Духът, премахващ 10000 препятствия

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Духът, премахващ 10000 препятствия

   Квинтесенцията на тази тема ще е: "докато си почивам, да взема да свърша нещо". Ще започнем работа с една доста тънко направление в китайската метафизика - Ци Мен. Може да говорим за тази система доста, но мисля че по-добрият вариант е направо да започнем да я прилагаме. Един от основните елементи в тази система са различните структури, които можем да използваме за "привличане" и "натрупване" на късмет. Тези структури се формират в различно време и в различни посоки. Съответно нашата задача е да се възползваме от благоприятното съчетание на време-пространство и да извличаме ползи. Първият магически инструмент, с който трябва да се снабдим е компас. Естествено, задачата му е да ни помогне да се ориентираме в посоките, особено ако сме на непознато място. Следващото, което трябва да знаем е духът, с който ще работим. Става дума за Джи Фу "този който разсейва всички злини". Този дух е събирателен образ на всички високопоставени личности, всеки който заема висока длъжност, всеки, от когото зависите в една или друга степен и от това какво решение ще вземе. "Мобилната версия" за работа с този дух е много проста, особено е подходяща за хора работещи в офис, за хора които трябва постоянно да преговарят с партньори, да оформят сделки, да договарят доставки, поръчки, да пращат важни писма. Въобще всяко действие, което правите с друг човек и искате да извлечете полза от него или като минимум да не срещате трудности и неочаквани препятствия. Освен в работна, динамична среда, до Джи Фу е хубаво да се прибягва и във времето за почивка. Когато не сме заети, отдъхваме, седим в парк, кафе, мол и подобни. Как става самата работа с този дух. Просто е. Джи Фу винаги трябва да е зад гърба ви. Съответно трябва да знаем в коя посока се намира в момента той, и да се обърнем с гръб към тази посока. Към него трябва да се обръщаме като към всеки началник, с уважение, а той ще измисли най-добрият вариант за решение на проблема. Ще дам таблица за идната седмица с направленията, в които се намира Джи Фу:
   07:19 - 08:0808:08 - 09:4509:45 - 11:2311:23 - 13:0013:00 - 14:4014:40 -16:1616:16 - 17:06
   12.11.2018 г.ЮИЮЗСЗИЮЗСЮ
   13.11.2018 г.ЮСЗЮЗЮИИЮЗС
   14.11.2018 г.ЮЗЮИИЮЗСЮИЗ
   15.11.2018 г.ИЮЗСИЗСИЮ
   16.11.2018 г.СЮЗЗСИЮСЗЮЗ
   17.11.2018 г.ЗСИЮСЗЮЗЮИИ
   18.11.2018 г.ИЮСИЗСЗЮЗЮИ
   В таблицата виждаме датата, по хоризонтала интервала на китайския час - начало и край и направленията, в които се намира Джи Фу. Например, ако в понеделник, между 08:00 и 09:00, трябва да пратите важно писмо, отчет или да се обадите на някого, от когото очаквате проблеми, Джи Фу се намира на ЮЗ. Това означава, че когато предприемете действие, застанете с гръб в тази посока. Обърнете се към него с желание за помощ, както го усещате. В обедната почивка 11:23 - 13:00, застанете с гръб на Изток. Добрият късмет се получава с натрупване :).
   "Для каждого из них есть срок названный, и для каждого срока - запись." - Ибн Сина
  • Armid wrote:

   Как можем да разберем за всяка дата и час къде е този приятен господин?
   Привет!

   В уводния пост съм дал таблица за предстоящата седмица, заедно с времето и посоката, в която се намира Джи Фу.
   "Для каждого из них есть срок названный, и для каждого срока - запись." - Ибн Сина
  • Да, видях за идната седмица, но ме интересуват и други дати. Както и времето - тези часове са по китайското време? Трябва да проверим часовата разлика с Бг или там където се намираме?
   Нима животът не е само капчица роса?
   La vie en rose
  • Планирам да пускам таблица седмица за седмица, в зависимост от интереса. За напред ще давам и графика на специални структури за конкретни цели.

   Важно е да се помни, че ефекта е с натрупване!

   В тази таблица времевия интервал е сметнат за София, единственото което трябва да се направи самостоятелно е да се определи посоката за конкретното място, в което се намирате.
   "Для каждого из них есть срок названный, и для каждого срока - запись." - Ибн Сина
  • Vendor wrote:

   Планирам да пускам таблица седмица за седмица, в зависимост от интереса. За напред ще давам и графика на специални структури за конкретни цели.

   Важно е да се помни, че ефекта е с натрупване!

   В тази таблица времевия интервал е сметнат за София, единственото което трябва да се направи самостоятелно е да се определи посоката за конкретното място, в което се намирате.
   Благодаря, започвам да го ползвам още сега и ще споделя впечатления.
   Т.е. ако отида в часова зона с 1 час назад, трябва да извадя по 1 час от дадените часове, нали така, за да важат за съответната часова зона?
   Нима животът не е само капчица роса?
   La vie en rose
  • Ако се наложи да пътуваш в друга страна, пиши ми, ще направя проверка за конкретния град.
   "Для каждого из них есть срок названный, и для каждого срока - запись." - Ибн Сина
  • Armid wrote:

   20.11 вечерта и на 21.11 ще съм в Братислава по работа и наитина ми е важно всичко да мине по план. Така че ще съм благодарна, ако дадеш някакви насоки :)
   Да, може да се използва таблицата за София, като се извади един час. Като наближи, ще пусна таблицата и за интересуващите те дати.
   "Для каждого из них есть срок названный, и для каждого срока - запись." - Ибн Сина
  • 07:26 - 08:1308:13 - 09:4809:48 - 11:2411:24 - 13:0013:00 - 14:3414:34 - 16:1016:10 - 16:57
   19.11.2018 г.СИЗСЗЮЗЮИЗС
   20.11.2018 г.СЗЮЗЮИСЗСЮЗИ
   21.11.2018 г.ЮИЮЗС ЮЗИЮ СИ
   22.11.2018 г.СЮЗИЮ СИЗЮЗ
   23.11.2018 г.ЮЗЮЗСЮСИЗСЗ
   24.11.2018 г.СЮ СИЗСЗЮИ
   25.11.2018 г.СИЗСЗСИИЮИЮЗ
   "Для каждого из них есть срок названный, и для каждого срока - запись." - Ибн Сина
  • Браво, добра инициатива, от Ба Дзъ директно на една от трите върховни системи в китайската метафизика си е скок, но пък защо да се бави човек...
   Таблицата си е съвсем истинска, проблема е че само с Chief 符 от боговете/духовете в Qi Men, ще е трудно да ползваме системата особенно добре. : ).

   За да някой пак да не каже, че пак казвам че е сложно пък не давам алтернативи, ето алтернатива.
   Това е линкче с програмка, която бях направил за международните форуми преди време.
   Това което тук наричате Джи Фу там е Chief, различни школи различни преводи, на китайски е 值符 Zhi Fu от триграмата Кан. ☵
   (едит - в програмката го пише като 符 Fu Symbol, а посоките ги пише на цветните неща около дворците на английски)
   Не е цялостна Qi Men програма, беше направена за да имплементира един доста красив метод за разполагане на структурният номер(Ju) по системата Zhi Run. Съответно е основно за да покаже алтернативно смятане на един единствен номер, но все пак добавих вратите, боговете и звездите, съответно ще можете да си намерите водещият бог по по-дългосрочен начин. : )

   Ако някой му е интересно мога да напиша малко история за Qi Men и може би някое примерче. Добра насока е за учене, Qi Men в момента е една от най-уважаваните системи в Азия от тези направления.

   Ето линкче(програмката е орязана версия, пълната ако я пусна някои училища в Азия ще ми скачат по главата, но това за начало е достатъчно, само имайте предвит, че смята по слънчевият календар, докато Qi Men по принцип ползва лунният, та около 23 часа ще има разлики с други карти):   (освен това тук ползваме метода на 3-те равноденствия, това по принцип е същото като нормалният Zhi Run за почти всяка дата, която се сетите, само от 21 декември 2018 до юни 2019 ще има разлика от 15 дни, мога да обясня, но е сложно).

   Ju го смятаме по 3 различни начина, бих препоръчал, ако не знаете какво се прави, ползвате това, което се отваря по начало(Zhi Run)


   Ето линкчето:

   dropbox.com/s/lghfnswwt6c0ant/GmuliQMDJ.exe?dl=1


   Добавил съм малко прости обяснения за това как работят вратите, щракнете на дадената врата за да ги видите. : )

   The post was edited 1 time, last by Gmuli ().

  • Привет, радвам се, че се появи и се включи в темата за Ци Мен! Прекрасна техника, Да Лю Рен и Тай И съм отложил за по-добри времена :) . Осъзнавам, че таблицата е доста орязан вариант, на това което може да се ползва като капацитет в Ци Мен, но в ситуации без време за разсъждение, винаги е хубаво да имаш Джи Фу на своя страна :).

   Лично аз използвам Ци Мен за спортни прогнози, резултатът ми харесва.

   Макар че реших този въпрос за себе си, интересно ми е как практикуват на Изток с продължителността на часа.

   Това, което намирам в статии на китайски и английски, е че продължителността на един "китайски" час е буквално два стандартни часа или 120 минути. Подобна връзка ми се струва доста груба и дори изкуствена. Нямаме връзка между реалната динамика на деня - нарастване и намаляване, респективно между ян-ските и ин-ските подредби. Искам да кажа, че реално, ако ползваме слънчев часовник, през лятото часа на Коня, ще е доста по-дълъг в сравнение със зимата.

   Лично аз изчислявам времето, от изгрева до залеза, за конкретното място и го разделям, за да получа времето и съответно подредбата за интересуващия ме час. Така получавам връзката пространство-време, която струва ми се, е доста важна в китайската метафизика.

   Също така в практиката си предпочитам Чай Бу, пред Джи Рен, също поради факта, че е някак по-естествена, без да имам претенции, че съм прав.

   Както и преди, така и сега, ще сме благодарни за всяка информация и споделен опит!
   "Для каждого из них есть срок названный, и для каждого срока - запись." - Ибн Сина
  • Браво, това са много готини направления!И аз опитвам различни неща с Qi Men за шанс/късмет, ама тази част от системата още не съм я подкарал много добре. Доколкото знам влизат през вратите(правят крачка и закотвят ситуацията през някоя врата), ама нещо на практика ще иска още доста да се поизчисти поне за мене. Предимно гледам как го ползват за гадаене, с идеята като стане по- познато да започна практическите аспекти.

   Chai Bu, ами то е по-популярно, особенно на запад. Оригиналната система е Zhi Run, ама доводите на Chai Bu е че календара от тогава е бил променян. Ние пък отвръщаме, че това няма голямо значение защото слънчевите периоди, които Chai Bu ползват, всъщност не се ползват в Zhi Run, макар и да изглежда, че се. Като цяло каша, ама щом си работи добре на Chai Bu при тебе, няма голямо значение. Практиката е показала, че някои неща работят при някои при други не.

   В програмката имаме и Chai Bu, само че е малко шантаво. Сложил съм го на 5 градуса от слънчевото движение през годината, съответно може да се смени на средата на деня. По принцип не го правят така, но пък това е логическия довод да го ползват, та викам да го оставя, както би трябвало да бъде. : )

   Часовете също са така. Има три големи школи един вид(не са разделени по равно, понеже целият китай е една и съща часова зона, повечето и без това ползват само китайското време).

   Първите казват, че се ползва китайско време. Където и да сме по света би трябвало да ползваме това.
   Вторите казват че би трябвало да ползваме каквото виждаме. Поглеждаме часа, каквото показва това е, ако часовника е грешен, пак взимаме грешният час. Разбирам донякъде логиката. Училищата на слепците го ползват така, имам огромно уважение към хората практикуващи там, но аз лично тук за мене си го ползвам по третият начин.

   Третите казват, че ползваме слънчевото време. Слънчевото време е мърдане на клонките да съвпаднат с позицията на Слънцето.

   Най-високата позиция на Слънцето(Пладне) е средата на Огъня, Wu Horse. Полунощ е Zi Rat(Средата на водата).
   От там на деня на равноденствието в другите два Peach Blossom Branches(Заека и Петела) се оказва изгрев и залез.
   Пък през месеца са слънцестоения и равноденствия(Пак заек, кон, петал и плъх са в средата на сезоните и на равноденствие и слънцестоене).

   Съответно това изместване се прави ръчно, например ако слънцето е в най-високата позиция в 12:33 то махаме 33 за средата на Ян Огън(Wu Horse).


   Огъня по-дълго, там със сигурност ще имат,има школи с какво ли не, ама не съм срещал, тоест не се е споменавано във форумите май. Ако човек види, че работи по добре за него си струва да го ползва, защо не. Иначе аз съм доволен, ако погледнеш в международните форуми има И Дзин примери където оцелваме неща казани преди седмица на 30 минути от даденият час, та така често си работят доста точно поне при мене. За мене разширяването при огъня върви към елемента, затова е Огън там, свиването си върви към Вода.


   Аз за мене за BaZi, Виолетовата Звезда, Liu Yao и части от Mei Hua ползвам слънчево време. Доказвало се е през годините че за мене така работи.
   За Qi Men и за останалата част от Mei Hua ползвам каквото показва часовника. То за Mei Hua няма как, това е нормално да се ползва, защото там си изкарваме хексаграмите и от номера на коли, телефонен номер и т.н. та винаги е това което се вижда първо по някаква причина.

   Tai Yi и Da Liu Ren, почти нищо не знам за тях. Знам само че са върховните заедно с Qi Men(тоест са практикувани за императора преди хилядолетие) и че едното беше съдби на държава, другото съдби на човек. Има раздели във форумите, виждал съм им картите, но практически не съм срещал хубави примери с тях.
   Ама от запад мисля, че ще са трудни за научаване, те и Qi Men си го пазят, ама понеже магнатите в Азия го ползват за съвети и изтича бавно но славно, особенно покрай Тайванските школи. Иначе за другите две , за тях Jack Chiu написа книжки, ето тук има линкче:
   acmc.com.hk/Book019.aspx
   acmc.com.hk/Book017.aspx


   При него е непредсказуемо, имаше страхотна книга за Wen Wang Gua, после доста разочароваща за други неща... Ама това е според мене, иначе хората там си го харесват за всичко. Тези двете не съм ги чел и аз някой ден мисля да погледна там, но нямам идея дали е дадено достатъчно човек да ги практикува, а и срещах да казват, че в днешно време просто не са достатъчно точни в сравнение с другите неща, които се ползват.

   Както и да е, отнасям се, много готини направления браво!Радвам се че от време на време има интерес в България, тук сме малко които навлизат по навътре в тези системи, предимно покрай Хан Лин на Ани или някой конкретен преподавател, пък са стойностни неща.


   Ами аз ще пусна някоя и друга тема нататък тогава. Qi Men макар да е бойна система се ползва доста за гадаене също и там има полезни примерчета в някои книжки. : )