Pinned Тълкуване на сънища

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Тълкуване на сънища

   Нека в тази тема се обсъждат общите положения в сънищата, от гледна точка на личното и на колективното несъзнавано. Личният анализ е задължителен.

   Нека съм първата, която ще сподели свой сън. Няма смисъл да го тълкувам, защото вече това бе направено на други места, но ценят е ценен заради символиката, която носи у себе си.

   Сънувах, че съм на остров, като турист. Беше есен. На острова нямаше нищо друго, освен магнолиеви дървета - хиляди, милиони магнолии. Изключителна красота.
   В центъра на острова се намираше музей, в който отново магнолията беше царицата - картини с магнолии, всякакви артефакти само с магнолии. Пред една врата се бяха насъбрали много възрастни хора - мъже и жени. Старци и старици - отваряха вратата и повече не се връщаха назад.
   Чудех се какво правя с тях ...
   Тръгнах си, излязох извън музея и отново природата ме порази - на всяка крачка, вляво или вдясно - само магнолии.
   Казах си - "Най-после открих моят остров! Най-красивото място на земята!"
   Не публикувам съня си, за да се тълкува или анализира.
   Искам да споделя с вас тази красота и усещане за вечност, безвремие, тъга (в смисъла на Дзен), кръговрат на живота, но и свобода.

   Инак всеки може да пусне търсачката и да разбере на какво са символи магнолията, острова, вратата, старците и стариците

   Вие сте с вашите сънища:)
  • Didi wrote:

   Сънищата при мен са на килограм, всяка божа нощ ме спохождат - герои всякакви, места, събития, сцени и сценаристи. Честно казано не се мъча да ги тълкувам, само когато оставят у мен особено усещане. Но има сънища, които все още си спомням.
  • Tanya wrote:

   През последните няколко месеца имах повтарящ се сън - слизам в дълбока пещера / подземие и се изправям пред Минотавъра. Рядко ми се случва сънищата ми да се повтарят, още повече с такъв архетипен символ.
   Наскоро сънувах следното - намирам се сред житна нива, в края на която има малка дървена къщичка. Невзрачна е, изоставена. Тръгвам към нея и вратата се отваря - излязоха 4 създания : върколак, змия, еднорог и шут. Последните три ме гледаха спокойно, но върколакът беше побеснял, крещеше ми - "вече не следваш инстинктите си, ти ме предаде!" После се озовах на брега на придошла река. Там имаше слон, качих се на гърба му и преминах на отсрещния бяг.
   Сънят не е труден за тълкуване, дори се учудих, че е толкова буквален . Четирите създания са различните аспекти на личността и сънят е съвет / предупреждение, че единствено цялостната / интегрирана личност ( слонът ), може да нагази спокойно в бурните води на несъзнаваното и успешно да премине отвъд.
   Приемам това, че в съня благополучно се озовах на другия бряг, за добър знак
  • Dina wrote:

   Здравейте! Благодаря за темата, която силно ме вълнува напоследък. Рядко сънувам, но ако и когато това се случи ме обзема вълнение.
   В момента търся възможност да намеря обяснение за това, че аз и моя многогодишна приятелка се сънуваме заедно.
   Тя на два пъти сънува мълчаливото ни присъствие на гара, а в моите сънища аз я карам да ме последва в катерене по брезово дърво за да се спасим от вода, която много странно се придвижваше по пътя като строен батальон. Гледахме мълчаливо от голяма височина. Имам усещания, но ще се радвам на ваше виждане. Благодаря !
  • Lora wrote:

   От няколко месеца от време на време сънувам парфюми, луксозни шишенца пълни с ароматна течност, пълни . И винаги насън усещам аромата, но досега някакси го улавях отдалече. Сега сънувах три парфюма, по-точно насън знаех, че са ми подарени, но аз ги бях забравила, и сега ги открих, откриването беше един след друг, изваждах ги от шкаф, и бяха пълни, а аромата невероятно приятен.
   Свързвам парфюмите с приятни емоции, съдя за това по чувството, което изпитвам насън.
   Свързвате ли ароматите насън вие с нещо?
  • Джи wrote:

   Признавам, тълкуването на сънищата ми е колкото интересно, толкова и трудно, предимно поради недостатъчното познаване на символиката. Също така, доколкото съм чела, изконно правило е тълкуването да бъде съобразено с усещането на самия сънуващ за конкретните съновидения и символни елементи, а не с това как тълкуващия ги разчита. От няколко дни се опитвам да се справя с един мой сън, който не че е толкова интересен и изключителен, но пък точно затова реших да започна опитите си с него.

   Сънят: Обяснявам на някого как джуджетата (разбирайте не фантастичния им образ, а много ниски хора) са толкова „нормални” колкото и ние, но са по-ниски. След това слагам такова джудже – жена, напълно нормална на вид, в дланта си и я протягам до бор, за да се види разликата във височината между тях.

   Нахвърлих си „опорни точки” за всеки един елемент от съня, за да видя с какво подсъзнателно ги свързвам – нещо като запознаване на съзнание с подсъзнание. Признавам, попрочетох някои неща в съновник (знам, че е безумие, но всъщност по-сериозните такива са съборазени с основните архетипи и символи), потърсих и значението на символите в разни книги. Аз лично го разтълкувах най-общо като себе си, поставена пред собствените си цели, които виждам като по-големи отколкото чувствам, че мога да постигна. Слагам джуджето в длан и го показвам, тоест така се показвам на света – по-дребна от целта. В митологията джуджетата най-често пазят „съкровищата” си в пещери – несъзнаваното. Островърхостта на бора ми заприлича на нуждата от изкачване и излизане наяве на скритото. Това е някаква част от тълкуването, което направих, на този етап дори не се и опитвам да разглеждам символите като фалически, защото тотално ще се оплета
  • Mona wrote:

   Dina wrote:

   Здравейте! Благодаря за темата, която силно ме вълнува напоследък. Рядко сънувам, но ако и когато това се случи ме обзема вълнение.
   В момента търся възможност да намеря обяснение за това, че аз и моя многогодишна приятелка се сънуваме заедно.
   Тя на два пъти сънува мълчаливото ни присъствие на гара, а в моите сънища аз я карам да ме последва в катерене по брезово дърво за да се спасим от вода, която много странно се придвижваше по пътя като строен батальон. Гледахме мълчаливо от голяма височина. Имам усещания, но ще се радвам на ваше виждане. Благодаря !

   Приятелката ти е имала сериозна опасност, изживяване и те е потърсила "ментално" като спътник в трудното си преживявяане. Като малки, хайде преди време сте били по-близки, отколкото после.

   Приятелката ти или се е разболяла или е преживявала трудно възстановяване. Нормално е несъзнаваното ни да търси други изходи за спасение.

   Важно е да разбереш какво е брезовото дърво, а то не е трудно, че да се спасите от водата, която винаги е опасност, особено ако бягаш от нея. Често мислим водата само за проекция на неинтегрирани азови съдържания, но буквално може да значи сериозно заболяване, опасност и всичко, свързано с това.
  • Точно преди Великден за втори път ми се случва да сънувам страшни сънища, казвам страшни, защото чувството в тях е страх.

   Сънувах супер ярка светлина, която идваше към мен, спускаше се отгоре, и влезе в главата ми, не се съпротивлявах изобщо. След което се озовах лежаща върху легло, под което имаше хора, много хора, моите ръце хващаха техните ръце, усещах хиляди ръце под себе си и ги виждах, те се протягаха към мен. Мислех, че това са починали хора.

   Това е втория много ярък такъв сън, първият беше преди няколко години пак преди Великден. Тогава сънувах, че хора в качулки идваха към мен и ме дърпаха много силно със себе си, чувството беше сковаващ страх. И друг път съм имала подобни, но тези двата са най-ярки и не знам защо се явяват точно преди Великден, може да има връзка с нещо, но може и нищо да не значи :).
  • Привет и честита нова платформа, нека на Форума върви по вода, в положителния смисъл :)

   Аз от последните дни имам сънища, свързани с подземия, както и сцени, които се разиграват в тях. Сънувам пътища, вода. В първия ми сън след онази Порта сънувах преминаване през река с кола, пътят се издигаше над нея, но изведнъж колата се устреми силно и се спусна към водата, но не пропадна (за щастие), а продължи към брега, пътят беше под вода на места.
   В друг сън един мъж преминаваше през буйна река на нещо като кану или сал, ту потъваше, ту се издигаше, но премина, струваше ми се, че го наблюдавам отстрани но и аз пресякох с него, макар да бях само наблюдател.
   В пореден сън пък беше починалата ми баба и замиташе една стая под земята, която видно беше изоставена и мръсна.
   И някакви други подземия имаше.
   От миналата вечер спомените ми са за нещо от рода "Луната е майка на всички прорицатели", в какво точно я сънувах, не помня. Явно Луната е свързана с водите и несъзнаваното.
  • Снощи сънувах, че съм на Луната :) . Беше съвсем реалистично, разглеждах кратерите, повърхността. По едно време се запътих към тъмната, неосветена част, но някой ме спря с думите: "там не можеш да разглеждаш, там са душите на умрелите". Попитах, защо душите на умрелите пребивават точно на Луната, а моят събеседник ми каза: "защото тук почти няма атмосфера" :/ . Обясняваше ми също, че имало връзка и с гравитацията, но не запомних подробности.
  • По Великден беше, един мъж твърдо бе решен да раздаде сладка баница. Стоеше наредена пред дома му, на голяма маса.
   В спор между нас ме увещаваше, че чакал Христос – да възкръсне. Явно това щеше да му донесе благо. Аз му опонирах, че Христос никога няма да възкръсне :D
  • Скоро сънувах починалата си баба, която аз не помня, защото когато е починала съм била 3 годишна. Сънят беше следният: Първо казах на някой, че отивам там, у тях. Запътих се към една много красива къща, цялата предна фасада беше покрита от пълзящи растения, приличаха на рози и имаше пейка отпред. Влязох вътре, но нямаше никой и използвах времето да разгледам. Помня само, че имаше две стаи, беше чисто и подредено. И в следващия момент дойде баба ми с дълга домашна рокля и къдрава коса, вдигната със шнола. Обясни ми, че е била да нагледа животните и трябвало да се приготвя за църква. Помоли ме да й сплета венец от цветя, за да ги занесе. Изглеждаше изключително радостна, че съм отишла да я видя. Не помня кога се събудих. Няколко дни след съня намерих стари нейни снимки, които не бях виждала преди, и изглеждаше по същия начин, както я сънувах. А всичко беше толкова реалистично, че в първия момент реших, че наистина съм била при нея.
  • Стига бе, що за сън е това? Сънувах, че гледам през прозореца как бягат хора по улицата и се сипят отломки и сажди и имаше голям черен пушек напред и се появиха от него няколко огромни, подобни на Балрог държащи огромен меч в ръка. И аз през цялото време си мислех, че трябва да държа някаква порцеланова чаша с гравирана Галадриел върху нея. И после изведнъж завиха надясно и така свърши.
  • Последно време сънищата ми станаха все по - ярки и цветни. Като че ли се съживиха.. 8| А като сюжет са сходни.. Случките се развиват по начин, който винаги ме кара да следвам интуицията. И започвам да се чудя дали не е знак да вярвам на интуицията си и след като се събудя... :/ :/
  • Някой запознат ли е с посоката, в която може да се тълкува катинар в съня? В тазвечершния ми сън отначало се занимавах с един нов катинар, с който не зная какво стана - или беше оставен някъде, или го дадох на някой. После помня че събеседникът ми искаше да се намери катинара, но наместо него намерих някакъв стар и ръждясал, но иначе същия по вид, продължавайки търсенето за новия, докато старият не се отваряше. Цялото това бе в една стая под нивото на земята.
   Явно неща без видима причина искат да изплуват като спомен в съзнанието.
  • Didi wrote:

   Някой запознат ли е с посоката, в която може да се тълкува катинар в съня? В тазвечершния ми сън отначало се занимавах с един нов катинар, с който не зная какво стана - или беше оставен някъде, или го дадох на някой. После помня че събеседникът ми искаше да се намери катинара, но наместо него намерих някакъв стар и ръждясал, но иначе същия по вид, продължавайки търсенето за новия, докато старият не се отваряше. Цялото това бе в една стая под нивото на земята.

   Явно неща без видима причина искат да изплуват като спомен в съзнанието.
   Мисля си, че старият, ръждясал катинар, трябва да се отвори и едва тогава ще откриеш новият, който търсиш :) .
  • Сънувах, че съм в някакъв магазин за сувенири и продавачката ми каза: "сега ще ти предложа нещо красиво". Тогава ми показа дърво с бели охлюви по него, много ми хареса и май го купих.
   Дървото ми е ясно, какво означава, но се чудя за охлювите, чийто символизъм не е еднозначен. Направиха ми впечатление спираловидните им черупки, но не мога да определя посоката на самата спирала.
   Самото разположение на охлювите по дървото ми напомни за сефиротите и Дървото на Живота в Кабала.
   Странен сън, още не мога да го разтълкувам :) .
  • Tanya wrote:

   Сънувах, че съм в някакъв магазин за сувенири и продавачката ми каза: "сега ще ти предложа нещо красиво". Тогава ми показа дърво с бели охлюви по него, много ми хареса и май го купих.

   Дървото ми е ясно, какво означава, но се чудя за охлювите, чийто символизъм не е еднозначен. Направиха ми впечатление спираловидните им черупки, но не мога да определя посоката на самата спирала.
   Самото разположение на охлювите по дървото ми напомни за сефиротите и Дървото на Живота в Кабала.
   Странен сън, още не мога да го разтълкувам :) .
   В тази тема Символите съм писала и за символизма на охлюва, дано да ти е полезно :)
  • Mona wrote:

   Tanya wrote:

   Сънувах, че съм в някакъв магазин за сувенири и продавачката ми каза: "сега ще ти предложа нещо красиво". Тогава ми показа дърво с бели охлюви по него, много ми хареса и май го купих.

   Дървото ми е ясно, какво означава, но се чудя за охлювите, чийто символизъм не е еднозначен. Направиха ми впечатление спираловидните им черупки, но не мога да определя посоката на самата спирала.
   Самото разположение на охлювите по дървото ми напомни за сефиротите и Дървото на Живота в Кабала.
   Странен сън, още не мога да го разтълкувам :) .
   В тази тема Символите съм писала и за символизма на охлюва, дано да ти е полезно :)
   Благодаря, даде ми интересни насоки :)
  • Mona wrote:

   Важно е да разбереш какво е брезовото дърво,
   Благодаря!
   Моите усещания и размисли са в смисъла на написаното. Брезата е бяла, и на височина е доста висока, здрава/подобна на онези, които се срещат в горите/. За мен е стабилност, устойчивост и надеждност . Уви, приятелката ми не приема тези аспекти на тълкуването .