Юнг - статии, интервюта, размисли

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Юнг - статии, интервюта, размисли

   Представям една много интересна статия - Бракът като психологическа връзка - за връзката между двама души отвъд инстинктивните й измерения и психологическите измерения на брака.
   Карл-Густав Юнг, "За развитието на личността", четете тук

   "Интелектуалната дейност представлява за човека такова усилие, че той винаги предпочита простотата, дори и тя да не отговаря на истината".
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Two symbols that are often interchanged and mistaken for one another. The CADUCEUS is the official staff of Hermes and is borne by heralds in general, for example by Iris, the messenger of Hera. It is a short staff entwined by two serpents, sometimes surmounted by wings. In Roman iconography, it was often depicted being carried in the left hand of Mercury, the messenger of the gods, guide of the dead and protector of merchants, shepherds, gamblers, liars, and thieves. The ROD of Asclepius, on the other hand, is a serpent-entwined rod wielded by the Greek god Asclepius, a deity associated with healing and medicine. The symbol has continued to be used in modern times, where it is associated with medicine and health care...

   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • „Личностното развитие е непопулярно, рисковано начинание, неприветлива отбивка встрани от широкия път, пустинно странстване, подобаващо за отшелници. Нищо чудно, че само малцина дръзват да се впуснат в това приключение.“

   „Аз не съм това, което се е случило с мен, а това, което съм решил да бъда.“

   „Депресията е като дамата в черно. Ако е дошла, не я гони, а я покани на масата, като гост, и чуй това, което има намерение да ти каже.“

   Карл Густав Юнг
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • В основата на причините за психичните заболявания стои нежеланието на човека да изпита заслужено страдание.

   Където мъдростта царува, няма конфликт между мислите и чувствата.

   Най-ужасяващото нещо би било да се приемете напълно.

   Човек не става просветлен като си представя фигури от светлина, а като прави мрака съзнателен.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • "Странно е, че Яхве /Бог/ не забелязва всичко това. Той изобщо не вижда Йов и неговото положение. Той постъпва така, сякаш на мястото на Йов пред Него се намира всемогъщо същество, което си заслужава да предизвика на двубой. Това личи от двукратното обръщение:
   Препаши сега кръста си като мъж:
   Аз ще те питам, а ти Ми обяснявай!
   Би могло да се подберат още гротескни примери, за да се илюстрира несъответствието между двамата участници в двубоя. Яхве вижда в Йов нещо, което ние едва ли бихме му приписали, но бихме могли да го отнесем към Самия Яхве, а именно една равностойна сила, която Го подтиква да представи на противника Си цялото великолепие на могъществото Си в помпозен парад. Яхве проектира върху Йов едно лице на скептик, което Той не обича, защото е Негово Собствено, и това лице Го наблюдава с ужасно критичен поглед."

   "Отговорът на Йов"
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • "Knowing your own darkness is the best method for dealing with the darknesses of other people." -- Carl Gustav Jung

   Нещо, с което тотално не съм съгласна с Юнг. И никога няма да бъда съгласна с него.

   Защото дали твоята сянка е например е един Маг е едно, но ако Магът ти е обърнат, става Дявол и няма общо с предиктивността на сянката у другите хора. Ти можеш да спориш с техния арехтипен геном, но не и с тях самите - няма кой да те разбере. Никога.
   Хикс бозонът на психиката не е в сянката, нито в тъмнината, той е именно в Слънцето, в осветените от Аз-а части, които заслепяват.
   И които, заради светлината си, образуват човешки сенки. Белези на битието.

   Неслучайно, Слънцето е толкова непонятна/преекспонирана карта за всички, а всички са привлечени от Дяволът.
   Много ме е яд, че Юнг не е жив да обсъдим с него този процес и факт.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Mona wrote:

   Ти можеш да спориш с техния арехтипен геном, но не и с тях самите - няма кой да те разбере. Никога.''
   А как се ориентираш за границата между собствената проекция и същинските действия на човека, произтичащи от неговите желания?

   The post was edited 1 time, last by kiril ().

  • kiril wrote:

   Mona wrote:

   Ти можеш да спориш с техния арехтипен геном, но не и с тях самите - няма кой да те разбере. Никога.''
   А как се ориентираш за границата между собствената проекция и същинските действия на човека, произтичащи от неговите желания?
   Не те разбирам какво искаш да кажеш.
   Общо взето, не се ориентирам.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Забелязал съм, че рядко успявам да предам същността на мислите си коректно, за което се извинявам!
   В предния ми въпрос имах предвид дали да разбирам, че в съзнанието ти има граница между това, което постъпва чрез ума като емоционално-оценъчна информация за действията на човека и самите му действия.
   И тъй като, май, пак не изразих разбираемо мислите си - ще добавя, че от предната ситуация ми тръгват поне два анализа, мнението ти по които ще ми е ползотворно.
   Ако няма граница между проекцията и поведението на човека - отивам към солипсизъм, мултивселени, когиталност и т.н.
   Ако има граница, съответно остава "пространство", в което се вмества независимият избор на поведение на отсрещния човек. От тук и съзнателният или не избор между различните набори от поведения, произтичащи от архетипния геном. Което от своя страна ще ми "осветли" част от твоята индивидуална същност, която смея да твърдя, че ми е интригуваща. Не само в положителен смисъл, както обикновено.