Индиго, Кристални и Златни деца

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Индиго, Кристални и Златни деца

   Досега не съм се спирала конкретно на този въпрос, въпреки, че интернет изобилства от подобни форуми, теми и разсъждения. Които теми, предизвикват бурни дискусии и страстни защити.
   Лично за мен, а и не само за мен, теорията за индиговите деца е поредната псевдоезотерична изцепка на ню ейдж движението. Както знаем, възниква през 70-те години на 20 век. Неин автор е Нанси Ан Тапе, като част от общата й концепцията за аурата и какви цветове се виждат от/по нея и те стават определящи за типа развитие на личността.

   Няма никакви научни изследвания, откриващи които и да било от тези черти в т.нар. деца индиго. Често определенията, които се дават на децата индиго, са такива, че да се харесат на голям кръг хора, и те да приемат, че те се отнасят за тях, т.е. става въпрос за проявление на *Ефектът на Форер.
   Има достатъчно научна информация, свързана с генетиката и биологичната еволюция, която е добре да се прочете. Казвам това, защото напоследък чета такива безумия, че ако аз съм авторът им, ще се гръмна. Напомням, че науката, особено генетиката се развива с изключителни темпове и да се ползват термини от езотеричната шир потреба, е престъпление към автентичната езотерика. Но и към науката.


   *Ефектът на Форер е констатацията, че хората дават висока оценка за точността на описания на своя характер, за които описания им се казва, че са написани лично за тях, а всъщност са неясни и достатъчно общи, така че да прилягат на възможно най-голям кръг хора.
   Stay soft. It looks beautiful on you.