Вярата в Бог

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Споделянето на вяра или противоположното й не са от особено значение за протичането на действителността. Но по-добре е да си вярващ, отколкото сляп търсач на съдби. И да правиш самоанализ.

   Didi wrote:

   Споделянето на вяра или противоположното й не са от особено значение за протичането на действителността. Но по-добре е да си вярващ, отколкото сляп търсач на съдби. И да правиш самоанализ.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Няма как да вярвам в нещо, което не съществува. Произходът на човека е жалък, но с течение на времето, това е забравено и липсващото звено, се е превърнало в имагинерната идея за някакво трансцедентно същество. Всуе, отново заместващ архетип и то родителски.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Единствено тогава, когато човек прозре и усети шепота ня сянката си - да, тази прочута сянка, за която Юнг е списвал обширно, - може да долови и "връзката" си с бог. Тогава се смиряваш, откриваш следите на изгорялата Комета. Тя се рее някъде сама в обширния космичен хаос, продължаващ да живее самотен живот. За съжаление това чувство протича твърде кратко, а в следващия миг си забравил, че си го помнил.

   Вече мога да кажа за себе си, че усетих тази откъснатост. Да, човек е изхвърлен от райската градина, обречен е на простосмъртното си битие. И нивга няма да кацне бог, който да спаси неспасяемото. Целта трябва да бъде насочена другаде.

   Плюс това, тази тема е една от фундаменталните, изпъстрена с клишета. Никой не мисли чрез себе си за бог.
  • Диди, много поетично описание за функцията и възможностите на Сянката, още повече във връзка с Б-г. И Сянката и Б-г са архетипи, по смисъла на Юнг - общи идеи, но с една голяма разлика. Сянката е част от индивидуалното несъзнавано, докато другото е част от колективното такова. Сянката изисква постоянно почистване на тъмните кътчета на психиката/душата ни - с чисто социални функции, но това не пречи на Кундалини да бъде събудена и да изгори всичко, както и допира до несъзнаваното не изисква абсолютна психическа чистота.

   Но ако трябва да говорим за Б-г, не в контекста на религията, а като културен феномен, то най-красивите творения на човечеството са именно във негова възхвала. Ако слизаме от общото към конкретното, то трябва да говорим за вдъхновение, което може би се доближава най-близко до това, което можем да приемем за абсолютно знание и яснота на съзнанието. Живителната сила на на архетипа и майсторството на твореца създават Б-г, а и както казва майстер Екхарт - Б-г се ражда в душата на човека.
   "Для каждого из них есть срок названный, и для каждого срока - запись." - Ибн Сина
  • Ако ние, още, вярваме в това, значи сме последните изгубени души.
   Няма Бог, няма и висша сила, която да направлява човешкото битие - то е ненужно битие, особено ненужно на онези, които са отвъд парадигмата на нашето битие.

   Не разчитайте на късмет, нито на извънмерни упования, може да разчитате само на себе си - така е било и преди, така и ще бъде. Чудесата, които се случват, не са чудеса, а са закономерни синхроничности на една ентропична система, доколкото ентропията може да бъде система, защото нейното "мислене" е хаотично.

   Само в мислите на велики умове като този на Вагнер, хаосът може да роди звезда, защото, дори и в магмения хелиен и водороден хаос имаме точно толкова и толкова атоми и молекули, за да създадат една устойчива за милиарди години напред, система.

   Ние сме извън системата, хората са продукт на едно смотано генно инженерство и няма учен на този свят, който да ме обори.
   Ние сме зараза.

   Родени като роби и обслужващ персонал на Боговете, сме останали такива - с подобна парадигма на устойчивост и на съпротива, с подобно мразене на по-добрия, защото той ще оцелее по-дълго.
   Останалото е история. Която се повтаря и днес.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Почти 4.6 милиона (83%) от пълнолетните общо 5.5. милиона българи се определят като източноправославни, а 500 хиляди (9%) – като мюсюлмани. Атеистите са 3%, или над 150 хиляди души. Останалите представляват други изповедания или не могат да отговорят.

   Близо 3.2 милиона пълнолетни българи твърдят, че вярват в Бог, а 2.8 милиона (51%) се самоопределят като истински религиозни. Данните са от национално представителното изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл", проведено между 9 и 16 март март сред 772-ма пълнолетни българи.

   Вярата не върви с доверието в църквата

   Оказва се, че принадлежността към дадено вероизповедание е преди всичко обществено-политически етикет и се споделя широко, но истинската религиозност и вярата в Бог не са толкова присъщи за България. Страната е малко под средните нива на религиозност в света, отбелязват социолозите.

   Около 2.2 милиона българи имат доверие в църквата, които на фона на 4.6-те милиона заявени източноправославни християни показват, че вярата не върви задължително и с доверие в институцията.

   В България обаче като истински религиозни се определят само половината (51%) от пълнолетните българи според изследване на световната асоциация "Галъп интернешънъл" отпреди година и половина. 36% се смятат за нерелигиозни, 3% са атеисти, а останалите не могат да отговорят. По света 62% от хората се определят като религиозни, 25% - като нерелигиозни, 9% - атеисти, а останалите не могат да отговорят.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Didi wrote:

   Единствено тогава, когато човек прозре и усети шепота ня сянката си - да, тази прочута сянка, за която Юнг е списвал обширно, - може да долови и "връзката" си с бог.
   Диди, като те чета, виждам, че понякога имаш страхотни попадения. Това говори за силна интуиция. Не знаеш колко си близо с това за сянката и бога. Платон с неговата пещера - също. В Пураните се казва, че първата раса на човечеството е образувана от разни Питри/Отците/, прародителите на човечеството, които пък са Чхая - Сянката на истинските богове.
   Чхая /от санскрит буквално сянка/ е Астралното тяло, Сянката на Бога, образно казано. И всички ние сме своего рода породени от Синовете на Здрача. Ахура Мазда или Асура Мазда - Великата Сянка. Суря от санскрит е Слънце, светлина, а а-суря - не-слънце - не-светлина - сянка.
   Поздрави, Диди!
   Fiat Lux!
  • Mona wrote:

   Вярвате ли или не вярвате в Бог и защо, споделете.
   Аз вярвам в светлите сили. Те съществуват. Навсякъде около нас са, ще ги усетите, стига да се отворите. Директните създатели на човека в материално тяло са сенки от тях, истинските същности на боговете са бляскава светлина.
   По този повод днес е Преображение - Христос показва светлинната си същност, морето се обръща, а небето се отваря. Пожелайте си нещо хубаво - със сигурност ще се сбъдне!
   Fiat Lux!
  • Според мен е сила, посредством която са се подредили нещата такива каквито можем да ги изживеем.
   Само че в това понятие включвам и хората, защото цял живот интуитивно съм се водил от схващането, че на някакво базисно ниво ние сме едни и същи.
  • С лека обобщаваща корекция, бих се изразил по друг начин:
   Бог е всичко, включително и аз / като част от всичко/ също така и не-аз /като част от не-всичко/