Съвременни американски автори

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Съвременни американски автори

   Американският писател Дейв Егърс представи в сряда София "Холограма на краля", романа си финалист за Националната награда за литература на САЩ (2012) и една от най-добрите книги на 2012 г. според "Бостън глоуб" и "Ню Йорк таймс". Той е познат у нас с антиутопията си за социалните мрежи "Кръгът", чиято екранизация с Том Ханкс и Ема Уотсън излезе в края на април, но кариерата му е впечатляваща.
   Изгрява на литературната сцена през 2000 г. с номинирания за документален "Пулицър" бестселър A Heartbreaking Work of Staggering Genius - мемоар за младежките си години, когато е принуден да прекъсне следването си, за да поеме грижите за малкия си брат.

   Множеството му документални и художествени книги са номинирани за престижни американски награди, а поредицата му "Глас на свидетел" - разкази на хора, преживели кризисни исторически събития - за награда за човешки права. Част от творбите му са екранизирани от режисьори като Том Тиквер, Спайк Джоунз и Мат Деймън. Още преди това Егърс основава журнала "Максуийнийс", превърнал се в марка и мини издателска империя, обявен за една от най-иновативните медийни компании на 2012 г. редом с "Туитър" и "Редит". Дейв Егърс няма интернет в къщи, а по телевизията не се е появявал от 12 години. Но не защото вещае медийния апокалипсис - просто вярва в доброто старо общуване лице в лице.

   интервю с Дейв Егърс
   Stay soft. It looks beautiful on you.