Арабски точки

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Арабски точки

   Арабските точки, както и Лунните възли са тема, която кара повечето занимаващи се с астрология, щом се сблъскат с тях да нижат безкрайни изречения от мистификации. Но преди всичко трябва да се търси здравия разум. Старите астролози са били практични, пестели са усилия и не са се впускали в излишни разсъждения. Точно поради тази причина има арабски точки на всички основни хранителни стоки, с помощта на които може да се прави прогноза за тяхната цена.

   Но все пак има седем основни арабски точки, които се получават от сумите на планетите, чиито имена носят.
   Формулите за изчисляване на седемте точки са:

   Точката на Форуна или точката на Луната – описва човешкото тяло, неговото здраве, богатството, репутацията, начина на мислене и заниманията.

   За дневно раждане – Луната + Asc – Слънцето
   За нощно раждане – Слънцето + Asc – Луната

   Точката на Меркурий – описва враждите, слуховете, знанията, ръкописите.

   За нощно раждане – точката на Духа + Asc – точката на Фортуна
   За нощно раждане – точката на Форуна + Asc – точката на Духа

   Точката на Венера – описва веселието, насладите, любовните удоволствия.

   За нощно раждане – точката на Фортуна+ Asc – точката на Духа
   За дневно раждане – точката на Духа + Asc – точката на Фортуна

   Точката на Духа или точката на Слънцето

   За нощно раждане – Слънцето + Asc – Луната
   За дневно раждане – Луната + Asc – Слънцето

   Точката на Марс – описва силата, властта и гнева

   За нощно раждане – Марс + Асц – точката на Форуна
   За дневно раждане – точката на фортуна + Asc – Марс

   Точката на Юпитер

   За нощно раждане – точката на Слънцето + Asc – Юпитер
   За дневно раждане – Юпитер + Asc – точката на Слънцето

   Точката на Сатурн

   За нощно раждане – Сатурн + Asc – Фортуна
   За дневно раждане – Фортуна + Asc – Сатурн

   Може би най-известната арабска точка е Колелото на съдбата или наричана още точката на Луната. Тя, както и всички останали точки, се изчислява за дневно и нощно раждане. Има автори които отричат това разделение и ротация на формулата, такъв е още Птолемей, но делението по вида на раждане е основно за цялата традиция на астрологията. Като тази, така и всички останали точки взимат силата си от планетите, които ги изграждат, ако Слънцето и Луната са слаби в хороскопа, няма как да имаме подчертана Фортуна - дееспособна, а ако пък те са силни, а диспозитора на точката е слаб ще имаме „колос на глинени крака”.

   Колелото на съдбата може да се използва в няколко техники при работа с хороскопа. Преди всичко и може би най-важно, Колелото на съдбата може да се ползва като втори асц, получава се един вид двойно счетоводство, което може да се използва за извличане на допълнителна информация, която да поясни основната извлечена от хороскопа. Знака, в който попада точката на Луната се приема за първи дом. Тази техника работи със системата знак – дом, фактически един знак е един дом, без оглед на това каква домова система използваме при построяването на хороскопа. Значението на домовете производни отпозицията на Фортуна са описани от римския астролог Манилий в неговата „Астрономика”.Първи дом описва дома, земевладенията, съдбата, Втори дом – война, чуждиградове, Трети дом – търговията, приятелството, Четвърти дом – съдилищата, Петидом – брачните съюзи, Шести дом – личните ресурси, Седми дом – опасностите, Осми дом – привилегиите и обществения статус, Девети дом – децата, Десети дом –характера, Единадесети дом – здравето и силата и Дванадесети дом – успеха, обществените амбиции.

   Преди да се започне работа с арабските точки трябва да се определи тяхната сила и дееспособност. Трябва да се вземе под внимание силата, есенциална и акцидентална, на планетите, които участват като компоненти в изграждането на точките – от две слаби не можем да получим едно силно. На второ място трябва да разгледаме две положения – съвпадите на точките с планети и техните диспозитори. Точките работят и се проявяват точно чрез диспозиторите си, когато не са в съвпад с някоя планета. Също така трябва да се вземе под внимание, кои теми в картата управлява диспозитора на точката, с която се работи. Това ще даде яснота за проявлението на точката, или темите, които ще вземат участие в проблема.

   Когато тези фактори са оценени можем да използваме точките в няколко техники за прогнозиране.

   Например, както стана дума вече, при силно Слънце в картата при дмевно раждане, можем да правим тематична карта за съвпада на транзитното Слънце върху наталната Фортуна/точка на Духа, това се случва един път годишно или ако имаме силна Луна при нощно раждане, можем да разглеждаме ежемесечния възврат на Луната в наталната позиция на Фортуна.

   Друг вариант за работа с точките е ежедневно да се прави корекция за транзитното положение на планетите, които участват във формулата на дадената точка, като се използва наталният асц. По този начин да се разглежда новата точка, да се разгледат нейните съвпади и диспозитори, темите които управляват и темите, в които се намесват.

   Третия начин за работа с точките е като се използват като сигнификатор на наталната карта. Когато искаме да разгледаме дадена тема в наталната карта, а имаме недееспособни планети, било то в падение или изгнание или в слаба акцидентална позиция, да прибегнем до точките и техния диспозитор. Той ще опише темата, която ни интересува, а вече с помощта на възврати, прогресии и тн, можем да съдим за динамиката и развитието на разглежданата тема.
  • Предлагам един метод за работа с арабските точки, който може да се проследи на практика.

   Всеки, който си е правил труда да разгледа списъка с точки, с досада е установил, че техния брой е много повече от "голям". И освен да си харесаме няколко и да работим с тях, друг по-рационален метод не можем да се сетим, при първата ни среща с тези списъци. Нямаме критерии за отсяване на това, което би ни било полезно и би оказало влияние. Точно в това е предимството на тази техника.

   В какво се състои тя? На първо място трябва да поставим времеви рамки, в които да разгледаме проявлението на дадена точка - например солар - една година от рд до рд. Соларите винаги се разглеждат в контекста на профекция. Нека припомним - профекция е техника, в която наталния асц се движи с 30° за една година, първата година е от датата на раждане до навършване на година - профекционния асц е равен на наталния по знак, втората година е следващия знак и тн.

   Определили сме рамките на солара, определили сме и знака на профекцията, сега трябва да определим управителите на профекцията.

   Ако профекционния асц е в Риби, например, управители ще са - Юпитер по обител, Венера по екзалтация и дневен триплицитет и Марс по нощен триплицитет. От трите избираме най-силният есенциално, да речем че това е Марс в Скорпион.

   Следващата стъпка е да видим тази планета, с коя друга прави аспект. Да предположим, че това е тригон с Луна в Рак.

   Имаме две свързани планети, достатъчно за формула, която да ни даде положението на жребия. Поглеждаме в списъка с арабски точки, например при бен Езра. Там намираме няколко варианта на наименование на жребии, които се изчисляват посредством Марс и Луна. Най-привлекателен е жребия на Любовта. Изчислява ме го, определяме диспозитора му и наблюдаваме или прогнозираме.
   "Для каждого из них есть срок названный, и для каждого срока - запись." - Ибн Сина
  • Sha wrote:

   Когато определяш арабските точки, следиш ли пола на човек?
   И от колко до колко е нощно и дневно раждане? От Слънцето ли зависи или си има определени часове?

   Съобразявам диспозитора на арабската точка с пола на човека. Например, ако търсим точка на брака за мъж, то диспозитор Марс трудно би описал брачен партньор. Тук въпроса е на съчетание на природи. Мъжете по дефиниция са с огнена/марсова природа, брачния партньор трудно би бил описан от мъжка планета. Подобна ситуация би ни говорила за съпътстващи обстоятелства свързани с брака - война, мобилизация, инцидент, проблеми с брата на булката или нейна стара любов. Трябва да търсим диспозитор с женска природа - Венера, Луна, за да можем адекватно да работим с тази техника, но отново всичко зависи от конкретния случай. Всичко описано е принципно положение.

   Дневното раждане започва в минутата, в която Слънцето е над хоризонта ( асц ), а нощното в минутата, в която Слънцето е под хоризонта ( дсц ).
   "Для каждого из них есть срок названный, и для каждого срока - запись." - Ибн Сина
  • Един филтър за жребии:

   1) Ако планетата, участваща във формулата на жребия, има достойнства на Асц-та, или жребият е в знака на Асц-та, то темата на жребия е важна за Натива.
   - като допълнение - не само в знака на асц-та, но и във всеки знак, в който управителя на асц-та има достойнства.

   2) Ако жребият вижда знака на асц-та, то темите, които той ( жребият ) управлява ще са достъпни за Натива.
   - това означава, че жребият не трябва да е във 2-ри, 6-ти, 8-ми и 12-ти знак от асц-та.
   "Для каждого из них есть срок названный, и для каждого срока - запись." - Ибн Сина