че сте имали несериозни, прекомерни желания към другите, но и към себе си също. Сменяте посоката, променяте курса. Но все още сте тъжни, но важното е, че търсите реален изход от ситуацията.
  9 чаши – Карта на удовлетворението, на усмивката, на споделеното удоволствие, но и на глупостта.
  10 чаши – В повечето книги за Таро й се придава прекалено голямо значение като емоционален комфорт, голяма радост, семейно или лично щастие. Моят опит обаче говори друго: това за мен е доста неустойчива карта, независимо на коя позиция е. Аз винаги я тълкувам като допълнение към съседните карти. Ако питате например дали ще отидете на еди кое си парти – отговорът ще е „да”. Но, ако я видите като отговор на сериозен въпрос, отложете гледането си за следващия ден.
  Паж чаши – Никога не я тълкувам като самостоятелна карта. В съчетание с други карти, означава прекалена емоционалност, лековерие, склонност към нездравословна мечтателност. Освен това: ако гледате на някого и се падне Паж чаши, внимавайте: този човек много говори и то говори красиво; ако изпитвате чувства към него, ще бъдете разочаровани и наранени; не се доверявайте. В определени съчетания може да означава и раждане на дете от женски пол.
  Рицар чаши - влюбеният човек (но и представата, че някой е влюбен, без това да отговаря на реалността), приятелски намерения също.
  Кралица чаши – При все, че тази кралица има много значения, характерното е едно: тя притежава изключително фина психика и сетивност. И затова, Кралица чаши варира от образи от поетеса до алкохоличка или наркоманка, като и трите съвсем не се изключват взаимно… В гледания на мъже, означава идеализация и инфантилна психика.
  Крал чаши – Най-артистичният от всички крале. Това е Големият Комбинатор. Понякога, (ако има такава житейска ситуация). В други гледания, Крал чаши е знак и символ за дълбоко пазена тайна (особено, ако е обърната картата). В тази ситуация, той не се тълкува като човек. В съчетание с Дяволът, Крал чаши значи емоционален шантаж, издевателство, обсебване на друг човек чрез манипулация.

  П.С. Уточнявам, че значенията на малките аркани сами по себе си са условни и всичко зависи от съседните карти, както и от взаимодействията им с други бои.
  Stay soft. It looks beautiful on you.
 • Размишлявах върху контекста за Асо чаши. За мен то символизира бушуващите води на несъзнаваното, спотаените сили в човешката психика. В колодата на Артуровото Таро, което имам аз, то е наречено "Граала", което е подходящо сравнение. Това, което си загубил и това, за което трябва да се бориш и да търсиш. В романите си Дан Браун прави един фантастичен паралел на Граала с Мария Магдалена и родословието на Христос, но аз по-скоро мисля, че потенцията на Граала е присъща на всеки човек. Той е изворът на миналото и настоящето, на потъналото, на емоционалните човешки вълнения. Естествено това е за символиката, която Ас чаши представя, не за картата като начин на тълкуване.
  Ас чаши може да бъде сила, подобно на Асо пентакли, може би в обърнатия вариант. Просто аз така го усетих. Вероятно някои неща е добре да не се помнят. Стихията на Ас чаши има силата да възвръща спомена от миналото.
 • Didi wrote:

  Размишлявах върху контекста за Асо чаши. За мен то символизира бушуващите води на несъзнаваното, спотаените сили в човешката психика. В колодата на Артуровото Таро, което имам аз, то е наречено "Граала", което е подходящо сравнение. Това, което си загубил и това, за което трябва да се бориш и да търсиш. В романите си Дан Браун прави един фантастичен паралел на Граала с Мария Магдалена и родословието на Христос, но аз по-скоро мисля, че потенцията на Граала е присъща на всеки човек. Той е изворът на миналото и настоящето, на потъналото, на емоционалните човешки вълнения. Естествено това е за символиката, която Ас чаши представя, не за картата като начин на тълкуване.
  Ас чаши може да бъде сила, подобно на Асо пентакли, може би в обърнатия вариант. Просто аз така го усетих. Вероятно някои неща е добре да не се помнят. Стихията на Ас чаши има силата да възвръща спомена от миналото.
  Всичко, което казваш е така, но ако Ас чаши е обърнато. Иначе е просто една заспала спяща красавица, кяото трябва да бъде събудена. Приказката добре илюстрира потенцията на правия и обърнат Ас чаши.
  Stay soft. It looks beautiful on you.
 • Исках да попитам за 10 чаши, която в повечето случаи е индикация за нереалистични очаквания и проективност - променя ли се нейното значение, когато е в съседство с други 10-ки?
  Наскоро бях задала въпрос, дали дадена покупка ( автомобил ), ще се осъществи, тъй като имаше съмнения, а бързо щях да получа обратна връзка. Картите бяха - 5 чаши, 10 чаши, 10 меча - казах си, че е абсурдно, но покупката се реализира, дори нямаше отлагане.
 • Ас чаши (прав), освен че е разтакаване и бавене, е и пълна помия за въпроси, свързани с пари и изобщо конкретни волеви действия.

  От 7/8 години не съм писала конкретно за всяка карта от боите, не само за чашите, необходима е остра ревизия. И сега, има концептуално верни неща в първите постове на темите за Малките Аркани, но не може да се разчита само на общия концепт, а на случаи, които в 90%, говорят за характеристиките на дадена карта, т.е. може да се извлече една трайна тенденция.
  Трябва да ги разделя по сфери на влияние, за да е по-ясно. Но не знам кога ще имам време да седна и да напиша, дано е скоро.

  Сега виждам, че съм писала, че Ас чаши е емоционален подем и т.н., но сама по себе си няма как да значи това, общо взето не значи нищо. Все пак е добре, че в послеслова съм уточнила, че значенията на малките аркани сами по себе си са условни и всичко зависи от съседните карти, както и от взаимодействията им с други бои.
  Stay soft. It looks beautiful on you.
 • Ас чаши винаги ми напомя за следното изображение :
  "— А сега ми кажи защо говориш непрекъснато за добри хора? Ти да не би всички да наричаш така!
  — Всички — отвърна арестантът, — зли хора на света няма.
  — За пръв път чувам такова нещо — усмихна се Пилат..."
 • Ас чаши е изкл. слаба карта, освен ако не е обърнат.

  В Ас чаши, всичко е инертно, полузадрямало, заспало, точно такова, каквото е в повечето човешки животи: една безсмислена емоция, с много викове и ахкания и накрая - едно голямо нищо.
  Stay soft. It looks beautiful on you.
 • Съгласна съм за човешките животи дотам, доколкото е вярно, че повечето хора избират пътя на най-малкото съпротивление... Трудно е да се отречеш от егото си в името на нещо по-голямо. Но не е невъзможно. Трябва да го искаш и да знаеш защо. Повечето така и не разбират защо, тъй като не си задават въпроси, съответно и не полагат усилия, а после се чудят защо страдат... (Не се изключвам от картинката, но поне си задавам въпроси...)
  Мен ме е интригувала винаги частта на Аса чаши, която се намира под водата. Не знаех, че е чак толкова слаба карта... А обърната как се променя ??
  "— А сега ми кажи защо говориш непрекъснато за добри хора? Ти да не би всички да наричаш така!
  — Всички — отвърна арестантът, — зли хора на света няма.
  — За пръв път чувам такова нещо — усмихна се Пилат..."
 • Roxelane wrote:

  Съгласна съм за човешките животи дотам, доколкото е вярно, че повечето хора избират пътя на най-малкото съпротивление... Трудно е да се отречеш от егото си в името на нещо по-голямо. Но не е невъзможно. Трябва да го искаш и да знаеш защо. Повечето така и не разбират защо, тъй като не си задават въпроси, съответно и не полагат усилия, а после се чудят защо страдат... (Не се изключвам от картинката, но поне си задавам въпроси...)
  Мен ме е интригувала винаги частта на Аса чаши, която се намира под водата. Не знаех, че е чак толкова слаба карта... А обърната как се променя ??
  Говорим за Таро. Може би това е голям проблем, че непрекъснато виждаме себе си, което е грешка.

  Мисли за Ас чаши като самостоятелна същност, отразяваща минимално човешкото.
  Stay soft. It looks beautiful on you.
 • Позволих си да коментирам твоя коментар за човешките животи. Дори като самостоятелна същност, как да я отдалечим от човешкото ? Какво отразява, ако не отразява него ? Не разбирам съвсем добре.
  "— А сега ми кажи защо говориш непрекъснато за добри хора? Ти да не би всички да наричаш така!
  — Всички — отвърна арестантът, — зли хора на света няма.
  — За пръв път чувам такова нещо — усмихна се Пилат..."
 • Roxelane wrote:

  Позволих си да коментирам твоя коментар за човешките животи. Дори като самостоятелна същност, как да я отдалечим от човешкото ? Какво отразява, ако не отразява него ? Не разбирам съвсем добре.
  Няма какво да се разбира. Отдели картите от човекът в тях, т.е. от проективността. Картите не са създадени, за да умуват върху тях хората (друга тема), те не са наша собственост, това визирам.

  Просто виж Ас чаши като една Порта, Портал, Врата - виж океана, в неговата мощ, лишена от логика, от напътствие, от обещание за спасение, виж стихията на ВОДАТА. Спусни се надолу, нека водата те погълне.
  Опитай се да си лодка сред тая стихия, удави се ако щеш, но помириши въздуха на Ас чаши, остави след себе си всички острови, населени с хора.
  Това е.
  Stay soft. It looks beautiful on you.
 • Сега е по-разбираемо за мен. Код, отворен за всеки който пожелае да го научи ? Защо тогава казваме, че е необходима силна интуиция за да гледаме ? Защо понякога просто усещаме неща, без да имаме необходимите познания, а те ни в клин, ни в ръкав се оказват истина ? "Обикновена" синхроничност ? Дано не съм досадила с многото въпроси, но за пръв път се оказвам на място, където мога да намеря отговори.
  "— А сега ми кажи защо говориш непрекъснато за добри хора? Ти да не би всички да наричаш така!
  — Всички — отвърна арестантът, — зли хора на света няма.
  — За пръв път чувам такова нещо — усмихна се Пилат..."
 • Roxelane wrote:

  Сега е по-разбираемо за мен. Код, отворен за всеки който пожелае да го научи ? Защо тогава казваме, че е необходима силна интуиция за да гледаме ? Защо понякога просто усещаме неща, без да имаме необходимите познания, а те ни в клин, ни в ръкав се оказват истина ? "Обикновена" синхроничност ? Дано не съм досадила с многото въпроси, но за пръв път се оказвам на място, където мога да намеря отговори.
  Нарича се генетична памет, поне в този еон имаме още рецепции за нея

  не мисля, че кодът е отворен за всеки да се научи да генерира и свои кодове в замяна, поне може да се научи да ги чувства такива каквито са били - в Зората на Света.

  Интуиция има всеки, дори и котката ми има :) дори и камъкът - бил е някога растение, нали така - интуицията е точно другото име на генетичната памет. А синхроничността е срещата между тях. За което трябва да благодарим на Юнг.

  Но за Таро просто интуиция не е достатъчна, там кодът е друг. Както се изразяваш ти.
  Stay soft. It looks beautiful on you.
 • Генетична памет е същото като колективно несъзнавано, предполагам ?
  "— А сега ми кажи защо говориш непрекъснато за добри хора? Ти да не би всички да наричаш така!
  — Всички — отвърна арестантът, — зли хора на света няма.
  — За пръв път чувам такова нещо — усмихна се Пилат..."
 • Нарочно не ползвам фразата колективно несъзнавано, защото ще се наложи юнгиански смисъл, който в случая не е адекватен и подходящ. А генетичната памет има всички белези на паметта и на камъка, който някога е бил растение. Ползвам генетична памет по-скоро като езотерично понятие, не като психологическо.
  Stay soft. It looks beautiful on you.
 • Ясно, благодаря ! Ще размишлявам още за Асото Чаши. Много харесвам тази карта, макар наистина да не ми е индикирала кой знае колко съществени неща. Именно затова и още съм в търсене...
  "— А сега ми кажи защо говориш непрекъснато за добри хора? Ти да не би всички да наричаш така!
  — Всички — отвърна арестантът, — зли хора на света няма.
  — За пръв път чувам такова нещо — усмихна се Пилат..."
 • Ок. Не, в случая не търсех такива :)
  "— А сега ми кажи защо говориш непрекъснато за добри хора? Ти да не би всички да наричаш така!
  — Всички — отвърна арестантът, — зли хора на света няма.
  — За пръв път чувам такова нещо — усмихна се Пилат..."