Децата в наталната карта

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Децата в наталната карта

   Съвсем логически, макар и старомодно, след брака съвсем нормално идват и децата. Как старите автори разглеждат възможността за деца в наталната карта?

   Клавдий Птолемей, ни препоръчва да разгледаме 10 място от асц, планетите, които са в него и тези които сключват аспект с него. Ако там нямаме планети, разглеждаме мястото на "Добрият демон" или 11 място. Ако и там няма планети, разглеждаме местата диаметрално противоположни на тях - 4-то и 5-то място.

   Павел Александрийски ни препоръчва да разгледаме 5-то и 11-то място от асц-та, както и 10-то и 11-то. Жребият на Децата, звездата на Зевс ( Юпитер ) и управителите на триплицитета, както и местата на звездата на Афродита ( Венера ) и звездата на Хермес ( Меркурий ).

   Доротей Сидонский, ни съветва да разгледаме управителите на триплицитета на Юпитер.

   За това дали Роденият ще има деца, авторите ни съветват да разгледаме остта 5 - 11 и 4 - 10 място или знак от асц. както и Юпитер и неговата сила.

   Юпитер е естествен сигнификатор на децата, поради природата си. Луната сигнифицира бременността, докато Юпитер - растежа. Луната охлажда и овлажнява, качествата нужни за бременността, докато Юпитер загрява и овлажнява - качествата нужни за развитието. Съответно след етапа на износване следва етапа на израстване. Ако Юпитер е силен в картата - ако управителите на триплицитета са силни и не търпят повреди, то Юпитер ще може да изпълни ролята си на естествен сигнификатор и да даде деца в картата.

   Но както сме говорили, естествените сигнификатори не важат винаги и навсякъде. Съответно ни трябва индивидуален подход към анализа. Както знаем за децата отговаря 5-ти дом и управляващите го планети. Въпросът е защо "авторитетите" препоръчват да разгледаме първо 10 и 11 място в хороскопа. Следват лично мои разсъждения.

   В древността услугите на астролога са били предназначени предимно за "силните на деня" - главно мъже. Това налага в картата да се анализира общата плодовитост - първо плодовитостта на съпругата - дсц и 10 като 4 от 7 ( имуществото или децата като придобивка, наследници ) и 11, като 5 от 7-ми ( самия факт на децата ). Едва след като е анализирана тази част от картата, се пристъпва към 4 и 5 дом/знак от асц-та.

   Бен Езра ни дава препратка от ал Кинди, в която съветва да разгледаме градуса на Юпитер, градуса на върха на 5 дом, управителя на 5 дом, планетата управляваща 5 час, както и планетата диспозитор на точката на Децата. Планетата, която има най-много достойнства в тези градуси ще опише и наличието или отсъствието на деца. Ако тази планета прави аспект към управителя на асц-та - то деца ще има, ако ли не - деца няма да има.

   Имаме принципна прилика с техниката, с която търсим Господар на хороскопа.

   Имаме няколко подхода за анализ на картата и "търсене" на деца в нея.
   - естествен сигнификатор - Юпитер
   - общ анализ на 4, 5, 10 и 11 дом
   - точката на Децата и нейния диспозитор
   - анализ на планетата, която има най-много достойнства в градуса на местата и планетите, имащи способността да са сигнификатори на децата

   Нека пробваме.
   :)
   "Для каждого из них есть срок названный, и для каждого срока - запись." - Ибн Сина
  • Преди да разглеждаме проблемите свързани раждането на дете, трябва да разгледаме въпроса със зачеването.

   С една проста техника свързана с транзитите, ще помогнем за разбирането на няколко важни теми в прогностичните практики в наталната карта.

   Преди всички, а може би вече ми се превръща и в мантра, по-ясни ще станат връзките между планетите, ще се изясни важен аспект от работата със самите транзити, ще видим как работят качествата ( горещо, сухо, хладно и влажно ) в наталната карта, както и ще засегнем основите принципи на елективната астрология.

   В какво се състои и самата техника.

   Както стана дума, ще говорим за зачеването. Физиологичните аспекти са ни ясни, интересуват ни астрологичните. Знаем че не винаги секса води до бременност, а при някои, дори се изисква медицинска намеса за зачеване.

   В наталната карта ни интересува единствено връзката, която отговаря за децата - при жената това е връзката между 1-ви и 5-ти дом, при мъжа 5-ти и 7-ми дом. Логиката е проста - при жената Асц-та описва тялото, а 5-ти дом детето, съответно връзката 1- 5 описва самото износване. При мъжа 5-ти дом е детето, а 7-ми партньора.

   Връзката между двойките домове става посредством планетите, които имат достойнства в знаците на върха на тези домове. Основните качества са обител, екзалтация и триплицитет - съответно имаме максимум три планети, които могат да претендират за въпросния дом. Връзката между двата дома може да става чрез обща планета, за двата дома, или една планета да е диспозитор на друга и тн.

   Когато вече сме определили, имаме ли връзка и ако имаме - то коя ще използваме започваме да анализираме. Това става най-добре с карти, в които вече имаме раждане.

   Например можем да разгледаме картата на Клинт Истууд.
   В нея намираме 5- дом, виждаме че той е на ръба между два знака - Овен и Риби, изписваме управителите и на двата знака, за този дом:

   Овен - Марс/Овен, Слънце/Близнаци, Слънце
   Риби - Юпитер/Близнаци, Венера/Рак, Венера

   Управители на 7-ми дом:

   Телец - Венера в Рак, Луна в Лъв

   Имаме три връзки, които можем да използваме:
   1. Венера като общ управител и за дата дома
   2. Юпитер, като диспозитор на Венера
   3. Слънцето, като диспозитор на Луната

   Сега трябва да видим, коя от трите връзки ще се задейства.
   Клинт Истууд има две деца, ще спестя датите на раждане, всеки може да ги намери, ще споделя само принципа.

   От датата на раждането връщаме назад интервал от 260 и 280 дни, за да видим транзитното положение на планетите, които ни интересуват. В нашия пример и при двете деца, зачеването е станало в периода когато Слънцето е било в Лъв, в най-силната си позиция.

   Освен силата на планетата участваща във връзката, трябва да вземем предвид и положението на Луната. Освен че е естествен сигнигикатор на бременността, тя дава и нужната влага в организма, за да може да имаме нужната среда за зачеването. Ако разгледаме поне няколко карти, по тази схема, ще видим, че Луната в периода на зачеването е била в 1-ва и 4-та фаза. Първа фаза - от Новолуние до Първа четвърт е загрява и овлажнява, четвърта фаза - от последна четвърт до новолуние охлажда и овлажнява. И двете фази прибавят влага, качеството, нужно ни за задържане на плода.

   Дотук, освен механизма на зачеване, по-скоро нужните астрологични условия за него, видяхме че транзитната планета дава сила на темите, които управлява в наталната карта, видяхме че качествата на Емпедокъл работят, и знаем какво да търсим, когато избираме момент за зачеване.

   Следват примери.
   "Для каждого из них есть срок названный, и для каждого срока - запись." - Ибн Сина
  • Здравейте,
   Искам да се опитам дали, правилно съм определила сигнификаторите на децата в тази карта.
   К5 Водолей
   Управители Сатурн в Козирог, Меркурий в Близнаци
   К1 Везни Венера Близнаци, Сатурн в Козирог, Меркурий в Близнаци

   Тук връзката между 1 и 5 дом са Сатурн Козирог и Меркурий Близнаци

   Юпитер в Близнаци - Меркурий Близнаци, Сатурн Козирог
   Венера Близнаци - Меркурий Близнаци, Сатурн Козирог
   Луна Лъв- Слънце Телец, Юпитер Близнаци

   Юпитер нито е силен есенциално, нито акцидентално, има силни диспозитори- Сатурн и Меркурий, но Сатурн е наранен от Марс, тогава Юпитер не е в състояние да изпълнява ролята си на естествен сигнификатор на децата в тази карта, въпреки, че хвърля тригон към К5. Венера също няма тази сила. Сатурн е този, който притежава и есенциални, и акцедентални качества, ретро е и е наранен от Марс. Луната също не е със силен статус.
   След като единствената връзка тук е Сатурн и Меркурий може ли да ги приемем като сигнификатори, за да търсим бременност, когато станат времеви управители, при положение, че и двете планети не "носят живот" ?
   Благодаря.
   Images
   • astro_2gw_.30316.14178.png

    93.34 kB, 748×1,102, viewed 37 times