Какво е Dark Web и кoлко е опасно?

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Какво е Dark Web и кoлко е опасно?

   Напоследък кибератаките през телевизори, коли, лаптопи и т.н. станаха често срещани. Обществото се е запасило с куп високотехнологични уреди и допуска неканени гости в дома си. Но наблюдението през камерата на смартфона далеч не е най-опасното, което може да ви се случи в интернет. Съществуват "пластове" уеб пространства, в които незаконните дейности се развиват в невероятен мащаб.

   Какво е Dark Web?
   Dark Web е термин, който се отнася конкретно за колекция от уебсайтове, които съществуват в криптирана мрежа и не могат да бъде намерени чрез традиционните търсачки или посетени от традиционните браузъри. През 2013 година правителството на САЩ успява да разбие Dark Web.
   Почти всички сайтове на т.нар. Dark Web скриват самоличността ви с инструмента за криптиране на име Tor. Можете да го използвате, за да скриете местоположението си, така че да изглежда, че сте в друга държава.
   Голяма част от информацията в това интернет пространство е безобидна, но най-големите сделки с наркотици, свръзки между терористи, прояви на педофилия и продажба на деца, жени и т.н. се сключват именно в Dark Web. Това е и мястото, в което хакерите продават и купуват информация.

   Какво е Deep Web?
   Двата термина понякога се използват като синоними, но не се отнасят до едно и също нещо. "Deep Web" са всички уеб страници, които търсачките не могат да намерят.
   Deep Web включва Dark Web и всички потребителски бази данни, e-mail страници, уеб-форуми, изискващи регистрация и страници зад paywalls.
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Тук нещата вече загрубяват. Тъмния интернет е място в мрежата, което не е достъпно чрез стандартните протоколи и инструменти. Той използва инфраструктурата на интернет за транспорт (мрежови кабели, рутери, машротизатори) но това място е абсолютно тотално изолирано от нормалния интернет. Има няколко такива „места“.

   Идеята на тези „мрежи“ е да предоставят най-високата възможна анонимност на всички участници в тях. Къде физически се намират сървърите, кой е техният собственик, кой ги посещава… всичко това остава анонимно (поне на теория).
   По тази причина в тези мрежи може да намерите най-извратените, неморални, незаконни, безумни, опасни и тотално идиотски неща за които може да си представите. Всякаква форма на порнография, насилие, оръжие, наркотици, поръчки за убийства, крадени стоки…
   Но не само. Тези мрежи имат и хубава страна, те позволяват на хора анонимно да обменят информация. Да приемем, че сте в Китай, или друга подобна държава, и имате различни политически възгледи от общо-приетите. Не може да общувате свободно, ще ви вкарат в затвора, ако сте късметлия ще ви застрелят. Но TOR (и останалите мрежи) позволяват да намерите съмишленици и да обменяте информация по начин недостъпен за „службите“ (на теория)
   Това е прост пример, но ясно показва, че монетата винаги има две страни. Анонимността е голяма сила, и може да се използва за хубави или лоши неща.

   източник
   Stay soft. It looks beautiful on you.
  • Добре направен филм по темата, въпреки че е игрален, е Who Am I - Kein System ist sicher. От него разбрах изобщо за съществуването на тъмната мрежа и какво представлява.
   Това е черния пазар на Интернет. Но филма се фокусира върху частта с хакерските услуги, която е най-безобидна, на фона на това, което се предлага там.