Пътуващите българи

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Пътуващите българи

   Имам широки впечатления от българския турист: от кратките дестинации до съседни нам държави до доста по-далечните. Трябва да кажа, че българският турист е клошар, визирам далечни дестинации. Не обича да харчи пари, гледа да се свре някъде, колкото да преспи, но да ползва на макс каквото има за храна. Освен това, не говори чужди езици, ще е новина ако говори, освен английски, и други езици. Младите българи предпочитат да пътуват индивидуално, защото им излиза по-евтино, това е причината: обикновено организираните екскурзии до далечни дестинации, са доста по-скъпи, поне с 1000 евро. Възрастните или така наречените 55+ пък са фенове на организираните. Била съм и на двете места и по двата начина. И няма да забравя една жена на над 80 как падна на главата си, качвайки се в един автобус някъде по света, падна на главата си, помислихме, че е умряла, но някак си, същата успя да скокне за 15 минути и се оправи. Нямаше как да изпусне платеното ходене до някъде ... Нещо средно между трагедията и гротеската.

   Не мисля да обсъждам чуждите туристи, защото и те не се различават от нас: особено английските туристи (но поне могат да се смеят от 1 следобед до 10 вечерта нон стоп), които са на социални помощи в техните държави, а в Източните държави се правят на чудо невиждано. Но трудно ще ги видите в Марбея или по Западното крайбрежие на Испания. Там е пълно с германци. И с .. поляци. Но, най-вече с испанци, които отсядат за уикенда с цялата фамилия и няма сила на този свят, която да ги накара да млъкнат.
   Или за руснаците, които се стискат до последно и ако не са на ол инклузив, не дават 5 евро встрани. И понеже тук много страдат за тях, аз никак не страдам. Не страдат и гърците също. Гърците обичат българите - те на кратки дестинации и за кратко време, дават пари. Но да не бъркаме континентална Гърция с островна Гърция. А и ако трябва да сме честни, в Гърция никак не е скъпо.

   Традиция е да видите "туристи" с бидони зехтин или маслини, да каже човек, че тук няма есктра върджин ...


   Да се върнем на българите и далечните дестинации: хем искат да видят много неща и колкото се може по-надалече, ама ако може с минимум средства. На най-отдалечените места в света ще видите отново българи, дори например в един смотан хостел в Буенос Айрес или в съборетина в чилийска Патагония, да не говорим, че няма никакъв транспорт от международното летище до града. Но пак е въпрос на лошо планиране, въпреки, че има неща, които не могат да се планират в държави, които нямат нищо общо с представите ни за социална система.
   Имам случай, на едно летище се бяхме събрали около 100 българи ахахахахааааааааа. Но общо-взето, се движим като овце и дори и 10 години в чужда страна, отново езикът ни е проблем, което е чудовищно. Факт.

   Разкажете вашите впечатления.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Плочи, вместо асфалт... интересно каква ли е подложката им... едва ли ги пренареждат всяка година като нашите павета...
   Може би нямат сняг там? И няма голяма разлика в температурите зиме и лете?
  • Въпреки няколкото сателитни чинии на покривите, си мисля за Северна Корея ?(


   На мен много не ми харесва да пътувам организирано. Не обичам тълпите пощурели туристи, а да съм част от това - бррр. На мен ми харесва да се сливам с местните, да ходя по пазарите, да наблюдавам хората как се държат във всекидневието си, да ходя по обикновени места, а не по лъскавите туристически дестинации. Просто така ги усещам нещата, а не че съм някакъв вид клошар :)
   Не харесвам идиотските сувенири, които се продават навсякъде и които всеки пътуващ някъде се чувства длъжен да донесе на близките - това наистина ме влудява <X
   Нима животът не е само капчица роса?
   La vie en rose
  • Armid wrote:

   Видях ги лампите, набиха ми се в очите направо. Като цяло обстановката ми изглежда много стерилна, много режисирана.

   Хехе, видях го къде е това :)
   Как дишат тез хора там?
   Ами в Перу е още по-високо, но и там живеят хора, свикнали са. Лампите са във формата на бял лотос.
   Stay soft. It looks beautiful on you.